Gaz nedir, neden olur?

Gaz sindirim sürecinin bir parçasıdır. Her bebek gaz sorunu yaşar, kimi daha az, kimi daha çok. Gaz sorunlarında temel sebep tüketilen besinlerdir. Bebekler özellikle katı gıdaya geçiş sürecinde yeni besinlerle tanıştıklarından, henüz olgunlaşmamış olan sindirim sistemleri bu yeni gıdalara tepki verebilmekte, bu da sıklıkla gaz sancısına yol açmaktadır. Bebekler büyüdükçe, sindirim sistemleri olgunlaştıkça ve hareket kabiliyetleri arttıkça gaz sorunu azalır.
 
Anne sütü alan bebekler emzirme veya biberonla beslenme sırasında hızlı yutkunarak ve çok miktarda beslenirse hava yutabiliyorlar. Bu da onlara gaz olarak geri dönüyor… Biberonla beslenen bebeklerde bu durum daha sık görülüyor. Bebeğinizi biberonla beslerken ayına uygun akışta bir biberon ucu kullandığınıza emin olun. Bebeğinizi 45 derece eğimle tutun ve biberonu eğerken ucunda hava kalmamasına dikkat edin. Boş bir biberonu emmesine izin vermeyin ve eğer hava yuttuğunu düşünüyorsanız beslenme aralarında fazladan birkaç kere gazını çıkartın. 
 
Bazı uzmanlara göre elinde yiyecekle dolaşan, oynayarak veya televizyon izleyerek beslenen minik gurmeler de gaz sorunu yaşayabiliyorlar. Bu teoriye göre, oyunun heyecanı ile hızlı yiyen ve hızlı yutkunan çocuklar fazla hava yutabiliyor, bu da sindirim açısından sıkıntı yaratabiliyor. Ne olur ne olmaz, siz bebeğinizi mama sandalyesinde veya sofrada sizinle birlikte yemeye ikna etmeyi deneyin.
 
Gaz yapan gıdalar nelerdir?
 
 Nohut, kuru fasulye, pırasa, brokoli, karnıbahar gibi bazı sebzeler ve kuru gıdalar sağlıklı oldukları kadar gaz yapıcı özelliğe de sahipler. Bebeğinizin bunları tüketmesi harika! Ancak siz yine de bunları arka arkaya ve çok fazla miktarlarda tüketmiyor olduğundan emin olun.  Kurubaklagilleri ıslattığınız suyu mutlaka dökün ve sonrasında iyice yıkayın.Yemeklere bir kaşık kimyon, ya da muskat cevizi katarsanız gazı gidermeye yardımcı olur.
 
Ayrıca günde bir bardaktan daha fazla meyve suyu tüketmek de gaz sebebi olabilir. Bazı bebekler meyve suyunda bulunan fazla miktarda fruktoz ve sukrozu sindirmekte zorluk çekebiliyor. Ayrıca bu dişleri için de zararlı. Minik gurmenizin günde 120 ml.den daha fazla meyve suyu tüketmemesi önemli.
 
Modern yaklaşım  emziren annenin beslenmesinin bebeği etkilemeyeceği yönünde. Ancak siz yine de tükettiğiniz bir besinin bebeğinizi etkilediğinden şüphelenirseniz onu menünüzden kaldırmaktan çekinmeyin. Bebeğiniz besinlere karşı normalden daha hassas olabilir. Her konuda olduğu gibi bu konuda da doktor yaklaşımları farklılık gösteriyor.
 
Bebeğimin gazı olduğunda ne yapmalıyım?
 
Bebeğiniz gaz sancısı çektiğinde, son birkaç saat içinde ne yediğini gözden geçirin. Büyük bir ihtimalle gazın sebebi tükettiği besinden kaynaklanmaktadır. Bazı bebekler posalı ve yağlı yiyeceklere karşı diğerlerine göre daha hassas olabiliyor. Bu gibi durumlarda bebeğinizin yediklerinin bir listesini yapmak ve şüpheli gıdaları limitleyerek gaz durumunu takip etmek işe yarayabilir. Unutmayın, çoğu bebek için gaz sancısının en etkili tedavisi zamandır. Bebeğiniz büyüdükçe sindirim sistemi olgunlaşacak ve sorun ortadan kalkacaktır. 
 
Birçok anne rezene çayı, anason çayı gibi bazı bitkisel çayların bebeklerinin gaz sıkıntılarını rahatlattığına inanıyor. Simeticon damlaları, gripe water gibi bitkisel ilaçlar da uzun yıllardır bebeklerin gaz sancılarında kullanılmakta. Ancak bunların etkili olduğuna dair ciddi bir veri yok. Yanlız anne sütü ile beslenen 6 aydan küçük bebeklerde, süt dışında herhangi bir gıdanın bağırsak florasını bozabileceği ve ileride daha fazla hastalığa ortam yaratabileceği de söyleniyor. Siz herhangi bir tedavi yöntemini denemeden önce mutlaka doktorunuza danışın. Ve unutmayın, gazın sebeplerini ortadan kaldırmak semptomları gidermekten çok daha önemlidir.
 
Bunların dışında bebeklerde sırt üstü yatar pozisyonda iken bacakları bisiklet çevirir gibi hareket ettirmenin ve karın bölgesine saat yönünde masaj yapmanın da gazın çıkarılmasına yardımcı olduğu biliniyor.
 
Doktora başvurmama gerek var mı? 
 
Aşağıdaki durumlarda doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin;
 
Bebeğiniz normalden daha şiddetli ve kötü kokulu gaz çıkarıyor ve bağırsak hareketleri, yani dışkılaması normale göre daha az seyrediyor ise kabızlıktan şüphelenebilirsiniz. Yeteri kadar su tüketiyor olmasına dikkat edin.  
 
Bebeğiniz gazdan dolayı sancı çekiyor ve karın ağrısından şikayet ediyorsa gıda alerjisi veya laktoz intoleransından şüphelenebilirsiniz.   Gaza eşlik eden kusma veya bir başka semptom varsa mutlaka doktorunuzu bilgilendirin.

90 Kişi bu makaleyi beğendi.

 

Persentil Hesaplama

Persentiller, belli bir yaş grubundaki kız ve erkek çocuklarının kilo ve boy dağılımını gösterir. Persentil değeri, bebeğinizin yaşıtları arasında 100 kişi içinde sıralama yapılırsa boy ve kilosuna göre sıralamadaki yerini belirtir.

Gurme Bebek Forum

  • Herkese merhaba öncelikle foruma yeni üye oldum ve kullanmayı pek de bildiğim söylenemez ama çok sıkıntıdayım nolur bana yardım edin benim 15 aylık ikizlerim var erken doğdukları için 14 ay...

    Ysfkrm - 31.03.2023
    Devamını Oku
  • Merhaba kaç yaşında korkuları geçti acaba aynı durumdayızda

    Tulizabet - 26.10.2022
    Devamını Oku