İlk yıllarda nispeten annelerin kontrolünde giden beslenme çocuklar büyüdükçe, sosyalleşme ve okul çağı ile birlikte kontrolden çıkabiliyor. Çocuğunuzun büyüme eğrileri %85’in üzerinde ise ve odasında gizlice yenmiş şeker-çikolata paketleri buluyorsanız duruma hemen müdahale etmeniz gerekiyor. Zorlu bir süreç de olsa, sabırlı ve istikrarlı olup sizi dinlemesini sağlamak için gerekenleri yapmaya başlamanın tam vakti.
 
Obezite teşhisi mutlaka bir doktor tarafından konulmalı ve gerekli tedavi şekli doktor gözetiminde sürdürülmelidir. Birçok kaynak, obezite tedavisinde anne-baba, psikolog/pedagog ve beslenme uzmanının birlikte çalışmasını öneriyor. Bu süreçte moral çok önemli olduğundan, çocuğun psikolojik olarak desteklenmesi işin gözden kaçırılmaması gereken, önemli bir boyutu.
 
Çocuğunuzun doktoru boyunu ve kilosunu ölçtükten sonra bunu büyüme tablosunda değerlendirecektir. Persentil hesaplamasını yapacaktır. Çocuğunuzun persentilini hesaplamak için tıklayın.
 
Doktorlar, her yaş grubunda, normal sınırlar içinde kalabilen boy ve kilo değişkenliklerinin kaçınılmaz olduğunu belirtiyor.  Prof. Dr. Benal Büyükgebiz'e göre erişkinler için söz konusu olabilen “yaş grubuna göre ortalama vücut ağırlığı standartları”, çocuklarda verilemiyor. Yaşa göre boy uzunluğunun değerlendirilmesi gerekiyor. Her iki cinsiyet için de yaşa göre boy standartları mevcut. Ancak yaşa göre vücut ağırlığının değerlendirilmemesi gerekiyor. Çünkü boy uzunluğu bu değerlendirmeyi etkiliyor.  Aynı cinsten aynı yaşta  iki çocuğun kiloları da aynı olduğu durumda, boyu uzun olan zayıf, boyu kısa olan çocuk şişman olabiliyor.  Bu nedenle boya göre vücut ağırlığının değerlendirilmesi yanlış.

16 Kişi bu makaleyi beğendi.

 

Persentil Hesaplama

Persentiller, belli bir yaş grubundaki kız ve erkek çocuklarının kilo ve boy dağılımını gösterir. Persentil değeri, bebeğinizin yaşıtları arasında 100 kişi içinde sıralama yapılırsa boy ve kilosuna göre sıralamadaki yerini belirtir.

Gurme Bebek Forum

  • Herkese merhaba öncelikle foruma yeni üye oldum ve kullanmayı pek de bildiğim söylenemez ama çok sıkıntıdayım nolur bana yardım edin benim 15 aylık ikizlerim var erken doğdukları için 14 ay...

    Ysfkrm - 31.03.2023
    Devamını Oku
  • Merhaba kaç yaşında korkuları geçti acaba aynı durumdayızda

    Tulizabet - 26.10.2022
    Devamını Oku