Omega 3 ve Omega 6 daha zeki çocukların yetişmesine yardımcı oluyor. Balık tüketiminin prematüre bebeklerde görme keskinliği gelişimini hızlandırdığı biliniyor. Ayrıca 9-10 aylık bebeklerde problem çözme yeteneğini de artırdığı belirtiliyor. Bebeğinize balık vermeden önce mutlaka doktorunuza danışın. Çünkü balık alerjik bir yiyecek ve çocuğunuzun alerji geçmişi varsa buna dikkat etmeniz gerekebilir.

Anne adaylarının hamilelikten itibaren ve ek besinlere başlayan bebeklerin 7. aydan itibaren balık tüketmesi bu bakımlardan gelişimi açısından çok önemli. Balık sindirimi kolay bir gıda olduğundan 7 aydan itibaren, doktora da danışarak, bebeklere püre ya da çorba şeklinde verilebilir. Özellikle çocukların kemik ve zihinsel gelişimini tamamladığı ilk 6 yaşa kadarki dönemde mutlaka düzenli olarak balık yedirin.

Balıkta protein, A vitamini, B vitamini grubu, D vitamini, K vitamini, iyot, selenyum, magnezyum, çinko, fosfor ve kalsiyum gibi vücut için gerekli maddeler var. Balıktaki proteinlerin içerdiği amino asitler vücuda önemli katkılar sağlıyor. Balık; Yumurta, et ve süt gibi iyi kaliteli protein kaynaklarından ve vücudun bu proteinlerden faydanma oranı yüksek.

D vitamini ise özellikle vücudun kemik sisteminin gelişmesinde, ileri yaşlarda ortaya çıkabilecek kemik erimesinin önlenmesinde büyük rol oynuyor. Fosfor ve kalsiyum gibi mineraller ise dolaşım, boşaltım ve kemik sistemi için oldukça önemli.

İnsan vücudunda üretilemeyen ve bu nedenle mutlaka besinler yoluyla vücuda alınması gereken yağ asitlerinden olan çoklu doymamış yağ asitleri, EPA (eikosapentoenoik asit) ve DHA (dokosaheksaenoik asit)'nın en önemli kaynaklarından. EPA ve DHA; ülkemizde oldukça sık görülen kalp-damar hastalıkları, şeker hastalığı ve kanser gibi pek çok hastalıktan korunmada önemli etkiye sahip.

Soğuk kış günlerinde tüketilen balık, içerdiği yağ asitleri dolayısı ile bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini sağlar. Kış mevsiminde çocuklarımızın vücudu güneşten fazla yararlanamadığı için kemik ve diş sağlığında önemli olan D vitaminin karşılanmasında yine balık tüketimi etkilidir.

Ayrıca özellikle yağlı balıkları sıkça tüketen çocukların astıma yakalanma oranının düştüğüne dair araştırma sonuçları da mevcut.

Yani balık tüketmek hem çocuğunuz için hem de sizin için oldukça önemli. Bütün bu olumlu etkilerden yararlanabilmek için haftada en az 2 kere (ortalama 300 gr.) balık tüketin. Çocuğunuz için de 2 öğün balık tüketimini sağlamaya çalışın. Çocuğunuza balık yedirirken porsiyon olarak her öğünde 1-2 yaşlar için 30 gram, 3-6 yaşlar için 45 gram, 6 yaş üstü için ise 60 gram balığın yeterli olduğu belirtiliyor.

30 Kişi bu makaleyi beğendi.

 

Persentil Hesaplama

Persentiller, belli bir yaş grubundaki kız ve erkek çocuklarının kilo ve boy dağılımını gösterir. Persentil değeri, bebeğinizin yaşıtları arasında 100 kişi içinde sıralama yapılırsa boy ve kilosuna göre sıralamadaki yerini belirtir.

Gurme Bebek Forum

  • Herkese merhaba öncelikle foruma yeni üye oldum ve kullanmayı pek de bildiğim söylenemez ama çok sıkıntıdayım nolur bana yardım edin benim 15 aylık ikizlerim var erken doğdukları için 14 ay...

    Ysfkrm - 31.03.2023
    Devamını Oku
  • Merhaba kaç yaşında korkuları geçti acaba aynı durumdayızda

    Tulizabet - 26.10.2022
    Devamını Oku