Uzmanlar minik mikroplarımızı 6 aylık olana kadar sadece anne sütü ile beslememizi tavsiye ediyor. İhtiyacı olan tüm besinler anne sütünde mevcut, o süre zarfında aşırı sağlıklı beslenmemiz mühim. Sütün fazla olması için de öyle kek, börek, poğaça yemeğe gerek yok, neticede fit vücudumuzdan ödün vermemiz söz konusu olmaz değil mi hanımlar! Sağlıklı ve aynı düzende yemeye devam edip, bol bol sıvı tükettiğimizde de gayet dolu dolu süt olabiliyor depomuzda.

Su çok ama çok önemli, eskilerin hoşaf, muhallebi vb. şekerli içecek ve yiyecekleri lohusaya iletmesi de ondan. Şekerli tüketirsen, çok sıvı tüketirsin. Neyse ki teknoloji gelişti de şekerin o kadar da matah bir şey olmadığı anlaşıldı, sağlığı ciddi anlamda tehdit eden bu meret yüzünden Dünya Sağlık Örgütü hazır gıdadaki şeker oranını düşürmek için resmi işlemlere başlamış bile.

Velhasılı 6. aydan sonra da hafif hafif tadımlıklar ile dünya nimetlerinden faydalanmaya yönelik minik mikropları tatlarla tanıştırıyoruz. Doktorunuz size bir liste verecektir, üç gün bekleme kuralı ve yiyebileceği tüm gıdalar ile ilgili olarak. İnek sütünü ise 12. aydan sonra, her hangi bir alerjik reaksiyonu yoksa tabii verebiliyoruz. Zira bu tosbağaların bizim gibi on kaplan gücünde bağırsakları yok, inek sütü güçlü bir besin, minik mikropların bağırsakları emilimini iyi yapamıyor, gelişimi tam olmadığı için, eh haliyle içinde bulunduğu aylarda veya ileride çeşitli sağlık sorunları ile karşılaşabilmeleri ise yüksek ihtimal.

Son olarak gelelim üç beyazın zararlarına, birinci düşmanımız şeker. Şeker dediysek hazır gıdalar, kötü karbonhidratlar ve abur cuburlar. Rafine edilmiş şekeri kat-i sürette kullanmıyoruz efenim tariflerimizde. Hepsi halis muhlis doğal şeker kaynakları, yaş ve kuru meyveler. Beyaz un tüüü kaka, ekmeği tam tahıllı, ruşeymli, çavdarlı almamız bal böcüklerimizi de bu ekmeklere alıştırmamız çok kıymetli. Her zaman tariflerde tam buğday unu kullanıyoruz, pirinci bile tam pirinç kullanmak önemli- tam pirinci alıp manuel kahve öğütücüsünden geçirip un yapıyordum muhallebi için-. Ahh! Ahh!

Dediğimiz gibi kötü karbonhidrat sadece içi boş kalori almasına yarıyor ki, bu da şeker hastalığı vb. tüm hastalıklara davetiye çıkarabiliyor. Bunu bizim tosbağalar için hiç istemeyiz değil mi?

Lafı uzatmadan çikolata parçacıklı kurabiyelerimizin, ballı lokma tatlılarımızın gelişimleri açısından en değerli yılları 0-6 yaş. O zamana kadar zekâ ve beden gelişimi ondan sonraya göre çok hızlı. Sağlıklı beslenme alışkanlığını da benimsetirsek şayet bu süre içinde, ömürleri uzun olsun, hepsi sağlıklı mikroplar olur.

Buradaki tarifler ise son iki senelik sürecin bendeki birikimine istinaden (google sağolsun) naçizane Ar-Ge çalışmalarım. Hepsi denenmiş ve onaylanmış atıştırmalıklar.

Bir önceki yazımda avokadoyu çok methetmem nedeni ile bu hafta avokadolu bir tarif sunarak gönlünüzü fethetmek istedim, biliyorum pek kolay değil ama şansımı yine de deneyeyim. 6.aydan itibaren hafif hafif tattırabileceğiniz ve gittikçe tariflerdeki muhteviyat listesini zenginleştirebileceğiniz bir meyve avokado. Aşağıdaki tarif ise son noktalardan biri 1 yaştan itibaren gönül rahatlığı ile birlikte tüketebilirsiniz. Dondurmasını da yapabilirsiniz, pudingini de...Dondurma tarifi ise ilerleyen günlerde...

Avokadonun Önlenemez Yükselişi Muhallebisi (+1 yaş)



Muhteviyatı;

1/2 hayattan yeterince dersini almış avokado
1 su bardağı inek sütü veya badem sütü
1 çorba kaşığı yulaf ezmesi
1 adet soyulmuş hurma
1/2 muz
1 çay kaşığı buğday ruşeymi
5'er adet ceviz, fındık, badem
Bol kepçe anne sevgisi

Tarif ise şöyle; Süt ile yulaf ezmesini bir kaç dakika kaynatıyoruz. Böylece yulaflar yumuşayacaktır. Kuruyemişleri rondodan geçiriyoruz. Avokadoyu, muzu, rondodan geçirdiğiniz kuruyemişleri, soyduğunuz hurmayı ve pişirdiğimiz yulaf ezmesini mikserde buluşturuyoruz ve ahenkle dans etmesine aracılık ediyoruz. Vıcık vıcık, yeşil yeşil besleyici muhallebiniz hazır.

Afiyet bal şeker...

Şimdiden keyifli sofralar. Hepinize afiyet bal şeker efenim...

Zeynep Guneştan


Yazar : Zeynep Guneştan
13 Kişi bu makaleyi beğendi.

 

Persentil Hesaplama

Persentiller, belli bir yaş grubundaki kız ve erkek çocuklarının kilo ve boy dağılımını gösterir. Persentil değeri, bebeğinizin yaşıtları arasında 100 kişi içinde sıralama yapılırsa boy ve kilosuna göre sıralamadaki yerini belirtir.

Gurme Bebek Forum

  • Herkese merhaba öncelikle foruma yeni üye oldum ve kullanmayı pek de bildiğim söylenemez ama çok sıkıntıdayım nolur bana yardım edin benim 15 aylık ikizlerim var erken doğdukları için 14 ay...

    Ysfkrm - 31.03.2023
    Devamını Oku
  • Merhaba kaç yaşında korkuları geçti acaba aynı durumdayızda

    Tulizabet - 26.10.2022
    Devamını Oku