Bebeğim neden iştahsız?
 
Bebeğin iştahının kaybetmesi anneler için çok üzücü oluyor. Ama yelkenleri suya indirmeyin. Biraz araştırmayla bu sorunu çözebilirsiniz belki. Öncelikle ilk iş bebeğin iştahsızlığının nedenlerini bulabilmek. Hasta mı, diş mi çıkarıyor, stresten mi yemiyor, psikolojik mi?
 
Bu arada ne demiş atalarımız “Her işin başı sabır”... Sabırlı olun, er geç onun sevdiği birşey bulacaksınız. Her gün yeni bir deneme yapmanız gerekebilir ama üzülmeyin buna değecektır.
 
Anne-babalar en çok 8-9 aylıktan okul çağına kadar uzanan dönemde çocuklarının iştahsız olmasından yakınıyor. Çocuğunuz bazı günler az, bazı günler fazla yiyorsa bu yaşının getirdiği doğal bir özellik, dolayısıyla üzerinde durmanız gerekmiyor. Ancak uzun süredir iştahsızsa ve yetersiz kilo alıyorsa bu sorun bağırsak parazitleri, kabızlık, kansızlık veya idrar yolu enfeksiyonundan kaynaklanabileceği için mutlaka bir doktora başvurun.
 
Bebekler, anne babalarının onların ne yediği ile çok yakından ilgilendiklerini daha çok küçükken anlayabiliyorlar. Yemek konusunda huysuzluk yapınca ilgiyi çekebileceklerinin de farkındalar. Bazı akıllı bıdıklar istediklerini yaptırabilmek için yemek yememeyi bir yöntem olarak da kullanabiliyor.
 
Sütten katı gıdaya geçişte iştahsızlık...
 
Her bebek bu yeni döneme alışana kadar farklı süreçlerden geçiyor. Kimi çok çabuk adapte oluyor, kimi de daha fazla zamana ihtiyaç duyuyor. Bu süreç de bebeğiniz daha yavaş davranmak isterse, siz de onun hızına ayak uydursanız iyi olur. Onu zorlamak yerine, yavaş yavaş bu yeni tat dünyası ile tanıştırmakta fayda var.
 
Bu arada faydası dokunacak bir taktik, bebeğinizin önüne yeni bir tat koyduğunuzda bir kasede kendinize aynısından koyun. Beraber yemeye başlayın. Yerken “Hmmmm çok güzelmiş, çok sevdim!” demeyi de ihmal etmeyin.
 
Ve ne olursa olsun, sakinliğinizi koruyun, panik yapmayın. Unutmayın bu süreçte kilit kelimemiz “sabır”. Önüne koyduğunuz yiyeceği redederse sakince kaldırın ve sonra aradan bir süre geçtikten sonra tekrar deneyin.
 
Bir başka taktik de, bebeğinizin yeni sunduğunuz gıdalarla oynamasına izin vermak. Yeni bir püre mi veriyorsunuz, pürenin bir kısmını ona oynaması için verin. Bırakın ellerini daldırsın, vıcık vıcık yapsın, mıncıklasın... Bu biraz lekeli çamaşır ve dağınık bir ev anlamına geliyor ama inanın bebeğinizin yedikleri ile güçlü bir bağ kurmasına yardımcı oluyor.
 
Yeni tatları reddeden gurme bebekler...
 
Bebeklerin büyük bir çoğunluğu yeni tatlara karşı direnç gösteriyor. Bu son derece doğal bir durum, üzülmeyin.
 
Bebeğiniz yeni tatları denemeyi reddediyorsa önce derin bir nefes alın. Bu süreçte sizin en büyük yardımcınız “sabretmek” olacak. İşe yeni yiyeceklerle beraber sevdiği, alışık olduğu yiyecekleri vermekle başlayın. Bir süre böyle devam edin. Yeni yiyecekleri yemese bile bırakın gözü alışsın.
Bir bebeğin yeni bir yiyeceği tanıması için birçok defa görmesi gerekiyor kimi zaman. İsterseniz bu yeni yiyeceği zamanla sevdiği yiyeceklerle karıştırmayı da deneyebilirsiniz.
 
Bir başka yöntem de şu; Bebeğinize farklı zamanlarda reddetiği bu yeni tadı tekrar sunun. Ama çok sık da denemeyin. Bırakan aradan biraz zaman geçsin. Reddettiği yiyeceği tekrar sunarken bu kez farklı bir karışım şeklinde verebilirsiniz. Balkabağı, havuç, ve patates gibi sevebileceği tatları, pek de sıcak bakmadığı yiyeceklerle karıştırabilirsiniz. Ama unutmayın küçük gurmeniz ille de tatlı yiyecekleri sevecek diye bir kural yok. Pek çok gurme bebek sarımsaklı, hafif baharatlı tatları da pek sever. Tabii yiyebileceği aylara gelene kadar beklemeniz gerekiyor. Bebeğinizin sevdiği temel bir iki yiyecek bulduğunuzda, vermek istediğiniz yeni gıdayı bunlarla kombine ederek verebilirsiniz.
 
Sadece bir tür yiyeceği seven gurmeler...
 
Gurmeler birşeyi sevmeyegörsün, hemen ona alışırlar. Yeni bir şey denemek de kimi zaman onlar için çok sevimli olmaz. Bazı gurmeler bu konuda çok kararlı davranır. İşte bu noktada tekrar derin bir nefes alıp yeni yiyecekleri ona sunmaya devam etmeniz gerekiyor. Ama ısrarcı olmayın. O tabaklar gide gele, zamanla reddettiği bu yeni tada da aşina olacak. Bu sırada en azından birer kere tadına bakmasını sağlayabilirseniz ne ala... Buna kimileri “hayır teşekkür ediyorum lokması” diyorlar. Ona bu yeni gıdayı bir kez tattıracağınızı söyleyin. “Sadece bir lokma, başka yok” diyin. Lokmayı tattıktan sonra “Hayır teşekkür ederim” diyebileceğini, böyle dediğinde de hemen kaldıracağınızı söyleyin ve sözünüze sadık kalın. Böyle böyle bu yeni tatları denemeye alışacaktır.
 
Sebze yemek istemeyen gurmeler...
 
Eğer gurmeniz sebze yemeyi reddedeyorsa o bu tatlara alışana kadar meyve ile karıştırırarak verebilirsiniz. Ispanak ile kivi, ya da balkabağı ve havuç ile karnıbahar... Karışımlar yaratıcılığınıza kalmış... Yavaş yavaş bu karışımlardaki meyve oranını azaltıp sebzeye geçmeyi deneyebilirsiniz.
Eğer gurmenizin dişleri çıktıysa ve çiğneyebiliyorsa, salatalık, havuç gibi yiyecekleri çubuk çubuk doğrayıp verebilirsiniz. Sevdiği yemeklerin içine sebzeleri rendeleyebilirsiniz.
 
 
Hastalık dönemlerinde iştahsızlık....
 
Bebeğinizin keyfi kaçık olduğunda iştahı da kaçıyor. Hele hastalık zamanlarında bu durum iyiden iyiye artıyor. Bu dönemlerde sıvı takviyesini arttırın, besleyici gıdalara ağırlık verin.
Bebeğiniz rahatsızsa yemeklerini kısa bir süreliğine yememesi onun büyümesine engel değil, üzülmeyin. Birkaç gün içinde eski iştahına kavuşması beklenir. Bu süre içinde biraz kilo kaybı olması da normal. Ama iyileşir iyileşmez açığı kapatacaktır merak etmeyin. Bu dönemde onun seveceği, yiyebileceği besinlere ağırlık verin. Hiçbir şey yemezse o zaman da bol bol sevgi, bol bol kucak verin ki kendini iyi hissetsin. Bu arada doktorunuza danışmayı ve bol sıvı, su vermeyi de ihmal etmeyin.
 
Diş çıkarma döneminde iştahsızlık...
 
Diş çıkarmak kimi zaman zorlu bir süreç. Gurmenizin bir yandan dişleri kaşınırken bir yandan da genel olarak ağız yapısı değiştiği için verdiğiniz yiyecekleri çiğnemek onun için zor olabiliyor. Bu yüzden de yemek yerken huysuzlanabilir. Kısa bir süreliğine pütürsüz pürelere geri dönüş yapabilirsiniz bu dönemde. Bu durumda ılık pürelere, yoğurda ağırlık verebilirsiniz. Daha kolay yutar ve rahatlar. Bu arada bebeğinizin yeteri kadar süt içmesine de özen gösterin.
 
Gurmenize farklı yiyecekler, farklı alternatifler sunabilirsiniz. Meyve püresiyle karıştırılmış yoğurt, rendelenmiş peynirli sebze püreleri....
 
Diş çıkartma hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
 
Yemek öncesinde ne yapmalı?
 
Minik Gurmeler aşırı yorgun ve uykulu oldukları zaman çocuklar iştahsızlaşıyor. Yemek saatlerini buna göre düzenleyin.
 
Sofraya oturmadan önce çocuğunuzla oyun oynayın. Oyun sayesinde neşelenen çocuk yemekten daha fazla keyif almaya başlar.
 
Yemek aralarında çocuğunuza abur cubur yiyecekler vermeyin.
 
Yemek sırasında ne yapmak gerekir?
 
Ona sunduğunuz yiyeceğin aynısından kendinize bir tabak koyun. Ve karşısına geçip yiyin bu sırada “Hmmm harikaymış!” demeyi de ihmal etmeyin.
 
Ona sunduğunuz yiyeceklerle eliyle oynamasına, mıncıklamasına izin verin. Dilerseniz sırf bunun için ayrı bir tabakta koyun. Bir tabaktakini yesin, bi tabaktakiyle oynasın. Bu dönemde biraz fazla çamaşır oluyor ama değer inanın.
 
Yemek yedirmek için ısrarcı olmayın. Bu süreçte ödül veya cezayı kullanmamanızda da fayda var. 
 
Çocuğunuz yemek zamanında mama iskemlesine oturarak ve aile sofrasına katılarak yemek yemenin sosyal bir olay olduğunu öğrenecektir.
 
Yemeği televizyon olmayan, dikkatinin dağılmayacağı sessiz bir ortamda yemek yedirin.
 
Tabağı tepeleme doldurmak itici gelebileceği için porsiyonları ufak tutun.
 
Kolay çiğneyebileceği ve yutabileceği besinleri tercih edin.
 
Acele yedirmek, yemek yemeğe yeterli zaman tanınmaması ya da tam tersine yemek süresini çok uzatmak (yarım saat normal bir süredir) çocuğunuzu olumsuz etkiler.
 
Gurmeniz yemeği reddediyorsa dolu ya da yarısı dolu olan tabağı yaklaşık 30 dakika bekledikten sonra, bir şey söylemeden önünden kaldırın. Başka bir alternatif de vermeyin. Bu arada sakin olun “Eyvah bişey yemedi” diyerek paniğe kapılmayın.  Çocuğunuza da tepki göstermeyin, korkutmayın, kızmayın, üzülmeyin. Tekrar yemek isterse aynı yiyeceği önüne koyun, tekrar istemezse bir öğün başka yemek vermeyin.
 
Gurmeler kimi zaman yemek saati geldiğinde inanılmaz derecede aksileşirler. “Ben artık büyüdüm, kendi kararlarımı kendim veririm, bana istediğinizi yaptıramazsınız” demek istediği için olabilir.  Bunun önüne geçebilmek için ona birden fazla seçenek sunun. Tek bir tabak yiyecek yerine iki farklı yiyecek getirin ve sorun “Bunu mu istersin, bunu mu?”. Bırakın ne yiyeceğini o seçsin. Bu sayede kontrolün bir kısmının elinde olduğunu hissedecektir.
 
Ne yaparsanız yapın, çocuklara zorla yemek yedirmeyin. Yemek yemek eğlenceli ve zevkli bir süreç olmalı.
 
Uzmanlar aynı yiyeceği ısrarla yemeyi reddeden çocuğun içgüdülerine kulak vermek gerektiği görüşünde. Araştırmalar, aynı yiyeceği ısrarla istemeyen çocuğun bu yiyeceğe karşı alerjsinin olabileceğini gösteriyor. Çocuğunuzun içgüdülerine güvenmenizde fayda var. Ama bu konuyu doktorunuzla konuşmayı da sakın ihmal etmeyin.
 
Doyduğunu anladığınız an yemesini durdurun.
 
Doktora ne zaman danışmam gerekir?
 
Bebeğinizin yeteri kadar enerjik olmadığını, her şeyden önemlisi gelişim eğrisinde çok geride olduğunu gözlemlerseniz doktorunuzla bu konuyu konuşun. Çözülmesi gereken bir sorun olabilir. Bebeğinizin beslenme alışkanlıkları gözle görünür bir şekilde değiştiyse, yorgun görünüyorsa, yeterince uyumuyorsa vakit kaybetmemenizde fayda var.

385 Kişi bu makaleyi beğendi.

 

Persentil Hesaplama

Persentiller, belli bir yaş grubundaki kız ve erkek çocuklarının kilo ve boy dağılımını gösterir. Persentil değeri, bebeğinizin yaşıtları arasında 100 kişi içinde sıralama yapılırsa boy ve kilosuna göre sıralamadaki yerini belirtir.

Gurme Bebek Forum

  • Herkese merhaba öncelikle foruma yeni üye oldum ve kullanmayı pek de bildiğim söylenemez ama çok sıkıntıdayım nolur bana yardım edin benim 15 aylık ikizlerim var erken doğdukları için 14 ay...

    Ysfkrm - 31.03.2023
    Devamını Oku
  • Merhaba kaç yaşında korkuları geçti acaba aynı durumdayızda

    Tulizabet - 26.10.2022
    Devamını Oku