Bebeğim ishal mi?   
 
Bağırsak hareketleri normalden daha sık, kakası da daha sulu ise bebeğinizin ishal olduğunu düşünebilirsiniz. Doğru tedavi edildiğinde ciddi sorunlara yol açmaz ve farklı semptomlar eşlik etmiyor ise çoğu vakada kendiliğinden iyileşir ancak ishalin en büyük tehlikesi dehidrasyon yani bebeğinizin vücudunun sıvı kaybetmesidir. Dehidrasyon ölümcül olabilir. Bu sebeple bebeğiniz ishalken ona bolca sıvı içirmeniz çok önemlidir.  
 
Neler ishale sebep olabilir?   
 
İshalin birçok sebebi olabilir. Viral veya bakteryel bir enfeksiyon, kulak enfeksiyonları, diş çıkarma, bağırsak paraziti, besin alerjisi, antibiyotik tedavisi bu sebeplerden bazıları olarak sayılabilir. Anne sütü alan bebeklerde annenin beslenmesindeki değişiklikler de bebeğin ishal olmasında etken olabilmektedir. 
 
Viral enfeksiyonlarda ishale kusma, ateş ve karın ağrısı eşlik edebilir. Bakteryel enfeksiyonlarda ishal daha şiddetlidir, ateş ve kakada kan görülebilir. Bazı bakteriler çok ciddi sağlık sıkıntılarına yol açabileceğinden bebeğinizi doktora götürmeniz ve bakteri-parazit taraması için dışkı tahlili yaptırmanız elzemdir.   
 
Bunların dışında sorbitol veya yüksek miktarda fruktoz içeren meyve sularının fazla içirilmesi de bebeğinizin bağırsaklarını rahatsız edebilir. Eğer bebeğinizin ishal sebebi bu ise içecek miktarının azaltılması ile sorun çözülecektir.  
 
İlaç, kimyasal madde, bitki gibi şeylerin yutulması zehirlenmeye yol açabilir ve şiddetli kusma eşliğinde ishal görülebilir. Kasılma, havale, yorgunluk gibi belirtiler buna eşlik edebilir.   
 
Besin alerjisi ve laktoz intoleransı sonucunda da ishal görülebilmektedir. Bebeğinizi yakın zamanda yeni bir besinle tanıştırdıysanız besin alerjisinden; Süt ve süt ürünleri tüketiminden bir-iki saat sonra ishal, gaz semptomları gördüyseniz de laktoz intoleransından şüphelenebilirsiniz.   
 
Bir de besin zehirlenmesi ishale neden olabilir.

Doktora ne zaman başvurmalıyım?   
 
İshalin sebebi ne olursa olsun, ishal ve ishale eşlik eden diğer semptomları incelemeniz, semptomlar başlamadan önce tüketilen besinleri değerlendirmeniz ve bebeğinizin doktorunu bilgilendirmeniz gereklidir.   
 
Tanının konması ve tedavi yöntemlerinin belirlenmesi için;
 
- Bebeğiniz 3 aylık veya daha küçükse doktoru hemen aramalısınız.  
- 3 aylıktan büyük bebekler için 24 saat içinde iyileşme görülmeyen durumlarda doktora danışmalısınız.  
- Ard arda kusma, dehidrasyon (6 saate kadar çiş yapmaması, ağızda kuruluk vb.), kakada kan ve yüksek ateş gibi semptomlar ishale eşlik ediyorsa doktorunuza en kısa zamanda ulaşmalısınız.   
 
İshalken bebeğimi nasıl beslemeliyim?    
 
Bebeğiniz ishalken alması en gerekli şey sıvıdır. Su, meyve suyu, süt, anne sütü… Eğer kusuyorsa sıvıları bebeğinize azar azar ve sık sık vermeye özen gösterin. En azından 10 dakikada bir, bir çorba kaşığı kadar sıvı vermeye çalışın. Bebeğiniz ishalken tatlandırılmış içeceklerden kaçının, şeker vücuttaki suyu bağırsaklara çekeceğinden ishalin şiddetini artıracaktır.    
 
Haşlanmış patates, muz, lapa, kızarmış ekmek gibi gıdaların ishale iyi geldiğini bilsek de artık doktorlar vücudun enfeksiyonla mücadelesinde önemli rol oynayan birçok gıda maddesini diyetlere ekliyorlar. Özellikle içinde aktif kültürler barındıran yoğurt faydalı olacaktır. Bunun dışında katkı maddesi içermeyen yiyecekler, tahıl, tam makarna, havuç verebilirsiniz.  Yağ, tereyağı, ağır soslar ve baharatlardan kaçının.  
 
Unutmayın bebeğiniz için en uygun diyeti kendi doktoru verecektir. Bebeğiniz yemeyi reddediyorsa üzülmeyin ve ısrar etmeyin. Susuz kalmadığı sürece bunun bir önemi yok. Birkaç gün içinde minik gurmenizin iştahı yerine gelecektir.   
 
Bulaşmaması için nelere dikkat etmeliyim?   
 
İshalin bulaşıcılığını engellemek için etkili bir yöntem bebeğinizin ve sizin ellerinizi sık sık dezenfekte etmenizdir. Çünkü ishale neden olan mikroorganizmalar elden ağıza rahatlıkla geçmektedir. Özellikle bebeğinizin bezini değiştirdikten sonra ona, kendinize veya bir başkasına dokunmadan önce mutlaka ellerinizi yıkamalısınız.    

25 Kişi bu makaleyi beğendi.

 

Persentil Hesaplama

Persentiller, belli bir yaş grubundaki kız ve erkek çocuklarının kilo ve boy dağılımını gösterir. Persentil değeri, bebeğinizin yaşıtları arasında 100 kişi içinde sıralama yapılırsa boy ve kilosuna göre sıralamadaki yerini belirtir.

Gurme Bebek Forum

  • Herkese merhaba öncelikle foruma yeni üye oldum ve kullanmayı pek de bildiğim söylenemez ama çok sıkıntıdayım nolur bana yardım edin benim 15 aylık ikizlerim var erken doğdukları için 14 ay...

    Ysfkrm - 31.03.2023
    Devamını Oku
  • Merhaba kaç yaşında korkuları geçti acaba aynı durumdayızda

    Tulizabet - 26.10.2022
    Devamını Oku