Bebeğime ne zaman bal verebilirim?
 
Bal, son derece doğal ve besleyici bir besin olmasına rağmen bebeğiniz 12 aylık olanak kadar ona bal vermemenizde fayda var. Balın içinde Clostridium botulinum adlı bir tür spor var. Bu da küçük yaştaki bebeklerde botülizm adlı bir tür gıda zehirlenmesine neden olabiliyor. Hatta bu zehirlenme kimi zamanlarda öldürücü boyutlara uzanabiliyor.

Bu sporlar yetişkinlerde ve bir yaşın üzerindeki çocuklarda etkili olmuyor. Çünkü artık bağırsak yapıları bu sporları alt edecek kadar güçleniyor. Bir yetişkinin bağırsağında bu sporları alt edebilecek kadar asit var. Bebekler de bu seviyeye en erken bir yaşında gelebiliyorlar.
Uzmanlar balın bir yaşın altındaki bebeklere hiçbir şekilde verilmemesi gerektiğine dikkat çekiyor. Bazı anneler su ile karıştırmak ya da mamasının içine katmak istiyor. Siz siz olun bu konuda risk almayın. Küçük gurmenize bal vermek için bir yaşına girmesini bekleyin. Ve balı vermeden önce mutlaka doktorunuza danışın.
 
Bir yaşından küçük bebekler içinde bal olan ürünleri tüketebilir mi?
 
12 aydan önce bebeklere verilmeme kuralı içinde bal olan gıdalar için de geçerli. Bazı tatlılar, ya da hamur işlerinin içine bal konabiliyor. Bu ürünleri de bebeğinize vermeyin.
 
Eskiden bebekler ağladıkça emzikleri bala daldırılıp verilmiş. Siz siz olun, size bu yöntemi tavsiye eden olursa “hayır” diyin.
 
Bal pişirilir mi?
 
Bal ile ilgili dikkat edilmesi gereken bir konu daha var. Balı pişirmeyin, yüksek ısıya maruz bırakmayın. Örneğin pişirerek yapacağınız bir tatlının içine koymayın. Balın içindeki sporlar ısı ile ölmüyorlar.
 
Balın besleyici değeri nedir?
 
Balın içinde iki temel şeker var. Biri levüloz biri de dekstroz. Bu iki şeker sindirim sistemi tarafından sindirilmeye ihtiyaç duymadan direk kana karışıyor. Bu da hemen enerji veriyor.
 
Balın içinde protein, vitamin ve mineral var ama kolestrol yok. Antibakteriyal bir özelliği var. Bunun nedenini şöyle anlatabiliriz, balın içindeki şeker su molekülleri ile reaksiyona giriyor. Bu da enfeksiyona neden olan bakterilerin ihtiyacı olan suyun yok olması anlamına geliyor. Susuz kalan bakteriler ölüyor.
 
Bunun dışında balın içindeki enzimler hidrojen peroksit üretiyorlar. Bunlar da serbest radikal üretiyorlar, ki bu serbest radikaller bakterileri öldürüyorlar.
 
Bal sıradışı bir etkiye maruz kalmadıkça bozulmaz. Balın içinde potasyum, klor, kükürt, kalsiyum, sodyum, fosfor, magnezyum, silis, demir, mangan ve bakır var. Bunlar içerisinde potasyum, kalsiyum ve fosfor hayli fazla.
 
Koyu renkli olan mı, açık renkli olan mı daha besleyicidir?
 
Balın rengi ve şeker dengesi  toplanan nektarlardan kaynaklanmaktadır. Balın kokusunu, çiçeklerdeki aromalı volatin yağı verir . ½ kg ham nektarı toplamak için 900 bin arının bir gün boyunca çalışması gerekiyor. Bal çok değerli bir besin. Toplanan bu nektarın ise ancak bir kısmı bala çevrilebiliyor.
 
Koyu renkli ballar açık renkli olanlara göre daha besleyici. Aslında balın vitamin ve mineral değeri arının beslendiği çiçeklere göre değişiyor. Ama doğal olarak binlerce çiçek çeşidi olduğu gibi onlarca da bal çeşidi var. Sizin bebeğiniz için hangi balın daha yararlı olduğunu doktorunuza sorun, çiçek balı mı, çam balı mı, yoksa belli dönemlerde çıkan özel ballar mı, danışın...
 
Ballı muzlu portakal suyu tarifimizi okuyarak, enfes bir içecek hazırlayabilirsiniz.

45 Kişi bu makaleyi beğendi.

 

Persentil Hesaplama

Persentiller, belli bir yaş grubundaki kız ve erkek çocuklarının kilo ve boy dağılımını gösterir. Persentil değeri, bebeğinizin yaşıtları arasında 100 kişi içinde sıralama yapılırsa boy ve kilosuna göre sıralamadaki yerini belirtir.

Gurme Bebek Forum

  • Herkese merhaba öncelikle foruma yeni üye oldum ve kullanmayı pek de bildiğim söylenemez ama çok sıkıntıdayım nolur bana yardım edin benim 15 aylık ikizlerim var erken doğdukları için 14 ay...

    Ysfkrm - 31.03.2023
    Devamını Oku
  • Merhaba kaç yaşında korkuları geçti acaba aynı durumdayızda

    Tulizabet - 26.10.2022
    Devamını Oku