SU

6. aydan itibaren ek besinlere geçiş dönemi başlar. Bu dönemde anne sütü ya da formül süt almaya devam ederken bir yandan da ayna uygun katı gıdalar almaya başlar. Bunlar sütten daha kıvamlı ancak yine sıvı oranı yüksek gıdalardır. Bu dönemde kademeli olarak alınan ek besinlerin miktarı artıp alınan süt oranı azalmaya başladığı için sıvı takviyesi de yapılmaya başlanmalıdır. Sıvı takviyesinde 1. tercih su olmalıdır. Bebeklere verilen suyun temiz, mikropsuz, düşük mineralli olması ve fazla ısıya maruz kalmaması gerekir. Küçük pet şişeler kullanıyorsanız bunların bir kerede tüketilmesine ve güneşte kalmamasına dikkat edin. Verdiğiniz suyun kaynağına dikkat edin. Eğer kendinizi daha rahat hissedecekseniz bebeğinizin suyunu 1 yaşına kadar kaynatıp ılıtarak verebilirsiniz. Su ek besinlerle başlayabilen kabızlık sorununu çözmeye yardımcı olur. Suyun ayrıca idrar yolları iltihabı hastalığına karşı da olumlu etkileri vardir.

MEYVE SUYU

Ek besinlere geçişte meyve suları da devreye girer. Bebekler için sadece aylarına ve mevsime uygun meyvelerin taze sıkılmış olarak verilmesi uygundur. Hazır meyve suları işlemden geçmiş ve şeker katkılı olduğundan bunlardan kaçınmak gerekir. Evde hazırlayacağınız meyve suyunu, vitamin değerini kaybetmemesi için fazla bekletmeden bebeğinize içirmeye özen gösterin. Ek besinlere geçişte alerji ve sindirim sorunları görülebildiğinden, ilk kez verilecek meyve sularının çok az miktarda verilmesi ve bir-iki gün gözlem yapılarak bebeğin vücudunun tepki verip vermeyeceğinin izlenmesi önem taşır.

İleri yaşlarda meyve suyu tüketimine dikkat etmekte fayda var. Meyve suları meyvenin kendisine göre daha fazla şeker ve daha az lif içerirler. Bu bakımdan, çocuğunuz sıvı tercihini çok fazla meyve suyundan yana kullanmaya meyilli ise, meyve suyunu yarı yarıya su ile karıştırarak, aldığı şeker miktarını azaltıp su miktarını arttırmayı deneyebilirsiniz. Miktar olarak, 1-6 yaş arası çocukların günlük meyve suyu tüketimi 120-180 ml. arasında olmalıdır. 7-18 yaş döneminde tüketilebilecek uygun meyve suyu miktarı ise 240-360 ml. civarındadır.

Hazır meyve suları içerdikleri katkı maddeleri ve yüksek şeker oranı açısından zararlıdır. İleri yaşlarında çok fazla meyve suyu tüketimi ishal ve diş çürüklerine neden olabilir. Çocukların gün boyu ellerinde dolaştırabilecekleri biberon, suluk gibi ürünler yerine meyve suyunu açık bardaktan içmeleri hem içecekleri miktarı, hem içeceğin tazeliği hem de oluşabilecek diş çürüklerinin önlenmesi açısından etkili olur.

AYRAN

6. ayından itibaren ayran da bebekler için güzel bir sıvı seçeneğidir. İnek sütü 1 yaşına kadar bebeklere verilmez ama çocukta eğer eğer inek sütü alerjisi yoksa yoğurt, peynir, ayran gibi süt ürünlerini bu dönemde rahatlıkla tüketebilir. İnek sütü alerjisi olan bebekler ve çocuklar ne süt, ne de süt ürünlerini tüketmemelidirler. Ayranı hazır olarak almak yerine evde hazırlamayı tercih edin. Tuz eklemeden sadece yoğurdu sulandırarak hazırlamanız idealdir.

KEFİR

Bebeğinizi metabolik hastalıklardan uzak tutmanın en doğal yolunu sunan kefir, aynı zamanda bağırsakta bulunan zararlı bakterileri yok etmeye ve yararlı bakterileri korumaya yönelik de faliyet gösteren mucizevi bir besin. Kefir enzimlerden zengin kültive bir besindir. Vücudunuzun ekosistemini dengelemek için harikadır. Yoğurttan daha besleyicidir, çünkü protein, temel mineraller ve B vitamini ihtiva eder. İştahsızlık, uykusuzluk, üst solunum yolu enfeksiyonları ve alerji gibi durumlara da iyi gelen kefir, bebeğinizin besinlerden alacağı vitamin ve mineralleri daha kalitesi almasına da yardımcı olmasından ötürü bebek beslenme sağlığında kilit bir rol oynuyor.

Kefir kültive bir süt ürünüdür. Bağırsak florasını dengeleyen ve güçlendiren bakterilere sahiptir. Sindirim ve bağırsak sağlığında çok daha etkilidir. Piyasada bulunan kefirlerdense ev yapımı kefiri tercih etmenizde fayda var. Böylelikle minikler daha doğal ve sağlıklı bir şekilde kefir tüketebilirler.

210 Kişi bu makaleyi beğendi.

 

Persentil Hesaplama

Persentiller, belli bir yaş grubundaki kız ve erkek çocuklarının kilo ve boy dağılımını gösterir. Persentil değeri, bebeğinizin yaşıtları arasında 100 kişi içinde sıralama yapılırsa boy ve kilosuna göre sıralamadaki yerini belirtir.

Gurme Bebek Forum

  • Herkese merhaba öncelikle foruma yeni üye oldum ve kullanmayı pek de bildiğim söylenemez ama çok sıkıntıdayım nolur bana yardım edin benim 15 aylık ikizlerim var erken doğdukları için 14 ay...

    Ysfkrm - 31.03.2023
    Devamını Oku
  • Merhaba kaç yaşında korkuları geçti acaba aynı durumdayızda

    Tulizabet - 26.10.2022
    Devamını Oku