Fiziksel aktivitenin anne ve babanın önderliğinde, onların rol modelliğinde yapılması gerek. Yani siz hiç fiziksel aktivitede bulunmazsanız, çocuğunuzdan da bunu yapmasını bekleyemezsiniz. Tiyatroya veya markete mi gidiyorsunuz, hava serin de olsa kalın giyinip yürümeyi tercih edin. Zaman kısıtınız yoksa 3-4 yaş çocuğunuzun pusetini evde bırakıp sizin kontrolünüzde bir yürüyüş yapmasını tercih edin. Siz kendi sportif faliyetlerinizi yaparken, bırakın çocuğunuz da sizinle gelsin, ille de katılması gerekmiyor, bir kenarda oturup sizi izlemesi bile olumlu etki yapacaktır.

Güvenli oyun alanları bulun ve buralara giderken yanınızda uçurtma, bisiklet, top, scooter gibi oyuncaklar götürün. Bunlar yoksa yakalamaca, saklambaç gibi hareketli oyunları çocuğunuzla birlikte oynayın. Orman, koru, göl kenarı gibi doğal ortamlarda kısa yürüyüş ve keşif gezileri yapmayı, hava müsait oldukça gündeminize alın.

Akşam yemeğinden sonra koltuğa geçeceğinize, yıldızları saymak, ay dedeyi görmek üzere ailecek bir yürüyüş yapmayı çocuğunuza önerebilirsiniz. Evinize dönerken asansöre binmek yerine çocuklarla merdivenleri tırmanabilirsiniz. Okul yakınsa yürüyerek gidebilirsiniz. Bir çocuğu evden dışarı çıkmaya teşvik ettikten sonra gerisi kolay, o zaten doğal olarak aktif bir oyun zamanı geçirecektir.

Evden çıkmak, çocuklar küçükken hastalık ve hava şartları yüzünden, büyüdüğünde de TV ve bilgisayar düşkünlüğü yüzünden çok kolay olmayabilir. Böyle durumlarda çocuğunuzun evin içinde daha hareketli vakit geçirebileceği ortamları sağlamaya çalışın; Oturarak değil, vücudunu kullanarak oynayabileceği oyunlara teşvik edin:
- Minik bir dans yarışması düzenleyin.
- Çocuğunuzun odasında köşe kapmaca, körebe oynayın.
- Çoraplardan kuyruk yapıp, müzik durduğu anda kuyrukları yakalamaca oynayın.
- Evdeki eşyaları kullanarak minyatür bir bir engelli koşu parkuru yapın. Çocuklar buna bayılıyor. Minderlerin arasından zıplayıp sehpanın üzerindeki balona zıplayarak vurup yerde bir takla atan parkuru bitirir! 10 puan :)
- Çocuğunuz bilgisayar oyunlarına çok düşkün ise, mümkünse yeni nesil, interaktif, vücut hareketleri ile oynanabilen teknolojileri tercih edin.
- Siz evde basit jimnastik hareketleri yaparken çocuğunuzun size eşlik etmesini isteyin.

Okuldaki fiziksel aktivite düzeyinin yeterli olup olmadığını sorgulayın. Bu konuda çocuğunuzun okul içinde ekstra fiziksel aktivitede bulunması için okul yönetiminden kendisini yönlendirmesini isteyebilirsiniz.

Okul öncesi döneminde çocuklar için özgür oyunlar tavsiye edilirken (koşmak, zıplamak, topu yakalamak vb) 6 yaşından itibaren takım oyunlarında bulunması tavsiye ediliyor. Takım oyunları duygusal boyutuyla, çocukların fiziksel aktiviteye daha da motive olmalarını sağlıyor. Her çocuk farklıdır. Bu yüzden çocuğunun verdiği sinyalleri dikkate alarak ona uygun olan aktiviteyi uygun olan zamanda belirlemek annelere ve babalara düşüyor. Birçok kulüp, çocukları çok daha küçük yaşlarda da takım oyunlarına kabul ediyor. Ancak bu yaşlarda dikkat süreleri daha kısa olduğundan, aktiviteleri daha özgür şekilde yapmalarına izin veriyor. Bu durumun çocuğunuza baskı haline gelmesine izin vermeden, arzu ettiği sürece bu tarz kulüplerde faliyette bulunmasına teşvik edebilirsiniz.

9 Kişi bu makaleyi beğendi.

 

Persentil Hesaplama

Persentiller, belli bir yaş grubundaki kız ve erkek çocuklarının kilo ve boy dağılımını gösterir. Persentil değeri, bebeğinizin yaşıtları arasında 100 kişi içinde sıralama yapılırsa boy ve kilosuna göre sıralamadaki yerini belirtir.

Gurme Bebek Forum

  • Herkese merhaba öncelikle foruma yeni üye oldum ve kullanmayı pek de bildiğim söylenemez ama çok sıkıntıdayım nolur bana yardım edin benim 15 aylık ikizlerim var erken doğdukları için 14 ay...

    Ysfkrm - 31.03.2023
    Devamını Oku
  • Merhaba kaç yaşında korkuları geçti acaba aynı durumdayızda

    Tulizabet - 26.10.2022
    Devamını Oku