Gece emme

aycakiz
Mesajlar: 1
Kayıt: 26 May 2015, 13:39

Gece emme

Mesajgönderen aycakiz » 26 May 2015, 14:02

10 aylık bir kızım var. Ben çalıştığım için gündüzleri annem bakıyor. Günde bir defa gelip emziriyorum. AKşam üstü geldiğimde sabırsızlıkla kucağıma geliyor emiyor uyuyana kadar böyle devam ediyoruz. AKşam yemek yediremiyorum. Gece 22 gibi uyuyor ama gece bazen saatte bir uyanıp emiyor. Ne kadar daha böyle devam eder. Gündüz ayrı kaldığımız için kıyamıyorum da. Ama bu şekilde de ben yorgun düşüyorum. Uzun zamandır uykusuzm bazen işyerinde masa üzerinde uyukluyorum.

irmkberre
Mesajlar: 19
Kayıt: 02 Şub 2015, 08:33

Re: Gece emme

Mesajgönderen irmkberre » 27 May 2015, 08:02

benimde kızım da 10 aylık bende calışıyorum. gece beslenmesını keseli 4 ay oldu bizde ilk başladığımızda tepki gösterdı ama alıştı sonra. onların beslenmeden cok uykuya ıhtıyacı var buyumek için. dediğiniz gibi cok yorucu oluyor gece uyanmak ve sabah işe gitmek. 2 3 gün ağladı bizimki sonra alıştı. şimdi ikimizde gece mışıl mışıl uyuyuyoruz :)

mavinot
Mesajlar: 7
Kayıt: 27 May 2015, 12:04

Re: Gece emme

Mesajgönderen mavinot » 27 May 2015, 12:35

merhaba benim kızım 15 aylık ben de çalışıyorum. öğle arasında eve gittiğimde emziriyorum. işten dönünce de hemen emiyor. sonra oyun oynuyoruz. genellikle yemeğini bitiriyor. eğer yemek yemezse, keyfi yoksa, diş çıkarıyorsa ya da yeni bir yemekse yemeyebiliyor. makarna kurtarıcım ya da yatmadan önce muhallebi yedirip aç yatırmıyorum. akşam yemiyorsa bir süre acıkmasını bekleyip muhallebi gibi sevdiği bir şeyi yedirebilirsiniz. genelde bütün bebekler sever. sizinle olan hasretini de emerek değil oyunla, kucakta gezerek giderebilir belki.

Gurmebebek
Mesajlar: 1872
Kayıt: 21 Kas 2012, 12:30

Re: Gece emme

Mesajgönderen Gurmebebek » 27 May 2015, 13:47

Merhaba, öncelikle cevap yazan annelere çok teşekkür ederiz. Üstelik sadece sizin değil belki sizden daha çok onun gece uykusuna ihtiyacı var.

Bebekler sanılanın aksine gece acıktıkları için değil, gece beslenmesine alıştıkları için uyanırlar. 4-6 aylıktan itibaren bebişler gece 6-8 saat; 8. aydan itibarense 8-12 saat gece beslenmeden kalabilirler. Gece beslenmesi hem iştahı hem de uyku düzenini olumsuz etkileyen faktörler arasında yer alır. Yavaş yavaş, alıştırma sürecini de göz önüne de alarak gece beslenmesini azaltarak kesebilirsiniz.

Öncelikle gece beslemeye devam edin. Kesinlikle memede ya da biberon ağzındayken uyumasına izin vermeyin. Uyanıkken besleyin ve dalmadan yerine koyun. Başlarda direnmesi, ağlaması ve huysuzluk etmesi çok normaldir. Bu süreç gerçekten sabır ve kararlılık gerektirir. Sert ve katı olmayın ama ancak sizin kararlı olduğunuzu ve bu kuralı delemeyeceğini anladığında daha uyumlu davranacaktır. Sonrasında her uyandığında meme vermeyin. Su veriyorsanız su verin bazı seferler. 1-2 hafta sonra bu birazda bebişinizin alışma süresine bağlı, kesin süre değildir. Bir seferinde süt yok, bitti gibi yumuşak cümleler kurarak su verin ve böyle ilerleyin. Kolaylıklar diliyoruz :)

Emzik kullanıyor musunuz acaba? Sadece uyku sürecinde emzik kullanmak öneriliyor aslında. İkinci olarak her ağladığında ya da her huysuzlandığında, emzirmeyin yani memenizi sakinleştirici olarak kullanmayın. Aslında emzik, biberon, anne memesi.... vs hiçbir şeyin sakinleştirici olarak kullanılması önerilmiyor. Kendi kendine sakinleşmeyi öğrenmesi gerekiyor diyor uzmanlar. Tabi bu onu kucağınıza almayın sevmeyin okşamayın demek değil. Ama her huysuzlandığında ona sakinleştirecek bir şey verirseniz, ileride de, bir şey olmadan kendini sakinleştirmeyi başaramaz ve sabretmeyi öğrenemez.

Anne sütü alması önemli ama bunun için başka bir yol bulun örneğin sağıp biriktirip gündüz verilmesi gibi. Geldiğinizde ve yatırırken emzirin.


Ama sallama, memede, biberonda uyuma, kucakta uyuma vs. Bütün bunlara olumsuz uyku davranışı deniyor. Ve bebeklerin uyku düzenini bozuyor aslında. Yani kolaylaştıracak derken işleri büs bütün zorlaştırıyor. Bebeklerin kendi kendilerine uykuya dalmasını öğrenmesi gerekiyor diyorlar bütün uzmanlar hem de 4-5 aylıkken. Buna uyku eğitimi diyorlar. Ve pek çok uyku eğitimi yöntemi var. Bebekler ve çocuklar ilk olarak nasıl uyutulmuş ve uykuya dalmışsa, gece her uyandıklarında ya da uykuları hafiflediğinde aynı şekil de tekrar uykuya dalmak isterler. Sizin bebişinizde emerek uyuduğu için böyle.

Bakın uyku eğitimi için hiç bir zaman geç değildir, size ve bebişinize uyacak bir yöntem mutlaka vardır. Bu bir süreçtir ve çok zor bir süreçtir ama zaten siz uykusuz ve perişan bir haldesiniz ve bebişinizde sık sık uyanıp ağlıyor ve bağırıyor. Yani uyku eğitiminde de bunları yaşayacaksınız daha fazlasını değil. Sert ve katı olmayın ama kararlı ve sabırlı olun. Yeterince büyümüş zaten sizi anlayacaktır. Memede dalmasına izin vermeyin. İlk başlarda yerine yatırın elini tutun vs. ona bu şekilde uyuması gerektiğini anlatın. Evet yine ağlayacak bağıracak, elinizden geldiğince sakinleştirmeye çalışın. Bu şekilde uykuya dalacak ve yine uyanacak, emmek isteyecek. Siz yine aynı tutum ve kararlılıkla yanına gidin ve emzirseniz bile memede uykuya dalmasına izin vermeyin. Ve evet dalması çok uzun sürebilir. Bu arada yine ağlar, bağırır tepinir Çünkü dediğini yaptırmak için her türlü yolu deneyip sizi bezdirmeye çalışacaktır. Ancak sizin kararlı olduğunuzu ve bu kuralı delemeyeceğini anladığında daha uyumlu davranmaya ve işler yoluna girmeye başlayacaktır. Bu kural her alanda geçerli aslında. Bir kaç hatırlatma yapalım. Bebekler sanılanın aksine geç yatınca değil, erken yatınca daha çok ve daha düzgün uyuyorlar. Yorgun bebekler huzurlu uyuyamıyor. O yüzden uyku saatinden 1 saat önce daha az hareketli faliyetler yapmalı ve sakin bir zaman geçirmeli. Uyku rutini oluşturma diye bir şey var. Yani uyku saatinden bir zaman önce hep aynı şeyleri yapmalısınız. Kimi anne banyo yaptırmayı seçiyor mesela. Banyosunu yaptırıyor pijamalarını giydiriyor, belki kısa bir masaj... Böylece bebek bu rituel başladığında uyku vakti geldiğini anlıyor ve uykuya konsantre oluyor. Yine pijamalarını giydirip, yatakta kitap okumak bir süre uyku rutinidir. Bunlar her gece aynı saatte ve aynı şekilde yapılmalıdır. Siz tamamen kendinize özgü bir rutin de oluştura bilirsiniz bu tamamen size ve bebişinize bağlı. Biz sadece yukarıda 2 örnek verdik. Bu arada rutini tamamladınız, çok hafif sözsüz bir müzik açabilirsiniz, pek çok bebişte iye yarıyor. Ayrıca bir uyku arkadaşı edindirmekte işe yarıyor. Yani gece birlikte yatacağı, yumuşak bir oyuncak gibi bazı şeyler. Tüylü olmaması daha iyi. Emzik kullanıyor musunuz bilmiyoruz ama sadece, uykuya geçme esnasında emzik öneriliyor. Yani yatağa yatırınca vereceksiniz, yataktan kalktığı an alacaksınız, aksi halde bir işe yaramaz. Bu arada gündüz uykuları da önemli gündüz ne kadar uyuyor, uyuyor mu ya da :) Gece ve gündüz uykuları birlikte planlanmalı çünkü birbirini etkiliyor. Dediğimiz gibi bu zaman alacaktır ve bu zaman çok çetin geçebilir maalesef. Ama sonunda rahat edersiniz. Hem unutmayın onun da sağlıklı büyüyüp gelişmesi için kesintisiz ve düzenli bir uykuya ihtiyacı var, en az beslenme kadar da önemli. Büyüme hormonlarının hepsi derin uyku sırasında salgılanıyor. Kolaylıklar diliyoruz, sevgiler:)


Uyku sorunları ve uyku eğitimi için www.uykusuzanneler.com sitesini takip etmenizi öneririz.


“Beslenme Sorunları” sayfasına dön

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 2 misafir