Kızımız ile çıkacağımız ilk uzun tatilin hemen öncesinde, 6. ay kontrolüne gittiğimizde doktorundan onayı almıştık; herşey yolundaydı ve artık anne sütünden ek gıdalara yumuşak bir geçiş yapabilirdik.

İlk yemekler ile ilk tatilin çakışması bizi biraz kısıtlamıştı. Bunun üzerine biz de daha kolay bir başlangıç yapmayı ve doktorumuzun da önermiş olduğu gibi yoğurt ile başlamayı düşündük. Tatilimizin ilk duraklarından olan Kaş’a geldiğimizde, hemen bir markete koşup, gözüme kestirdiğim iyi bilinen bir markanın küçük yoğurdunu satın aldım. Yaklaşık bir saat kadar sonra Kaş Kalkan yolu üstünde yer alan ve gerçek bir doğa harikası olan Kaputaj Plajının 180 basamağını inmiş, küçük hanımı sahildeki kaya duvarının gölgesine yerleştirmiş ve ilk yoğurt tadımının hazırlıklarına girişmiştik. Her ne kadar ben Defne’ye ilk yemeğini yedirme konusunda çok hevesliysem de annesi elimden yoğurdu ve kaşığı alıverince bana da fotoğraf makinası kaldı.

Küçük hanımın ilk yemeğini The Guardian’ın “Türkiye’nin en iyi 10 plajı” listesinde yer alan bir plajda yiyecekti. Üstelik ilk ek gıdası, evimizde sevilerek tüketilen ve sütün evrim zincirindeki sonraki halka olan “yoğurt”tu. Hayatını zaten sütle geçiren bir canlı için kesinlikle ideal bir başlangıç olacaktı. Hem süt tadında, hem de yumuşacık bir yiyecek olarak kızımızın bayılacağı bu yiyeceği, annesi kendinden emin bir şekilde küçük hanıma verdi...

İşte o anda, damak tadının aslında alışkanlıklarla yoğrulan ve zaman içinde oturan bir birikim havuzu olduğunu farkettik. Çünkü minik gurmemiz suratındaki ifade ile hepimizi dumura uğratmış; “Pöeehhh... Bu ne be! Bana ne verdiniz!..” nidasını mimikleriyle net bir şekilde yansıtmıştı. İlk şaşkınlığımızın ardından bu ekşimiş surata uzun uzun güldük. Bir iki kaşık daha vermeyi denedikten sonra, çok da ısrar etmeden ilk katı gıda deneyimimize son verdik.

Ufaklığın yoğurt macerası daha sonra çeşitli meyvelerle tatlandırılmış olarak sürdü. Zaten biz de artık evde yoğrut yapmayı deniyor, hatta bazen de başarıyoruz (ilk yaptığımız yoğurdu denediğimde benim suratımın da kızımınkinden farklı olmadığını itiraf etmeliyim). Doktorumuz hazır yoğurtlar yerine –bebek yoğurdu bile olsalar- evde kendi yaptığımız yoğurdu vermemizi tavsiye ediyor. Defne’cik artık yoğurda “alıştı” ve severek yiyor. Hatta öyle ki, bazen pek sevmediği yemeklere koyduğumuz bir parça yoğurt, o yemeğe boğazdan geçiş vizesi bile kazandırabiliyor!

Murat Ercan
Temmuz 2012

31 Kişi bu makaleyi beğendi.

 

Persentil Hesaplama

Persentiller, belli bir yaş grubundaki kız ve erkek çocuklarının kilo ve boy dağılımını gösterir. Persentil değeri, bebeğinizin yaşıtları arasında 100 kişi içinde sıralama yapılırsa boy ve kilosuna göre sıralamadaki yerini belirtir.

Gurme Bebek Forum

  • Herkese merhaba öncelikle foruma yeni üye oldum ve kullanmayı pek de bildiğim söylenemez ama çok sıkıntıdayım nolur bana yardım edin benim 15 aylık ikizlerim var erken doğdukları için 14 ay...

    Ysfkrm - 31.03.2023
    Devamını Oku
  • Merhaba kaç yaşında korkuları geçti acaba aynı durumdayızda

    Tulizabet - 26.10.2022
    Devamını Oku