Prof. Dr. Benal Büyükgebiz

Çocuklarda beslenmenin en önemli amacı büyümenin en uygun koşullarda sürdürülebilmesidir. Çocuklar kendi genetik büyüme potansiyelleriyle doğarlar. Biz ne yaparsak yapalım, çocukları neyle beslersek besleyelim, onları bu genetik büyüme potansiyelinin üstüne çıkaramayız.

Bu süreçte araya giren yetersiz beslenme, çevre koşulları, geçirilen akut ya da kronik hastalıklar gibi bazı faktörler nedeniyle çocukların bu optimal büyüme potansiyeli gerçekleştirilemeyebilir. Yeterli ve dengeli beslenemeyen bir çocuk da bu nedenle yeterli büyüyemez, boyu ve kilosu potansiyeline uygun miktarda artamaz.

Yetişkinlerde belirli bir süre bir besin öğesinin eksik alınması, sağlığa hemen çok etki etmez. Olumsuz belirtilerin ortaya çıkması için bir zaman geçmesi gerekir. Çünkü yetişkinlerin deposu vardır ve bu depolar bir süre yetişkinleri idare edebilir. Ancak bebek ve çocuklarda bu depolar henüz oluşmamış ya da yetersizdir. Bir bebek doğduğunda vücudundaki demir miktarı 275-300 mg iken erişkinlerin vücudundaki demir kadınlarda 2,5 erkeklerde 3,5 gramdır. Yani yetişkinlerin depoları gelişkindir. Bu durum bebek ve çocuklara ihtiyaçlarını karşılayıp üstüne de bir miktar daha fazlasını vermeyi gerektirir.

Bir çocuk belirli bir grup besin öğesini kısa bir sure için bile yetersiz alırsa depolarını çok çabuk tüketir ve besin öğelerinin eksiklikleri çok daha kısa zaman içinde ve daha ağır bir tabloyla ortaya çıkabilir. Bu nedenle beslenme erişkin yaş grubu için de önemli ancak çocukluk döneminde çok daha önemli ve daha büyük riskler içerir. En önemlisi büyüme etkilenir ve çocuklarda besin öğelerinin yetersizliğine dair klinik tablolar çok daha kısa sürede ortaya çıkabiliyor.

7 Kişi bu makaleyi beğendi.

 

Persentil Hesaplama

Persentiller, belli bir yaş grubundaki kız ve erkek çocuklarının kilo ve boy dağılımını gösterir. Persentil değeri, bebeğinizin yaşıtları arasında 100 kişi içinde sıralama yapılırsa boy ve kilosuna göre sıralamadaki yerini belirtir.

Gurme Bebek Forum

  • Herkese merhaba öncelikle foruma yeni üye oldum ve kullanmayı pek de bildiğim söylenemez ama çok sıkıntıdayım nolur bana yardım edin benim 15 aylık ikizlerim var erken doğdukları için 14 ay...

    Ysfkrm - 31.03.2023
    Devamını Oku
  • Merhaba kaç yaşında korkuları geçti acaba aynı durumdayızda

    Tulizabet - 26.10.2022
    Devamını Oku