Süt ürünlerinin faydaları

Süt ürünlerinin besin değerleri, içerdiği yüksek protein, karbonhidrat ve yağdan dolayı oldukça yüksektir. Protein açısından vücudun temel yapı taşlarını oluşturması ve gelişim için gerekli en temel bileşikler olması, süt ürünlerini beslenmede vazgeçilmez kılar. Ayrıca mineraller açısından, süt ürünlerinin özellikle kalsiyum zengini olması da kemik gelişimi açısından bu ürünlerin beslenmede önemini ortaya koyar.



Sağlıklı bir büyüme ve düzenli bir gelişim gösterebilmek için her gün süt ürünleri tüketmek gerekir. Süt, protein, karbonhidrat, yağ grubu ile, minerallerden; kalsiyum, fosfor, potasyum, çinko ,vitamin olarak A, B, D, E ve K vitamini içeren çok zengin bir gıdadır. Büyümeyi ve gelişmeyi sağlayan süt, vücuda güç vererek kemikleri sağlamlaştırır ve bu yolla insanlarda kemik erimesini önlemeye yardımcıdır. Ayrıca mikropların neden olduğu enfeksiyonlara karşı vücuda direnç verir. Bu açıdan tüketilmesi önemli bir besin kaynağıdır.
 Süt, yağ, laktoz, protein, mineral madde ve sudan oluşan kompleks bir karışımdır.

Süt ürünlerinin üretimi

Yoğurt: Paketli yoğurtların hijyenik koşullarda üretimi yapılıp sonra koruyucu atmosferde kapatıldığı için bozulma süresi ev yapımı yoğurtlara göre çok daha uzundur. Evde yoğurt yapmak ise yoğurtta herhangi bir katkı kullanımı şüphesini ortadan kaldırmak açısından iyidir. Ancak ev yapımı yoğurtta hammadde olarak kullanılan çiğ süt kalitesi standardın altında ise, hedeflenen yarardan çok zarar verebilir. Teknolojisini ve sistemini kurmuş, marka değerini oluşturmuş güvendiğiniz firmalarda, hammadde girişlerinde birçok parametre üzerinden analizler yapılır. Bu analizler sonrasında uygun olmayan sütler işletmelere alınmayıp reddedilir. Sokak sütüyle yapılan yoğurdun öncelikli olarak hammadde kalitesi net olarak bilinmelidir. Yüksek teknolojili sistemde hammaddeden başlayarak tüm aşamalar kontrollü bir şekilde ilerler. Bu durumda ürünler hem standart kalitede, hem de hijyenik üretim aşamalarıyla gıda güvenliği sağlanarak gerçekleştirilir. 



Süt: İşlenmiş süt için en önemli koşul, kaliteli, uygun ve standart bir hammadde kullanılmasıdır. Hammaddede bir uygunsuzluk yaşanır ise, hijyen koşullarında aksaklık, süt saklama sıcaklık değerlerinde yükselme vb. durumlarda sütte mikroorganizma gelişimi meydana gelir. Normalde sütün saklama sıcaklığı 4-6 C arasında idealdir. Aksi takdirde sütte asitlik yükselmesi yani ekşime gibi durumlar oluşur.

UHT süt: yüksek sıcaklıkta işlem görmüş süt demektir. Sütün hızlı bir şekilde yüksek sıcaklıklara çıkartılıp 3-5 sn. tutulduktan sonra hızlı bir şekilde soğutulmasıyla elde edilen süttür. Bu işlemle neredeyse hiçbir bakteri kalmaz. Yüksek sıcaklıkta yapılan bu sterilizasyon ve ambalajlama sayesinde ve hava ile temas olmadığı için zararlı bakteri gelişimi olmaz ve sütün raf ömrü uzar. Pastörize günlük süt ise, UHT sütten farklı olarak çiğ sütün yeteri kadar sıcaklıkta (74-77 °C) 15 sn. kadar ısıtılması ve hızlı bir şekilde soğutulması ile elde edilir. UHT sütte yüksek sıcaklık uygulaması ile tüm mikroorganizmalar elemine edilirken, günlük sütte daha düşük sıcaklık uygulamasıyla sadece patojen yani hastalık yapan mikroorganizmaların elemine edilmesi amaçlanır. 



Peynir: Kaşar peynirinin üretimi ülkemizde çeşitli yöntemlerle yapılmaktadır. En belirgin ayrımı olgunlaştırma yapılıp yapılmamasıyla ilgilidir. Eski kaşar uzun süre olgunlaştırılan bir peynir olmasına karşın, taze kaşar peyniri ise sütün mayalanıp pıhtılaştırılıp, oluşan telemenin haşlanarak hamur haline getirilip, kalıplanıp olgunlaştırılmasıyla tüketime hazır hale getirilen bir peynir çeşididir. Kuru haşlama tekniğinde teleme adı verilen ham peynir kullanılmaktadır.

3 Kişi bu makaleyi beğendi.

 

Persentil Hesaplama

Persentiller, belli bir yaş grubundaki kız ve erkek çocuklarının kilo ve boy dağılımını gösterir. Persentil değeri, bebeğinizin yaşıtları arasında 100 kişi içinde sıralama yapılırsa boy ve kilosuna göre sıralamadaki yerini belirtir.

Gurme Bebek Forum

  • Herkese merhaba öncelikle foruma yeni üye oldum ve kullanmayı pek de bildiğim söylenemez ama çok sıkıntıdayım nolur bana yardım edin benim 15 aylık ikizlerim var erken doğdukları için 14 ay...

    Ysfkrm - 31.03.2023
    Devamını Oku
  • Merhaba kaç yaşında korkuları geçti acaba aynı durumdayızda

    Tulizabet - 26.10.2022
    Devamını Oku