Bu yaklaşıma göre 4 aylık bebek katı gıda aldığında sindirim sistemi güçleniyor ve ek besinlere geçiş süreci kolaylaşıyor. Ancak unutmamalı ki, Türkiye’de Sağlık Bakanlığı ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesini tavsiye ediyor. 3 aylık bebek beslenmesi ya da 17 hafta dolmadan daha öncesi ise anne sütü dışında herhangi bir ek besin kesinlikle içermemelidir.

4 aylık bebek ek besinlere başlayacak ise öncelikle yutma becerisinin gelişkinliğine ve destekli olarak oturur pozisyonda durdurulabilmesine dikkat etmek gerekiyor. Boğulma tehlikesine karşı güvenlik kurallarını öğrenmek için tıklayın. Çoğu bebek gıdaları ağzında tutma, diliyle çevirebilme ve yutabilme becerisini 6. aydan itibaren geliştirebiliyor. Bebeğinizin ek besinlere hazır olup olmadığını anlamak için buraya tıklayabilirsiniz.

4 aylık bebek beslenmesi ve 5 aylık bebek beslenmesi genel yaklaşıma göre biraz erken sayılıyor. Bunun sebebi bir yandan ilk 6 ay bebeğin tüm ihtiyacı olan besini anne sütünden ya da formül mamadan alıyor olması, bir yandan da erken aylarda bağışıklık ve sindirim sistemlerinin yeterince güçlü olmamasından kaynaklı olarak alerji riskinin daha yüksek olması. Bu yüzden verilecek besinleri özenle seçmekte fayda var. Özellikle ailenizde alerji ya da çölyak hastalığı varsa 6. aydan önce ek gıdaya başlamamanız özellikle önemlidir. Ek besinlere geçişte alerji riski hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

Bebek 4 aylık iken aç olduğu hissine kapılıyorsanız ona daha fazla anne sütü önerin. Sütünüzün yeterli olmadığını düşünüyorsanız anne sütünü arttırma teknikleri için tıklayın. Eğer formül mama alıyorsa doktorunuza farklı bir marka mamaya geçme konusundaki fikrini sorabilirsiniz. Bu ayda ek besinlere başlamaya karar verdiyseniz mutlaka doktorunuzla bu konuyu görüşün, özellikle de bebeğiniz prematüre doğduysa.

Bazı besinler 6 aydan önce bebeklere kesinlikle verilmemelidir:
• Gluten (Tahıllar ve kahvaltılık gevreklerde bulunur)
• İnek sütü ve süt ürünleri
• Balık ve kabuklu deniz ürünleri
• Turunçgiller
• Yumurta
• Proteinli diğer gıdalar

4 aylik bebek için uygun yiyecekler:
• Ev yapımı yoğurt
• Avokado, elma, muz, armut
• Pirinç, arpa, yulaf
• Patates, yeşil fasulye

Bebek 4 aylık beslenme sürecine başladıysa her seferinde tek besin verin, besinleri karıştırmayın. Hazırladığınız besinlerin pişirme ve saklama koşullarına özen gösterin. Bebeğiniz bu aylarda bir öğünde muhtemelen bir çorba kaşığının yarısını tüketebilir. Ondan yemeğinin tümünü yemesini beklemeyin. Bunun bebeğiniz için yeni bir deneyim olduğunu hatırlayın. Henüz ihtiyacı olan besini hala sütten alıyor, yediği katı gıdaları tadımlık ve sindirim sistemine antreman olarak değerlendirmelisiniz. Bebek beslenmesi 4 aylık iken bu miktar üzerine emzirilerek devam etmeli ve bu şekilde ihtiyacı olan tüm besini aldığından emin olmalısınız. Zaman geçip bebeğiniz büyüdükçe alacağı katı gıda miktarı artacaktır.

Bazı bebekler ilk denemelerde katı gıdayı ağızlarından çıkarabilir. Bu gayet normaldir. Aynı zamanda bu durum, bebeğinizin katı besinlere henüz hazır olmadığının bir belirtisi de olabilir. Bebeğinizi en iyi siz tanıyorsunuz ve katı gıdalara hazır olup olmadığına ancak siz karar verebilirsiniz. Ek gıdaya geçiş hakkında bilinmesi gerekenler için tıklayın.

Unutmayın ki bebeğiniz ek gıdaya geçen ilk bebek değil, yaşadığınız karışık duyguları ve aklınızdaki soruları bütün anneler yaşadı, yaşıyor, yaşayacak. Ömer'in ek besinlere geçiş günlüğünü okuyarak hangi dönemlerde nelerele karşılaşabileceğinizi eğlenceli bir şekilde keşfedebilirsiniz.

416 Kişi bu makaleyi beğendi.

 

Persentil Hesaplama

Persentiller, belli bir yaş grubundaki kız ve erkek çocuklarının kilo ve boy dağılımını gösterir. Persentil değeri, bebeğinizin yaşıtları arasında 100 kişi içinde sıralama yapılırsa boy ve kilosuna göre sıralamadaki yerini belirtir.

Gurme Bebek Forum

  • Herkese merhaba öncelikle foruma yeni üye oldum ve kullanmayı pek de bildiğim söylenemez ama çok sıkıntıdayım nolur bana yardım edin benim 15 aylık ikizlerim var erken doğdukları için 14 ay...

    Ysfkrm - 31.03.2023
    Devamını Oku
  • Merhaba kaç yaşında korkuları geçti acaba aynı durumdayızda

    Tulizabet - 26.10.2022
    Devamını Oku