iştahsızlık

ynur
Mesajlar: 3
Kayıt: 04 Mar 2015, 23:04

iştahsızlık

Mesajgönderen ynur » 04 Mar 2015, 23:15

merhaba aranıza yenı katıldım..ama gec kalmısm cunku gercekten cok guzel ve verımlı bır ıs sızın yaptıgınız cok teskkur etmek ıstedım.
benım 6aylık bı ogum var.3200 gr50 cm dogdu ve suan 7100grm ve 68 cm. cok hareketlı bı bebek .sımdıye dek hıc hasta olmamıstı ama gecen hafta faranjıt oldu antıbıyotık kullanımı sonnda ıyılestı fakat sımdıde ıstahsızlık sorunumuz var.kucagıma aldıgımda kaburga kemıklerını sayıyor halde olmak benı cok uzuyor.4.5 ay emzırebıldım hem sutum yok hemde oglum benı reddettı.sadece gecelerı uyku halınde 3-5 dakka emıyor.su bulgur pılavı vs sutumde etkılı olmadı malesef.hasta olana kadr yemesı gayet guzeldı sabah kahvaltı oglen corba sonra meyve muhallebı vs ssebzelerı reddetme cabasında olsada oyunla bı sekılde yıyordu.fakat sımdı uzun sure ac kalsa dahı agızını kıtlıyor ve acmıyor.sosyal ve fızıksel gelısımde gozle gorulur bı eksılme olmadı fakat yemıyor.en sevdıgı armutu bıle reddedıyor.gercekten hem emzıremedıgım ıcın hemde oglum beslenmedıgı ıcın cok uzuluyorum..ve bende engın bılgılerınız ve tavsıyelerınızden faydalanmak ısteyen mutsuz bır anneyım yardımcı olursanız sıze mınnettar olucam.saygı ve sevgılerımle.!

Gsaglik
Mesajlar: 11
Kayıt: 30 Ağu 2013, 06:00

Re: iştahsızlık

Mesajgönderen Gsaglik » 05 Mar 2015, 15:46

Merhaba, benim kızım 2 yasında. Ben de bu yollardan gectim, nasıl uzuldugunuzu cok iyi anlıyorum. Ama inanın hersey zamanla duzeliyor. Benim kızım hala cok istahlı degil ama cok sukur buyumesi normal sınırlar icerisinde ilerliyor. Benim altım kurallarım : cocuga asla yemesi icin ısrar etmemek, kendi yemesine izin vermek (bazen 1 cay kasıgı dahi olsa) ve alternatif yemekler sunmak oldu hep. Umarım bu donemi kısa surede atlatırsınız, uzulmeyin. Sevgiler

starfis.
Mesajlar: 33
Kayıt: 21 Kas 2014, 08:49

Re: iştahsızlık

Mesajgönderen starfis. » 05 Mar 2015, 20:11

Arkadaşım bu sorunları yasayan öylesine çok anne var ki saymakla bitmez. Bende onlardan biriyim dokuz ağlık oğlumu yalnızca dört ay emzirebildim sut verebildim dünyayı yedim içtim ama bi damla bile sürümü arttiramadim sut nasip isi allah verir yada vermez.. Bunun yemeyle ivmeyle ilgisi yok olsaydı benim sutum fiskirmasi gerekirdi üzülme benim oglumda altınci ayında bi ara reddetti o bi geçiş donemi tekrar açılacak iştahı tekrar kapanacak sonuçta o da bi küçük insan. Biraz yaradana birak .

ynur
Mesajlar: 3
Kayıt: 04 Mar 2015, 23:04

Re: iştahsızlık

Mesajgönderen ynur » 05 Mar 2015, 20:32

çok tesekkur ederım yorumlarınız ıcın.Elbette Allaha sukurler olsun en azından hareketli bir bebek ve saglıgı yerınde .ama sızzınde bıldıgınız gıbı anne yuregı ıste bıde ılk ve tecrubesız olunca ınsan bı an annelıgınden suphe duyar hale gelıyor.haklsıınız cok sagolun tekrar yorumlarınız ıcın..bır sure kendı halıne bırakıcam ve dedıgınız gıbı ısrar etmıycem yemesı ıcın ınsallah normale donmesı kısa surer.sut konusunda da cok haklısınız Rabbım neyı nasıb ederse onu yasıyoruz hayırlı olanı nasıb etsın herzman hepımıze ınsallah

Gurmebebek
Mesajlar: 1872
Kayıt: 21 Kas 2012, 12:30

Re: iştahsızlık

Mesajgönderen Gurmebebek » 06 Mar 2015, 07:37

Merhaba, öncelikle güzel sözleriniz için çok teşekkür ederiz. Aynen öyle pek çok anne aynı şeyleri ve aynı duyguları yaşıyor farklı zamanlarda. Özellikle kendini yetersiz ve suçlu hissetme. Ancak lütfen zorda olsa bu olumsuz duygulardan kurtulmalısınız. Üzüntü, stres, endişe, kaygı gibi hallerimiz inanın bebişlere yansıyor ve olumsuz etkiliyor, işleri de daha fazla zorlaştırıyor. Zor ama öncelikle rahatlamanız gerekiyor inanın. Öncelikle bebeklerimiz robot değil, her zaman aynı şekilde ve miktarda yesinler. Günden güne bile yeme tercihleri ve miktarları değişiklik gösterebilir ve bu çok normaldir. Hele ki hastalık ve diş çıkarma dönemi yememe ve iştahsızlık çok normaldir. Zorlamamak lazım.Sizin bebişiniz de bir hastalık dönemi atlatmış. Ona biraz zaman tanıyın, herşey yoluna girecektir.

İştahsızlık ve yeme problemi

Beslenmek bebişler için sadece karın doğurmak değildir. Tahmin edeceğinizden çok daha fazla her türlü gelişimlerine katkıda bulunur ve onlar için bir öğrenme, keşfetme ve oyun imkanıdır. Gelecekteki beslenme alışkanlıklarının temeli daha ilk lokmadan itibaren atılmaya başlar. Dolasıyla da gelecekteki sağlıklarının temeli de bu dönemde atılır. Bu nedenle öncelikli olan doğru bir beslenme alışkanlığı kazandırmaktır. Çok yemeleri önemli değildir. Yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmeleri önemlidir.

Öncelikle zorlamamalısınız, yemek konusunda teşvik edici olun ama asla zorlayıcı olmayın. Çünkü bu işleri inanın daha da zorlaştırır. Lokma savaşlarını başlatır ve işin içinden hiç çıkamazsınız. Yapmanız gereken en doğru şey bir öğün ve emme düzeni oluşturmak ve bu düzene uymak. Birlikte yiyerek mutlaka ona örnek olmak. Az yedi ya da yemedi diye aralarda beslememek ve yediği miktar bir iki kaşık bile olsa, yediği miktara bir süre razı olmak. Oyunla, TV ve benzeri dijital ekran karşısında yedirmemek. Bunlarda başta işleri kolaylaştırıyor gibi gelse de inanın sonrasında daha da zorlaştırır. Uzmanlar bebeklerin dikkatini dağıtarak yedirmenin doğru olmadığını, tam tersine dikkatlerinin yemeğe odaklanması gerektiğini söylüyorlar. Ve en çok da ailelerinin beslenme alışkanlıklarından etkileniyorlar, unutmamak lazım. Örnek olmak bu yüzden önemli. Eline verebileceğiniz şeyleri eline verin. Bırakın koklasın, ısırsın, kemirsin, döksün saçsın, mıncıklasın :) Aşağıda size iştahsızlık yazımızı veriyoruz, linke tıklayın ve mutlaka inceleyin çok işinize yarayacak bildiler var. Evet biliyoruz zor ama bunlar sabır ve kararlılıkla yapıldığın da mutlaka işe yarıyor. Aksi halde hep iştahsızlıktan şikayet edeceksiniz :)

İştahsızlık ve çözüm yolları

http://www.gurmebebek.com/%C4%B0stahsizlik--555


Ayrıca sitemizin ana sayfası sol taraftaki menülerde 7. sırada yemek seçen çocuklar bölümümüz var. Yanındaki artı işaretine basın ve altında çıkan yazıların üstüne tek tek tıklayıp, inceleyin. Sebze sevdirme yöntemlerinden tutun da daha pek çok işinize yarayacak bilgi bulacaksınız.

Biz size aşağıda ek gıdaya geçişle ilgili bilgilerimizi paylaşıyoruz. Verdiğimiz linkleri de dikkatlice incelerseniz, kafanıza takılan tüm sorulara cevap bulacaksınız. Anlamadığınız ya da aklınıza takılan şeyleri tekrar bize sorun, detaylı olarak konuşuruz üzerine. Kolaylıklar diliyoruz, sevgiler :)


Ek gıdaya geçiş rehberi

http://www.gurmebebek.com/ek-gidaya-gecis-rehberi-40763

http://www.gurmebebek.com/kritik-periyodlar-147184

Ay ay bebek beslenmesi tablosu, burada bebeğinizin ayını seçin. Ayına uygun neyi ne kadar yemeli ve günlük örnek menü de bulacaksınız.

http://www.gurmebebek.com/ay-ay-bebek-beslenmesi-60132

Ayrıca sitemizin ana sayfasında, sol tarafta en alt kısımda besin gruplarımız var. Örneğin sebze yazan yerin üstüne gelin açılan pencerede tüm sebzeleri göreceksiniz. İstediğinizin üstüne tıklayın. Tıkladığınız sebze ile ilgili tüm bilgileri bulacaksınız. Yazının sağ üst köşesinde kutucuk içinde ay alt sınırı yazar. Örneğin +6 yazıyorsa bu 6 ay ve üzeri için uygundur.

Yine sitemizin ana sayfasında orta kısımda tarifler bölümümüz var. Orada da kategori, malzeme, bebek yaşı kısımlarından seçim yapıp aratabilirsiniz. Zaman buldukça tarifleri inceleyip, mevsime, bebeğinizin ayına ve bünyesine uygun tarifleri seçebilirsiniz. 500'den fazla tarifimiz bulunmakta. Tariflerde de aynen besinlerde olduğu gibi ay alt sınırı yazmaktadır.

İncelediğiniz tarif ya da yazıların tamamını okumanızı tavsiye ederiz. Çünkü O tarif ya da besinle ilgili özel açıklama ve uyarılar bulunuyor çoğunda.

Ek gıdaya yeni başlayacağınız için bir kaç hatırlatma ve genel bilgi paylaşmak isteriz. Biz her zaman bebeğinizi takip eden doktorunuzun önerilerine uymanızı öneriyoruz. Çünkü her bebek farklıdır. İhtiyaçları ve bünyesi de farklıdır. Bir yaşına kadar bebeklerin temel beslenmesini anne sütü, anne sütünün yetmediği durumlarda formül mama oluşturur. Çünkü sindirim sistemleri katı gıdaları tamamen sindirip, tüm faydalarından yararlanacak kadar gelişmemiştir daha. Keza bağışıklık istemleri de tam olarak gelişmemiştir. Bu nedenle ek gıdalar 2. plandadır ve alıştırma mahiyetindedir. Hala almaları gerekenleri sütten ve mamadan alırlar.

İlk kez vereceğiniz bütün gıdalar için önce doktorunuza danışmalı ve üç gün bekleme kuralını uygulamalısınız. Size verdiğimiz ek gıda rehberinde üç gün bekleme kuralı hakkında da ayrıntılı bilgi var. Gıdaların ay alt sınırı, o gıdanın alerji riskine, sindirim özeliklerine, asit oranına vs. göre belirleniyor. Biz ay alt sınırlarına uymanızı öneriyoruz doktorunuz aksini söylemediği sürece. Çünkü daha küçük bir ayda verirseniz, örneğin bebeğinize alerji yapmayabilir, gaz, kabız, ishal gibi sindirim sorunu da yapmayabilir ama sindirim sistemi henüz o besini sindirecek kadar gelişmemişse bebeğinize bir faydası olmaz.

Ve unutmayın hiç bir bebek kitaplarda yazdığı gibi büyümez :) Bu nedenle bebeğinizden gelen sinyalleri de hiç bir zaman göz ardı etmeyin. Anneler ve bebekler bu şekilde en iyi ve en doğru olanı birlikte bulurlar zaten :) Buradaki bilgiler rehber niteliğindedir ve size fikir vermek içindir. Buradaki ya da herhangi bir yerdeki bilgiler, yemek listeleri, miktarları vs. sizin bebeğiniz birebir aynısını aynı miktarlarda yemek zorunda değildir Çünkü anneler bazen gereksiz endişeye kapılabiliyor. Eyvah bugün bu listelerdeki kadar yemedi, eksik kaldı diye :) Miktarlar ve kuralar kesin değildir. Dediğimiz gibi bebeğinizden gelen sinyalleri de önemseyin.

Her anne içgüdüsel olarak bebeğini besleme konusunda çok hassas ve endişelidir, bu çok normal, hepimiz böyleyiz :) Ama mümkün olduğunca rahat olun ve stres yapmayın. Çünkü sizin stresiniz mutlaka bebişe yansır ve işler daha zorlaşmaya başlar :) Yemek konusunda teşvik edici olun ama asla zorlayıcı olmayın. Unutmayın herhangi bir fiziksel ya da sağlık sorunu yok ise yeryüzünde yetişkin beslenmesine geçememiş hiç kimse yoktur :) Ancak yine de gelecekteki beslenme alışkanlıklarının ve sağlıklarının temelleri bu günden atılmaya başlıyor, bunu da göz ardı etmeden mümkün olduğunca doğru yolla ve doğru şekilde beslemeye özen gösterin. TV, PC, telefon vs. dijital ekran karşısında yedirmeye alıştırmayın. Şu ana kadar sadece sıvı ile beslenmiş bir bebeşin katı gıdaya geçişi de aşamalı olacaktır tabi ama mümkün olduğunca ilk baştan itibaren pütürlü yedirmeye alıştırın. Zira sonra bu pütürlü yememe pek çok annenin başına bela oluyor :)

starfis.
Mesajlar: 33
Kayıt: 21 Kas 2014, 08:49

Re: iştahsızlık

Mesajgönderen starfis. » 06 Mar 2015, 09:27

Arkadaşım sabahlara kadar ne çok ağladım sutum gelmediği için yavruma sut veremedigim için nerde emziren bi kadın görsem kahrolurdum kendimi eksik hissederdim.. Sonra dedim ki kendi kendime allahın vermediği bi damla ben yaratamam yavrum dokuz aylık maşallah aslan parçası ben sürümü veremedim ama simdi bir gör ona ne güzel besinler yediriyorum muhteşem yemekler hazırlıyorum en güzel tarifler en güzel ogunler .. Sunu unua göğsü oluk oluk sut dolan değil kalbi sevgi dolu olan bi anneye ihtiyacı var yavruların güle güle büyüsüne i sallah

Gurmebebek
Mesajlar: 1872
Kayıt: 21 Kas 2012, 12:30

Re: iştahsızlık

Mesajgönderen Gurmebebek » 08 Mar 2015, 12:05

Sizler her zaman bebekleriniz için elinizden gelenin fazlasını yapıyorsunuz. Elimizde gelmeyenlere çare yok :( Bu nedenle sizlerin bebekleri çok şanslı ve siz iyi bir annesiniz. Sevgiler :)

ynur
Mesajlar: 3
Kayıt: 04 Mar 2015, 23:04

Re: iştahsızlık

Mesajgönderen ynur » 10 Mar 2015, 00:16

tekrardan cok tesekkur ederım boyle bır sıte kurdugunuz ve bıze cok ama cok yardımcı oldugunuz ıcın.yorumlarınız ıcınde tabıkı.. oğlum diş çıkartıyormus bugun ılk ıncımızı gorduk hamd olsun derdı buymus :) şimdi sıra diş ıle ılgılı yazıları ıncelemekte :) sevgıler...

Gurmebebek
Mesajlar: 1872
Kayıt: 21 Kas 2012, 12:30

Re: iştahsızlık

Mesajgönderen Gurmebebek » 10 Mar 2015, 07:18

Çok geçmiş olsun. Diş çıkarma hem anne hem bebek için zor bir süreçtir. Hastalık ve diş çıkarma zamanları yememe, iştahsızlık, huysuzluk, huysuzluk, uyumama çok normaldir. Ve bütün düzen bir anda bozulabilir. Endişeye ve telaşa kapılmamak ve zorlamamak gerekir bu dönemlerde. Zorlamadan ve ısrarcı olmadan siz yinede düzeni sürdürün. Tabii ki bebişler bu dönemlerde düzene uymayacaktır :) Sadece bu dönemi atlatırken, olumsuz yeme ve uyku davranışı geliştirmemeye çalışın. Örneğin bir lokma daha fazla yesin diye oyun, TV vs. yedirme, sallama vs. ile uyutma. Bunlar sonra kalıcı olumsuz davranışlar olarak yerleşiyor. Hada dikkatli olursanız bu zor dönemi atlattıklarında eski düzene dönmeleri daha kolay ve çabuk oluyor.


“Beslenme Sorunları” sayfasına dön

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir