11- Çeşni katın

Kabul edelim, haşlanmış sade bir brokoliyi yemeyi biz yetişkinler bile tercih etmeyiz. Ancak zeytinyağı, tuz ve limonla hatta biraz hardalla tatlandırsak hayır demeyiz, değil mi? Aynısı çocuklarımız için de geçerli. Sebzeleri dirice haşladıktan sonra sağlıklı soslar ile tatlandırabilir, üstlerinde peynir eritebilirsiniz. Birçok sebze bu şekilde çok daha lezzetli olur. Bazı sebzeleri az miktarda tereyağında soteleyebilir, üzerine biraz limon kabuğu rendeleyebilirsiniz. Yaratıcı olun. Tuzu fazla kaçırmamak şartıyla baharatlardan destek alın.

12- Sebze yetiştirin / Çiftliğe gidin

Birçoğumuz gibi çocuklarımız da şehir hayatında, tüketim çağı şartları içinde yaşıyor. Bazı çocuklar sebzelerin market tezgahlarında yetiştiğine inanıyor. Kaynağına gidin. Yaşadığınız bölgenin yakın bir çiftliğine bir aile gezisi düzenleyin. Bir yandan temiz hava alırken, sebze ve meyvenin en taze halini tatma imkanı bulacaklar. Belki de bir markette rastlamayacağı sebze çeşitleriyle tanışacaklar.

Çocuklar yiyecek yetiştirmeye bayılırlar. Bahçeniz varsa minik bir organik bahçe yapabilirsiniz. Çocuklar dalından toplayıp yemeye bayılırlar.Bunun için illaki bir bahçeniz olmasına gerek yok. Balkonda saksınıza ekeceğiniz tatlı biberler, domatesler iyi bir başlangıç olabilir. Hatta bunları pencere kenarınızda yetiştirmek için bile piyasada hazır, saksılı ürünler satılıyor.

Çocuğunuzla birlikte hergün suladığınız tohumlarınız fidan verdiğinde, ve minik kırmızı domatesler ilk belirdiğinde ne kadar heyecanlanacağını düşünün. Bir fotoğraf makinesi ile bu etapları görüntüleyin.

Çocuğunuza sorumluluk vermek ve onu bu tür bir deneye dahil etmek mucizeler yaratır. İster dalından toplayıp yesin, ister bu sebzeleri alıp birlikte yıkayıp pişirin. Göreceksiniz, doğrudan tabağında karşılaşacağı bir sebzeye vereceği tepkiyi vermeyecek, en azından tadına bakmayı deneyecektir. Bu da onun damak zevkini geliştirmek için küçük ama önemli bir adım.

13- Sebzeyi çiğ sunun

Kabul edelim, Türk usulü soğanlı, domatesli tencere yemekleri çocukların damak zevkine uygun değil. Özellikle 1,5-2 yaş dolaylarındaki çocuklar sebzeleri kıtır kıtır olduğundan çiğ olarak tüketmeyi daha çok severler. Sanılanın aksine, birçok sebze çiğ olarak tüketilebilir. Üstelik pişme esnasında ısıya maruz kalıp vitamin ve mineral değerlerinden kaybetmeyecekleri için pişmiş sebzelerden daha bile değerlidirler. Amerika’da birçok çocuk çiğ bezelyeyi şeker gibi tane tane yemeyi sever. Akşam yemeğinde ya da akşamüstü ara öğününde bir tabak çiğ sebze hazırlayın. Capcanlı renkleriyle havuç, kereviz sapı, sarı, kırmızı biberler, karnıbahar, salatalık, domates…. Yazımızın ilk bölümünde önerilen dip soslar eşliğinde sunarsanız yemesi çok daha eğlenceli olacaktır.

Çiğ sebzenin en güzel hali salatalardır. Soğan, turp, havuç, salatalık, karnıbahar, bezelye… Hepsi salata içine çok yakışan sebzelerdir. Küçük küçük doğramayı ihmal etmeyin. Zeytinyağı, limon ve az miktar tuzla, ya da tercih ettiğiniz bir başka bir sağlıklı salata sosuyla karıştırın. Avokado-turp-havuç iyi bir salata üçlüsüdür. Ayrıca karnıbahar-havuç salatası da güzel bir alternatiftir. Havucun tatlılığı ve limonun ekşiliği karnıbaharın hoş olmayan kokusunu ortadan kaldıracaktır.

155 Kişi bu makaleyi beğendi.

 

Persentil Hesaplama

Persentiller, belli bir yaş grubundaki kız ve erkek çocuklarının kilo ve boy dağılımını gösterir. Persentil değeri, bebeğinizin yaşıtları arasında 100 kişi içinde sıralama yapılırsa boy ve kilosuna göre sıralamadaki yerini belirtir.

Gurme Bebek Forum

  • Herkese merhaba öncelikle foruma yeni üye oldum ve kullanmayı pek de bildiğim söylenemez ama çok sıkıntıdayım nolur bana yardım edin benim 15 aylık ikizlerim var erken doğdukları için 14 ay...

    Ysfkrm - 31.03.2023
    Devamını Oku
  • Merhaba kaç yaşında korkuları geçti acaba aynı durumdayızda

    Tulizabet - 26.10.2022
    Devamını Oku