Yine yemek istemiyor

maviyelken
Mesajlar: 6
Kayıt: 08 May 2014, 13:15

Yine yemek istemiyor

Mesajgönderen maviyelken » 04 Tem 2015, 21:39

Merhaba gurme bebek, her annenin her zaman karşılaştığı sorunla ben yine karşı karşıyayım. Yine diyorum çünkü yemek bizde uzun süredir mücadeleye dönüşmüş durumda. Oğlum 20 aylık. Günde 3 öğün yapmaya çalışıyoruz. Fakat ilk kaşıktan itibaren itiraz. Kaşığı ağzına götürmeye çalıştıkça sağa sola sallıyor başını yememek için. Ben de bu durumdan çok yorulmuş vaziyetteyim. Çizhi film ve çeşitli oyunlar ile yedirmeye çalışıyorum. Biliyorum ekran karşısında yemesi yanlış ama bazen tek çarem o oluyor. Hatta son zamanlarda bu bile işe yaramıyor. Mama önlüğünü fırlatıp atıyor sandalyesinden aşağıya. Tam bir kriz yaşıyoruz. Bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz? Yemek konusunda hiç üstelemeyip ne zaman isterse yesin mi demeliyim? Ama işte annelik, gönlüm hiç razı olmuyor öylesine. Zayıflayıp yetersiz beslenmesinden korkuyorum. Acil yardım lütfen...

Gurmebebek
Mesajlar: 1872
Kayıt: 21 Kas 2012, 12:30

Re: Yine yemek istemiyor

Mesajgönderen Gurmebebek » 05 Tem 2015, 19:46

Merhaba, 2 yaş sendromuna hoş geldiniz der ve kocaman bir sabır dileriz öncelikle :) Bu her bebeğin yaşadığı bir dönemdir ve biraz çetin geçer. Biz buna kısaca hayır deme ve itiraz dönemi diyoruz. Hazırlıklı olun bir süre en çok belkide tek duyacağınız şey hayır ve istemem olabilir :)

Özellikle bu dönemde onunla mücadeleye girmemek en iyisidir. Ama bu her dediğini yapalım anlamına gelmiyor tabi. Ancak sadece bu dönemde de değil doğdukları andan itibaren, bebeklerle girdiğimiz her mücadeleden onlar galip çıkar :) Siz de gözlemlemişsinizdir bunu. Ah bu içgüdüler ah, sizi o kadar iyi anlıyoruz ki çünkü aynı iç güdülerden bizde de var :) Ve biz her önerimizin başında mutlaka mümkün olduğunca kelimelerini ekleriz çünkü biliriz ki hiç bir bebek kitaplarda yazdığı gibi büyümez. Ama aslında o kitaplarda yazan şeyler doğrudur ve yapılınca da işe yarıyor.

Beslenmek bebişler için sadece karın doğurmak değildir. Tahmin edeceğinizden çok daha fazla her türlü gelişimlerine katkıda bulunur ve onlar için bir öğrenme, keşfetme ve oyun imkanıdır. Gelecekteki beslenme alışkanlıklarının temeli daha ilk lokmadan itibaren atılmaya başlar. Dolasıyla da gelecekteki sağlıklarının temeli de bu dönemde atılır. Bu nedenle öncelikli olan doğru bir beslenme alışkanlığı kazandırmaktır. Çok yemeleri önemli değildir. Yeterli, dengeli, doğru ve sağlıklı beslenmeleri önemlidir.

Öncelikle zorlamamalısınız, yemek konusunda teşvik edici olun ama asla zorlayıcı olmayın. Çünkü bu işleri inanın daha da zorlaştırır. Lokma savaşlarını başlatır ve işin içinden hiç çıkamazsınız. Yapmanız gereken en doğru şey bir öğün ve emme düzeni oluşturmak ve bu düzene uymak. Birlikte yiyerek mutlaka ona örnek olmak. Az yedi ya da yemedi diye aralarda beslememek ve yediği miktar bir iki kaşık bile olsa, yediği miktara bir süre razı olmak. Oyunla, TV ve benzeri dijital ekran karşısında yedirmemek. Bunlarda başta işleri kolaylaştırıyor gibi gelse de inanın sonrasında daha da zorlaştırır. Uzmanlar bebeklerin dikkatini dağıtarak yedirmenin doğru olmadığını, tam tersine dikkatlerinin yemeğe odaklanması gerektiğini söylüyorlar. Ve en çok da ailelerinin beslenme alışkanlıklarından etkileniyorlar, unutmamak lazım. Örnek olmak bu yüzden önemli. Eline verebileceğiniz şeyleri eline verin. Bırakın koklasın, ısırsın, kemirsin, döksün saçsın, mıncıklasın :) Aşağıda size iştahsızlık yazımızı veriyoruz, linke tıklayın ve mutlaka inceleyin çok işinize yarayacak bilgiler var. Evet biliyoruz zor ama bunlar sabır ve kararlılıkla yapıldığın da mutlaka işe yarıyor. Aksi halde hep iştahsızlıktan şikayet edeceksiniz :) Yemeyi sizin için yiyormuş ya da yemeliymiş gibi hissettirmemelisiniz. O yemeği kendi için yiyor bunu sizde unutmayın lütfen. Nasıl sizin iç güdüleriniz varsa onunda içgüdüleri var ve bunlar ona yaşaması için yemesini söylüyor. Ve her canlı yaşamak için iyi ya da kötü mutlaka beslenir. Önemli olan soru ise şu iyi mi besleniyor, kötü mü? :) Birlikte sofraya ötürmek çok önemli tekrar ediyoruz. Sofraya oturduğunuzda da bu yalandan olması lütfen, siz de gerçekten karnınızı doyurun onun karşısında. Onun yemesine yardımcı olsanız bile dikkatiniz kendi yemeğiniz de olsun. Yemek istemez ve sofradan kalkmak isterse, buna izin verin ve siz yemeğe devam edin. Bu sırada ona pek ilgi göstermeyin. Sizden bir şey ister ya da huysuzlanırsa bile ben şu anda yemeğimi yiyorum, karnım aç, yemeğim bittikten sonra yapabilirim ya da senle ilgilenebilirim gibi cümleler kurun. Arada ama lütfen bunaltmadan, sen de yemeğine devam etmek ister misin, yemeğin burda seni bekliyor istersen gelip yiyebilirsin gibi hatırlatmada bulunun. En sonunda sizinde yemeniz bittiğinde son bir hatırlatma daha yapın, yine de yemek istemezse sofrayı kaldırın. Bir de gece beslenmesi yapıyorsanız kesmeniz gerekir. Gece beslenmesi hem iştahı hem uyku düzenini olumsuz etkileyen faktörlerin başında yer alır çünkü.

İştahsızlık ve çözüm yolları

http://www.gurmebebek.com/%C4%B0stahsizlik--555


Ayrıca sitemizin ana sayfası sol taraftaki menülerde 7. sırada yemek seçen çocuklar bölümümüz var. Yanındaki artı işaretine basın ve altında çıkan yazıların üstüne tek tek tıklayıp, inceleyin. Tat alma duyuları, neden yemek seçtikleri, yemek seçme tipleri, Sebze sevdirme yöntemlerinden tutun da daha pek çok işinize yarayacak bilgi bulacaksınız.


“Beslenme Sorunları” sayfasına dön

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 7 misafir