Yulaf Unu ve Pirinç Unu

handan
Mesajlar: 10
Kayıt: 27 Kas 2012, 09:13

Yulaf Unu ve Pirinç Unu

Mesajgönderen handan » 27 Kas 2012, 15:57

Bebeğim 6. Ayında ek gıdalara başlıyoruz bende tatlı bir telaş bir yandan da endişe.. Ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. Her kafadan bir ses çıkıyor hepsini imtina ile dinlemeye ve anlamaya çalışıyorum. Hepsi birbiri ile tezat. İki doktoru var Bora'nın ikiside farklı şeyler tarif ediyor. Uykularım kaçıyor ne yapacağımı bilemiyorum. Allah'ım sadece emzirsem yetmezmi diye düşünürken buluyorum kendimi.
Bismillah deyip bir yerden başlıyoruz yoğurt ve muhallebide hem fikiriz herkesle. Muhallebi tarifleri aramaya başlıyorum. Bildiğiniz sıradan muhallebinin tezini yazmak istiyorum adeta oğlum yiyecek dile kolay.. Pirinç unu doktorların tarifi. Hepsi bumu diyorum. Daha ne bekliyorsun diyor annem dört çocuk büyüttüm ben pirinç unu ile mama vardı da bizmi yedirmedik size. Evet annem haklı dört kardeşiz boy post endam yerimizde.. Ama yetmiyor bunlar ve araştırıyorum araştırıyorum.. kucağımda gaz sancılı reflülü bebeğimle. Her anne için benim kadar stresli oldu mu acaba ek gıdaya başlamak diyorum abartıyorum sanırım yine. Ama okudukça eksiklerimi annelerimizin eksiklerini keşfediyorum. Biz sizi bu kadar korumadık diye annem her defasında ket vurmaya çalışıyor. Annecim diyorum bıkmadan usanmadan sizin zamanınızdaki kadar saf ve temiz değil dünya keşke sizin zamanınızda sizin beni beslediğiniz gibi besleyebilsem bende oğlumu. İstemiyorum ben marketteki paketli pirinç unlarını oğluma yedirmeyi. O günlerde facebookta bir bayan ile tanışıyorum. Tamda üstüne geliyor Acemi Anne Esra Sert. İşte orda "yulaf unundan pekmezli muhallebi" tarifi karşımda. Kesermi beni bir kişinin tarifi. Araştırmaya başlıyorum yulaf ununu. Nedir? Nerden alınır? Önce organik ürünler satan bir firmadan internetten aldım. Hayatımda ilk kez görüyorum 1-2 kes yedirdim Bora'ya. Bir gün annem denk geldi bu bayat dedi acı verme bunu çocuğa. Sonra aktardan aldım farkını görmek için. onda hiç bir sıkıntı yoktu ama aktarın gıda tüketiminde heleki bebeğe kullanılacağını ne kadar göz önünde bulundurduğundan emin olamadım. Acemi anneye danıştım. Meğer o tane yulaf alıyormuş. Bende aldım :) Değirmende kendim çektirdim. Bu arada sürekli araştırıyorum. Ben tarım sektöründe çalışıyorum. Bu tahılları ben çözmeliydim! Kendimi ikna edecek kadar çözdüm de..
Yulaf başta olmak üzere buğdaygiller tam olgunlaşmadan zamanından önce hasat edilir tam kurutulmassa bazı sorunlar yaşanırmış. Rutubet yapar acırmış hatta daha da kötüsü yine başta yulaf olmak üzere bu grup ürünlerde küf pas ve mantar gibi hastalıklar çok kolay oluşurmuş. Bunları duyduktan sonra kendim öğütmemin çok daha mantıklı olduğuna kesin karar vermiştim. Aynı gün aynı miktarda pirinci ve yulafı yıkadım öğütmeye götürmek için pirinç kurudu yulaf 3 gün daha sonra kurudu. Değirmenci bu nemli bunu öğütürsem un hemen bozulur dedi kabul etmedi. O zaman bir kez daha ikna oldum. Buda özetle neden acı çıktığının cevabı oluyordu zaten ilk aldığımın.
Neden yulaf diğerlerinden daha besleyici diye sorduğumda da meer yulaf bu buğdaygil ailesinin en çok köklüsüymüş kökleri toprağa daha derin tutunurmuş bu yüsden de daha çok besin alırmış topraktan.
Pirincinde hakkını yememek gerekirdi.

Yulafa bu kadar hürmet gösterip pirinçten de mahrum etmedim oğlumu. Yukarda da dedim ya pirincimide kendim öğüttüm. Kısaca ondan da bahsedeyim. Bir tam pirinçtir almış başını gidiyor. Bu güne kadar ilk kes duyuyorum. Pirinç dediğin tek tiptir bunun tamı eksiğimi olur anlamaya çalışıyorum. Pirincin en faydalı yeri olan kepeğinden bahsediyormuşuz meğer. Hemen haber salıyorum sağa sola ben işlem görmemiş pirinç arıyorum. En doğalından safından.. Oğlum yiyecek dile kolay :)
Tam pirincide ipsala da çeltik üreticilerinden getirttim. Tarladan hasadı yapılmış hiç ama hiç bir işlem görmeden direk poşete koymuşlar benim için. Peki ya ben bunu nasıl tüketeceğim. Şimdide bu takılıyor aklıma. Bir kaç ziraat mühendisi ve gıda mühendisi arkadaşa danışıyorum bu pirinç nasıl yetişti anlatın bakalım diye. hepsinin ortak kanaati yıkamam konusundaydı. Pirinç balçık içinde yetişir hemde nasıl bir balçıktır ki traktör gömülür içine o kdr çok. işte bu alanda olabilecek hayvanlardan zoonoz bir hastalık endişesinden ötürü mutlaka yıkamam gerektiğini söylediler. Yıkama ile ilgili de çok teferruat vardı anlattıkları ama kafamı çok karıştırdı kulak asmadım daha fazlasına. pirincin öğütülürken kepeği ayrılıyor bahsettiğim değirmenlerde o kepeği ile birlikte bu olası yabancı maddeler gider kepeğini kullanma dediler mesela.. ama ben defalarca yıkayıp kullandım kepeğini arındığına inandım.. bizim tükettiğimiz buğday unu da mesela fabrikaya buğday olarak girer öğütülmeden önce yıkanır. ha bide yıkamada sıcak su kullanılırsa bu suyun sıcaklığının yüksekliği ile orantılı besin değerinde kayıplar ortaya çıkar demişlerdi. Ilık su ile defalarca yıkadım pirinçleri sonra serdim çarşafın üzerine kuruttum. Yine değirmenin yolunu tuttum. Öğüttürdüm kepeği ile karıştırdım mis gibi pirinç unum hazır. Annem pirinç ununu hafif kavur demişti nedenini sormamıştım Bora'nın doktoru sevgili Güzen Eşsiz hanım doğruladı hazmı kolaylaşırmış hafif kavurunca.. Ben araştırdım öğrendim aynen böyle uyguladım. Çok uzun oldu ama bilmek isteyenlerede anlatmak istedim..

gurmebebekadmin
Mesaj Panosu Yöneticisi
Mesajlar: 1155
Kayıt: 06 Kas 2012, 11:47

Re: Yulaf Unu ve Pirinç Unu

Mesajgönderen gurmebebekadmin » 03 Ara 2012, 11:28

Çok güzel bir yazı olmuş Handan Hanım. Teşekkür ediyoruz, elinize yüreğinize sağlık. Sosyal medyada da link verip diğer anne şeylerimiz bu yazınızı okumaya davet edeceğim.

gurmebebekadmin
Mesaj Panosu Yöneticisi
Mesajlar: 1155
Kayıt: 06 Kas 2012, 11:47

Re: Yulaf Unu ve Pirinç Unu

Mesajgönderen gurmebebekadmin » 03 Ara 2012, 11:37

Bu arada ek gıdaya geçiş hakkında her şey diye harika bir yazımız var bunu ve bütün muhallebi tariflerini görmek için tıklayın :)

http://www.gurmebebek.com/ek-gidaya-gec ... rsey-40763

http://www.gurmebebek.com/index.php?id=89&kat120=1

handan
Mesajlar: 10
Kayıt: 27 Kas 2012, 09:13

Re: Yulaf Unu ve Pirinç Unu

Mesajgönderen handan » 03 Ara 2012, 11:58

Çok teşekkür ederim. Bir kaç annemize yardımcı olabildiysem ne mutlu bana..

gurmebebekadmin
Mesaj Panosu Yöneticisi
Mesajlar: 1155
Kayıt: 06 Kas 2012, 11:47

Re: Yulaf Unu ve Pirinç Unu

Mesajgönderen gurmebebekadmin » 03 Ara 2012, 16:03

Mutlaka olacaktır :) Handan Hanım biz bu tür yazılar yazarsanız, anne şeflerimizin yazılarını sitede gurmebebek bloğa ekliyoruz haberiniz olsun :)

ayaz
Mesajlar: 6
Kayıt: 14 Ara 2012, 18:30

Re: Yulaf Unu ve Pirinç Unu

Mesajgönderen ayaz » 14 Ara 2012, 18:39

handan hanım yazınız çok güzel gerçekten aydınlatıcı teşekkürler :)
değirmen gibi bir imkanımız yoksa peki bu tam yulaf ununu nereden temin edeceğiz? bir de yulaf unu ile tam yulaf unu aynı mıdır değil midir minik bebekler olmadan önce yulaf ile aramızda bir bağ yoktu tabi :) marketlerden kapalı halde temin edebilir miyiz mesela, yulaf ezmeleri var bunlar aynı şey değil sanırım?
internette birkaç organik ürün satan sitede yulaf unu görüyorum ama tam yulaf unu yazan yok kafam çok karıştı :S

gurmebebekadmin
Mesaj Panosu Yöneticisi
Mesajlar: 1155
Kayıt: 06 Kas 2012, 11:47

Re: Yulaf Unu ve Pirinç Unu

Mesajgönderen gurmebebekadmin » 17 Ara 2012, 06:26

merhaba yulaf unu diye satılan unu da kullanabilirsiniz faydalıdır. Ancak tam yulaf unu olmayabilir. Tam yulaf unu marketlerde, aktarlarda yada organikcilerde bulunabiliyor ama daha zor bulunuyor. Bulamıyorsanız. Marketlerde satılan yulaf kepeği ve yulaf ezmesini ayrı ayrı alıp, karıştırırsanız tam yulafa çok yakın bir karışım elde edersiniz. Bir diğer yolda yulaf alıp evde kendiniz öğüte bilirsiniz. Tamamen satın aldığınız un gibi öğütemeseniz de evde, endişe etmeyin rahatlıkla kullana bilirsiniz. Oturduğunuz yeri de yazarsanız annelerimize soralım tam yulaf ununu satın aldıkları yerler nereler :)

hande
Mesajlar: 23
Kayıt: 05 Ara 2012, 10:50

Re: Yulaf Unu ve Pirinç Unu

Mesajgönderen hande » 30 Ara 2012, 21:07

selamlar. çok faydalı bir yazı olmuş :) tam yulaf unu bulamadığım için pirinç unu ve tam buğday unu aldım. ikisi de bayağı fazla. bebeğim 6 ayını yeni dolduracak. sitedeki yulaf unlu tarifleri buğday unu ile yapsam olur mu acaba?

gurmebebekadmin
Mesaj Panosu Yöneticisi
Mesajlar: 1155
Kayıt: 06 Kas 2012, 11:47

Re: Yulaf Unu ve Pirinç Unu

Mesajgönderen gurmebebekadmin » 31 Ara 2012, 07:11

Hende Hanım merhaba.Tam yulaf unu marketlerde, aktarlarda yada organikcilerde bulunabiliyor ama daha zor bulunuyor. Bulamıyorsanız. Marketlerde satılan yulaf kepeği ve yulaf ezmesini ayrı ayrı alıp, karıştırırsanız tam yulafa çok yakın bir karışım elde edersiniz. Bir diğer yolda yulaf alıp evde kendiniz öğüte bilirsiniz. Tamamen satın aldığınız un gibi öğütemeseniz de evde, endişe etmeyin rahatlıkla kullana bilirsiniz. Tarifleri yapabilirsiniz tabii ama buğday unu ile ilgili aşağıdaki yazıya bir göz atın lütfen 8. aydan itibaren önerilir genelde. Buğday ununu ilk kez vermeden mutlaka doktorunuza danışın.

http://www.gurmebebek.com/bugday-unu-223

http://www.gurmebebek.com/yulaf-220

hande
Mesajlar: 23
Kayıt: 05 Ara 2012, 10:50

Re: Yulaf Unu ve Pirinç Unu

Mesajgönderen hande » 01 Oca 2013, 19:30

cevap için teşekkür ederim. ayrıca buğday unu ve 8 ay uyarınız için de... dikkat etmemiştim. o halde öncelikle tadımlık olacak şekilde pirinç unlu tarifleri yaparım o bozulmadan azalır. o arada da yulaf unu ararım bulamazsam dediğiniz gibi yapıp karıştırırım. çok teşekkürler...


“Gıdalara İlişkin Sorular” sayfasına dön

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir