Çocuklar bu yaşlarda yiyeceklerin hayatımızdaki beslenmek dışındaki daha geniş rolünü anlamaya başlarlar.  Rüşvet olarak, ödül olarak, hediye olarak verilen yiyeceklerle ve reddetmenin gücüyle tanıştıkları yaşlardır. Reklamlardan, paketlerden etkilenmeye başlamışlardır. Çocuğunuz ayrıca evden ve sizden uzak olarak da beslenmeye bu yaşlarda, yuvada başlar..

Çocuğunuzun artık yemeklerde küçük porsiyonlar tüketmeye meyilli olup,  daha çabuk doyduğunu söylediğini duyabilirsiniz. Bunun bir sebebi büyüme hızının, bebeklik dönemindekine göre oldukça yavaşlamış olması ve kalori ihtiyacının buna paralel olarak azalmış olmasıdır. Çocuğunuz “Doydum” diyorsa daha fazla yemesi için ısrarcı olmayın. Ancak öğünlerini küçük porsiyonlar içine yeterince dengeli ve besleyici şekilde sunmaya dikkat etmelisiniz. Örneğin ıspanak köftesi yapın. Bir öğün içinde hem protein, hem sebze, hem de karbonhidrat alacaktır. Yanında bir kase yoğurt ile çok besleyici bir öğün yaratabilirsiniz.

Elbette çabuk doyma durumu birçok çocuk için karbonhidrat ve şekerli gıdalarda geçerli değildir. Bu tür yiyeceklere çocukların hemen hemen hepsi düşkündür ve siz izin verdiğiniz sürece çok miktarda yiyebilir. Unutmayın, okul öncesi dönemde yemek seçicilik çok yaygın ve bir o kadar doğal bir dönemdir. Çocukların neden yemek seçtiği hakkında detaylı bilgi için tıklayın. Çocuğunuzu sağlıklı besinler ile dengeli şekilde beslemek bu dönemde sizin için biraz emek gerektirecek konulardan biri. Lütfen bu konuyu önemseyin. Çocuğunuzun bu yaşındaki yemek seçiciliğine teslim olursanız, çocuğunuz bunun üstesinden gelemeyebilir ve yetişkinlik hayatında da yeme problemleri olabilir. Bu dönemde mümkün olduğunca geniş bir yiyecek yelpazesi sunmaya, yeni tatları denemeye onu teşvik edin. Bir yiyeceği yemiyorsa da sofrada en az 15 kere görmesini sağlayın. Uzmanlar çocukların besinlere alışmaları için belirli bir sayıda onu görmesi gerektiğini söylüyorlar. Unutmadan, siz de ona örnek olmayı ihmal etmeyin.
 
Akşamüstü öğününde midesini meyve suyu ve krakerle dolduran bir çocuğun akşam yemeğinde brokolisini iştahla tüketmesini beklemeyin. Ara öğünlerin miktarını azaltarak ve daha az tatlı gıdalardan seçerek işe başlayabilirsiniz. Ana öğünde de yemekleri sırasıyla önce sebze, sonra protein, sonra karbonhidrat grubu gelecek şekilde verirseniz çocuğunuzun en aç olduğu noktada sebzesinden tüketmeye biraz daha gönüllü olacağını göreceksiniz.Çocuklara sebze yedirmenin 16 yöntemi için tıklayın.
 
Ancak bebeklik döneminde sağlıklı beslemesine özen gösterdiyseniz, evinizde sağlıklı besleniyorsanız, bu dönemde sosyal ortamlarla gelen bazı kaçamaklara göz yumabilirsiniz. Siz yine de sık sık çocuğunuzla birlikte mutfağa girin, ona basit görevler vererek birlikte sağlıklı atıştırmalıklar, kurabiyeler pişirin. Atıştırmalığın da sağlıklı olanını sunarsanız paketli ürünlere yönelmesini kısıtlamış olursunuz. Hem 3-5 yaşlar, çocukların mutfak konusunda, yiyeceklerin hazırlanması konusunda belki de en heyecanlı oldukları dönemdir.
 
Çocukların dengeli bir beslenme planı olmalı ama her besin grubunu hergün tüketecekler diye bir kural yok. 2 günlük-3 günlük periyodlarla tükettiği yiyecekleri listeleyin. Bir gün çok  fazla protein ve karbonhidrat tükettiyse ertesi gün kahvaltıda yumurta ve tost yerine meyveli bir müsli yapın, böylece meyve, tahıl, süt grubunu tek bir öğünde eklemiş olursunuz.  Bu yöntem bir egzersiz gibidir. Bir kez başladınız mı, bu öğün planlama metodu kendiliğinden oturacaktır.

-         Tuzu limitli tutmaya özen göstermeye devam edin.
-         Şekerden ve fazla tatlı tüketiminden olabildiğince uzak durun.
-         İçecekleri süt, su, ayran, az meyve suyu ile sınırlayın. Meyve suyunu aşırıya kaçırmayın, gazlı içeceklerden uzak durmaya devam edin.
-         Yiyeceklerin görüntüsüne özen gösterin. Çocukların tat almasında, sadece yiyeceklerin lezzeti ile değil, aynı zamanda kokusu, görüntüsü ve o yiyecekle yaşanan ilk tecrübesi de etkili oluyor.
-         Dengeli beslenmenin önemi ve besin piramidi hakkında onu bilgilendirin. Artık bunları anlayabilir ve uyum göstermeyi seçebilir.
-         Hiçbir besini rüşvet olarak önermeyin.
-         Yemekleri 20-30 dakika, ara öğünleri 10-15 dakika ile sınırlayın.
-         Yemeklere ailece birlikte oturun. TV açmak yerine müzik koyun. Müziği çocuğunuzun seçmesine izin verin.

170 Kişi bu makaleyi beğendi.

 

Persentil Hesaplama

Persentiller, belli bir yaş grubundaki kız ve erkek çocuklarının kilo ve boy dağılımını gösterir. Persentil değeri, bebeğinizin yaşıtları arasında 100 kişi içinde sıralama yapılırsa boy ve kilosuna göre sıralamadaki yerini belirtir.

Gurme Bebek Forum

  • Herkese merhaba öncelikle foruma yeni üye oldum ve kullanmayı pek de bildiğim söylenemez ama çok sıkıntıdayım nolur bana yardım edin benim 15 aylık ikizlerim var erken doğdukları için 14 ay...

    Ysfkrm - 31.03.2023
    Devamını Oku
  • Merhaba kaç yaşında korkuları geçti acaba aynı durumdayızda

    Tulizabet - 26.10.2022
    Devamını Oku