Yumurta en alerjik 8 besinden biri olarak kabul ediliyor. Ne zaman, nasıl başlanır, ona geleceğiz ama önce yumurtanın faydaları neler bakalım.

Faydaları

Yapılan araştırmalar besinler içindeki en kaliteli proteinin yumurtada olduğunu göstermiştir. Ayrıca yumurta dışarıdan alınması gerekli olan amino asitleri dengeli ve yeterli miktarda içerir. Hem de çok kolay sindiriliyor, tamamına yakını vücut tarafından kullanılıyor. Bu nedenle de çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından çok gereklidir.
 
Yumurtanın besin değerleri:

Bir adet yumurta ortalama 50 gram olarak kabul edilebilir ve bir yumurtadaki besin değerleri ortalama;

  • 70 Kalori
  • 6 g protein
  • 5 g yağ
  • 1 g karbonhidrat şeklindedir.
Genel olarak yumurtanın sarısı büyük oranda vitamin ve yağları, beyaz kısmı ise büyük oranda proteinleri içerir. 

Yumurta başlıca A, D, E ve B grubu vitaminleri olmak üzere diğer vitaminleri de önemli oranda içeriyor. Yumurta sarısı A vitamini içerir, bu da kemik gelişimi için gerekli. Yumurta sarısı, D vitamini sağlayan birkaç besinden biri, çocuklarda D vitamini eksikliğine bağlı kemik gelişimi sorunu oluşmasını engeller. Ayrıca yumurtada bulunan kolin, beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesinde önemli rol oynar.
 
Yumurtadaki çinko minerali özellikle büyüme, gelişme ve bağışıklık sisteminde önemli rol oynar. Ayrıca yumurta demirden de zengin. Yumurta faydaları böyle olunca, çocuklarınızın yumurta yemesi için yanıp tutuşmakta çok haklısınız.
 
Başlarken söylemiştik, yumurta son derece alerjik, özellikle de beyazı. Bu nedenle bebeklere öncelikle yumurta sarisi veriliyor. Başlama ayı 8. ay civarı, ama kendi bebeğinizin alerji geçmişine göre belki biraz daha geç ya da erken başlayabilirsiniz. Doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin. Yumurta sarısını tek başına yemek bir hayli zor, hele ki iyi pişmişse

Gurme Bebek yumurta tariflerine bakmak isterseniz tıklayın!
 
Yumurta akı ise 1 yaşına kadar önerilmiyor. Risk almamak için, yumurta akı vermeye küçük bir parçayla başlayın ve yavaş yavaş arttırın.
 
Çocuğunuzun yumurtaya alerjisi varsa üzülmeyin, 2 yaşını geçince çocuklar çok daha az alerjik reaksiyon veriyor. Doktorunuza danışarak tekrar deneyebilirsiniz.
 
Aklınızda bulunsun
 
Yumurta karton kutusu içerisinde, yıkanmadan saklanmalıdır. Yıkandığında doğal koruyucu tabakasını kaybeder.
 
Yumurta uzun süre bekletilirse ağırlığı azalır. Taze ve bayat yumurtaları ağırlığından da test edebilirsiniz. Yarım litre suya 60 gr. tuz atılacak olursa taze yumurta dibe çökerken, bayat yumurta yüzeyde kalır.
 
Yumurtanın besin değerini kaybetmeden ve protein emilimi bakımından en etkili tüketim şekli haşlanmış olarak yemektir. Yumurta kabuklu olarak pişirildiğinde 4 dakikada beyazı, 12 dakikada tamamı katılaşır.
 
Yumurtanın pişirilme süresinin iyi ayarlanması gereklidir. Haşlama süresi uzarsa ve yumurta bayatsa sarıdaki demir, beyazdaki sülfür ile birleşerek yumurta sarısının etrafında yeşil bir halka oluşturur.
 
Uzun süre pişirilen yumurtaların sindirimi güçleşir ve uygulanan pişirme yöntemine göre B grubu vitaminlerde kayıplar oluşur. Kayıpları önlemek için yumurtayı yağa kırmak yerine, diğer yöntemler ile pişirmek tercih edilmelidir.

Uyarı
 
Yumurta içeren bütün tariflere pişirme işlemi uygulanmalıdır. Çiğ yumurtanın hem sindirimi güçtür hem de mikroorganizmaların bulaşma riski vardır. Salmonella enfeksiyonu en çok rastlanılanıdır.

Annelere not: Saçı güçlendirir, dökülmesini önler. Canlandır, parlatır, nemlendirir, yumuşatır. Cildi besler, sıkılaştırır, yaşlanma etkileriyle savaşır. Gözenekleri temizler, fazla yağlanmayı önler. Hem yemeli hem de sürmeli, bizden söylemesi :) 

252 Kişi bu makaleyi beğendi.

 

Persentil Hesaplama

Persentiller, belli bir yaş grubundaki kız ve erkek çocuklarının kilo ve boy dağılımını gösterir. Persentil değeri, bebeğinizin yaşıtları arasında 100 kişi içinde sıralama yapılırsa boy ve kilosuna göre sıralamadaki yerini belirtir.

Gurme Bebek Forum

  • Herkese merhaba öncelikle foruma yeni üye oldum ve kullanmayı pek de bildiğim söylenemez ama çok sıkıntıdayım nolur bana yardım edin benim 15 aylık ikizlerim var erken doğdukları için 14 ay...

    Ysfkrm - 31.03.2023
    Devamını Oku
  • Merhaba kaç yaşında korkuları geçti acaba aynı durumdayızda

    Tulizabet - 26.10.2022
    Devamını Oku