Kestane aslında bir meyve değil, kayın familyasından yetişen bir tohum. Doğal şartlar altında, ilaçsız, suni gübresiz olarak yetiştirilen kestane güvenli, bir organik besin. Kestane ununun bir özelliği de laktozu sindiremeyen kişiler için dengeleyici bir seçenek olması. Ekmek yapımında bile kullanılabiliyor. Eski zamanlarda kestane ağacına ekmek ağacı denmesi de bu sebepten…

Faydaları

Kestane doyurucu olduğu kadar besleyici de. İçerdiği besin öğeleri türüne, yetiştiği ekolojik şartlara göre değişebiliyor. Bolca yağ, şeker ve protein ihtiva eder. Bunun dışında potasyum, fosfor, magnezyum, klor, kalsiyum, demir, sodyum gibi mineraller ile B1, B2 ve C vitaminlerini içerir. 100 gram kestane 160 kcal civarında enerji sağlıyor.

Bu besinsel değerleriyle kış aylarının olumsuz şartlarında özellikle çocuklar için müthiş bir sağlık ve enerji kaynağı kestane. Yorgunluğu giderici, bedeni kuvvetlendirici özelliği ile hastalıkların iyileşme sürecini destekliyor. Kan dolaşımını hızlandırıcı ve kolesterolü düşürücü özelliği var. Üstelik ishale de iyi geliyor.

Aklınızda bulunsun

Kestane şekeri oldukça şekerli bir gıda olduğundan minik gurmelere vermekten kaçının. Kestanenizi siz öğüterek güzel ve kendiliğinden tatlı bir un elde edebilir ve bu unu ev yapımı sağlıklı tatlılarınız için kullanabilirsiniz. Araştırmalara göre inek sütünün neden olduğu laktoz alerjisine karşı, çocuklara uygun puding gibi tatlılar, hatta çorbalarda bile kestane unu iyi bir alternatif oluşturuyor. 

Bir bıçakla üst tarafını derince çizdiğiniz kestaneleri pişirmeden önce yıkayıp kurulayın. Fırınınızın ızgarasında, sobada hatta mangalda pişirebilirsiniz. Fırında 200 derecede ortalama 15 dakika pişirmek yeterli oluyor. Ayrıca közleme veya haşlama da yapabilirsiniz. Haşlanmış kestanelerinizi tatlandırarak et yemeklerinizin yanında orijinal bir garnitür olarak kullanabilirsiniz. Bir deneyin, pişman olmayacaksınız!

Bazı kaynaklarda kestanenin kabuklarını kaynatıp suyunu içmenin ateş düşürücü ve sinirleri yatıştırıcı özelliği olduğu da belirtiliyor.

Uyarı

Kestane alerjik besinlerden biri. Kestane alerjisi sadece tüketildiğinde değil, bazen kestaneye dokununca da hemen belirti verebiliyor. Minik gurmeniz eğer alerjik ise veya ailenizde alerji geçmişi var ise onu kestaneyle tanıştırmak için acele etmeyin. Doktorunuza danıştıktan sonra az miktarda deneyin. Vermeden önce de kestaneyi cildine sürüp biraz bekleyin ve birkaç saat reaksiyon olup olmadığını gözlemleyin. Bu kesin bir teşhis yöntemi olmasa da önlem olarak denenmesinde fayda var.

Kestane birçok paketli ürünün hammaddesi olarak kullanılıyor. Bu yüzden alerjik bir bebeğiniz varsa marketten satın alacağınız herhangi bir ürünün etiketini mutlaka dikkatlice okumanızı öneririz.

100 gr. taze kestanede:

Kalori ( kcal) : 160
Karbonhidrat (g) : 34
Şeker (g) : 9,6
Protein (g) : 3,2
Yağ (g) : 1,8
Sodyum (mg) : 9
Potasyum (mg) : 395

68 Kişi bu makaleyi beğendi.

 

Persentil Hesaplama

Persentiller, belli bir yaş grubundaki kız ve erkek çocuklarının kilo ve boy dağılımını gösterir. Persentil değeri, bebeğinizin yaşıtları arasında 100 kişi içinde sıralama yapılırsa boy ve kilosuna göre sıralamadaki yerini belirtir.

Gurme Bebek Forum

  • Herkese merhaba öncelikle foruma yeni üye oldum ve kullanmayı pek de bildiğim söylenemez ama çok sıkıntıdayım nolur bana yardım edin benim 15 aylık ikizlerim var erken doğdukları için 14 ay...

    Ysfkrm - 31.03.2023
    Devamını Oku
  • Merhaba kaç yaşında korkuları geçti acaba aynı durumdayızda

    Tulizabet - 26.10.2022
    Devamını Oku