Katı gıdaya geçiş zamanı belirli ay sınırı ve kurallar olsa da her çocuk için farklıdır. Bazı bebekler o ilk lokmalar için belki birazcık daha aceleci davranacak, bir kısmıysa birkaç hafta daha annesinin memesinin keyfini sürmek isteyecektir. Birçok bebek artık ek gıdaya geçmeye hazır olduğunu belli eder.
 
Bebeğinizin sizin yiyeceklerinize ilgi göstermesi, sizi yemek yerken izlemesi yiyeceklere uzanmaya çalışması, hatta kimi zaman ağzını oynatması en önemli işaretlerden biridir.   
Süte olan ilgisinde bir azalma gözlemliyorsanız bu da ek gıdaya başlamaya hazır olduğunun bir işareti olabilir.   
 
Artan kalori ihtiyacına bağlı olarak gece uyanmaları artabilir. Ancak her artan gece uyanması kalori ihtiyacına bağlı değildir. Özellikle ilk 4 ayda daha iyi uyuyacağı varsayımıyla bebeğe anne sütü ya da formül mama dışında muhallebi dahil hiçbir yiyecek verilmemelidir.  
 
Ek gıdaya geçmeden önce bebeğiniz destekli de olsa oturabiliyor olmalıdır. Bebeklerin yatırılarak beslenmesi boğulmaya neden olabilir ve tehlikelidir.  
 
Bebeğiniz ek gıdaya geçtiğinde yemekleri ağzında çevirebiliyor ve diliyle geriye doğru itebiliyor olmalıdır. Ağzından daha az salya akıtması yutma eyleminde daha becerikli hale geldiğinin işareti olabilir. Ancak bebeğiniz diş çıkartıyorsa katı gıdaya hazır olsa da çokça salya akıtabilir.