Dut faydalari

Anadolu’da beyaz dut ve yapraklarının bazı iltihaplı hastalıklara karşı kullanıldığı Osmanlı’dan beri bilinmekte. Dutun yapraklarında kendine özgü doğal antibiyotik ve antiseptik özelliği olan etkin maddeler bulunmakta. Japon araştırmacılar da  beyaz dut yapraklarının ekstrelerinin antioksidan yönünden çok zengin olduğunu tespit etti.
 
Aklınızda bulunsun
 
Dut agaci yetiştirilirken, ondan beslenen zararlı böcek olmadığı için herhangi bir tarım ilacı da kullanılmıyor. Bu nedenle dut dünyanın en ekolojik ürünlerinden biri olarak sayılıyor.
 
Dut, dalından veya toplanır toplanmaz tüketilmelidir. Toplandıktan birkaç saat içerisinde tadı yavaş yavaş değişmeye başlar. Çünkü içeriğinde bulunan bazı etkin maddeler toplandıktan birkaç saat sonra değişime uğrar. Özellikle petunidin maddesi özelliğini toplandıktan kısa bir süre yitirmeye başlar. Dut kurusu da çocukların severek tükettiği yemişlerden, aklınızda bulunsun. Dut pekmezi ve kara dut da tadıyla gurmelerin favorilerinden.
 
Uyarı
 
Beyaz dutun özellikle diüretik bir yapısı var. O nedenle bazı doktorlar dut vermek için 1 yaşını beklemek gerektiğini öneriyor. Hatta bazı kaynaklarda 2 yaşına kadar beklemekte fayda olacağı belirtiliyor.
 
100 gram dutta;
 
Protein     1.44 g  
A vitamini 25 IU
C vitamini 36.4 mg
K vitamini 7.8 mcg
Sodyum 10 mg
Potasyum 194 mg
Kalsiyum 39 mg
Demir 1.85 mg
Magnezyum 18 mg
Folat     6 mcg   
Lutein-zeaxanthin     136 mcg