Yapılışı

Elma sirkesi nasıl yapılır?

2 kilo organik elma iyice yıkanır.
Sapları, kabukları çekirdekleri ile birlikte mümkünse seramik bir bıçakla kesilir. (elmayı biraz irice küpler halinde kesmek gerekiyor)
Büyük kavanozlara elmalar paylaştırılır. Kavanozdaki elmaların iki katı kadar temiz su kavanozlara konur. (bire iki ölçü diyebiliriz.)
Sonra her kavanoza varsa ev yapımı elma sirkesi 2 çorba kaşığı kadar konur.
Yoksa 4-5 adet nohut konur. Bu mayalanma için gereklidir.
Bu şekilde hazırlanan elmalı sular ağızlarına sadece tülbent kapatılarak ışık almayan bir dolaba konur
Özellikle ilk günlerde günde bir kez karıştırılır.
4-5 haftada litrelerce elma sirkesi hazır olur, süzülür ve serin bir yerde muhafaza edilerek kullanılır
Baba Şef Atila Çalhan

Püf Noktası

Evde elma sirkesi yaparken; kavanozların tam dolmamasına dikkat edilmelidir. Çünkü mayalanırken taşabilir. Elmalar suyun üstüne çıkmayacak şekilde önlem almak da gerekiyor, bunun için turşu teli denilen plastik bariyerler kullanılabilir. Elma sirkesi tatlı elmadan yapılır. Elmanın her şeyi kullanılır, ayıklanmaz, karıştırırken tahta kaşık kullanılır.

Aklınızda bulunsun

Hastalık savaşçısı; elma sirkesinin faydaları saymakla bitmiyor :

Bedendeki mukusu azaltır, bakteri çoğalımını engeller dolayısıyla kışın hastalıkların engellemesine veya hafif atlatılmasında büyük katkı sağlar. MÖ 400 yılından beridir insanın tükettiği elma sirkesi, hastalık önleyici, bağışıklık sistemi güçlendirici etkileriyle bilinir. İçinde fosfor, magnesyum, kalsiyum, demir, C vitamini, E vitamini, A vitamini ve B6 vitamini vardır. Ayrıca pektin ve beta karoten de içerir.

Uyarılar

İlk kez vereceğiniz bütün gıdalar için önce doktorunuza danışın ve üç gün bekleme kuralını uygulayın.

Diğer 8-12 Ay tarifleri Tümünü gör

Persentil Hesaplama

Persentiller, belli bir yaş grubundaki kız ve erkek çocuklarının kilo ve boy dağılımını gösterir. Persentil değeri, bebeğinizin yaşıtları arasında 100 kişi içinde sıralama yapılırsa boy ve kilosuna göre sıralamadaki yerini belirtir.