Yaz geliyor. Lado 2 yaş 3 aylık ve henüz hiç dondurma yemedi. Babası bu yaz ısrarla dondurma yedirmek istiyor. Birçok nedenden içim rahat değil.

Sonunda çok güvendiğim bir butik çikolata dükkanının dondurmasından yalatıyorum. Küçük dili, ürkek ürkek çikolatalı dondurmada geziyor. Pek tabi küçük bir gurme olduğu için; hemen karar vermiyor. Bir an durup ağzına yayılan tadı ölçüp biçiyor ve kararını açıklıyor: ‘’Kötü değilmiş’’ :)

Lado’nun o tatlı suratına yayılan zevk hareleri, küçük dilinin dondurmanın üstünde zevkle gidip gelmesi içimi ısıtıyor. Çocuklara şeker verilmesine karşıyım, ama aynı zamdan hayattan zevk almsını da istiyorum. İçindekinin gerçekten ne olduğunu bilsem, arada ana kız şu dondurma kaçamağımızın hayatımıza neşe katacağını görebiliyorum. Ama nasıl? Bu tür özel yapım dondurma satan küçük dükkanlar her yerde yok. Üstelik zamanla Lado’ya iyi dondruma ile kötü dondurma arasındaki farkı anlatamamaktan korkuyorum. 

"İyi-kötü dondurma da ne?" Dediyseniz buyrun açıklayayım. Aşağıdaki bilgileri Tüketiciler Birliği’nin sayfasından aldım ve bir kez daha; çocuklar için en iyi seçeneğin evde yapılmış gıdalar olduğunu anladım. Abur cuburun bile!

Ladin’nin babası; dondurmanın sağlıklı ve besleyici bir tatlı olduğuna inanıyor. Nihayetinde içinde bol bol süt var. Bense buna katılmıyorum. Çünkü bana göre; dondurmanın içinde sütten başka herşey var. Tüketiciler Birliği’nin sayfasındaki yazıyı okuyunca, ne yazık ki haklı olduğumu görüyorum.

Dernek şöyle diyor:

Yeni dondurma endüstrisi; şeker yerine sağlıksız yapay tatlandırıcılar, doğal salep yerine suni salep, süt yerine su ve süt tozu, meyve yerine yapay meyve boyası katarak dondurmayı dondurma olmaktan çıkardı. Şimdilerde dondurma diye sunulan ürünlerin, sadece adı dondurma; içeriği ise buzlu yiyecek. Zaten mevzuatta da bunlara dondruma denmemektedir. Piyasadaki yenilebilir buzların İçindeki katkıların bir kısmı ise, dünyanın birçok ülkesinde yasaklanmıştır. 

Siz de benim gibi heralde çok fazla şaşırmadınız. Lakin, Tüketiciler Birliği’nin başka iddiaları da var.

Sade dondurmanın maliyeti raporumuzda hesaplanmıştır (1 kg minumum 6 lira). Özellikle 2-3 YTL’ye satılan ‘sizin için’, ‘size özel’ gibi ifadelerle sunulan ürünler dondurma değil buzlu yiyecektir. Bunların hacmine bakarak, ağırlığı konusunda yanılmamalısınız. Çünkü 1000 ml yazan bu ürünler gerçekte 570 Gr’dır. İçine katılan bazı katkılar nedeniyle kabartılarak, hacimli olarak gösterilmektedir.
 
Üstelik ‘en kaliteli’ sandığımız ürünlerde bile nişasta bazlı şeker kullanıldığını artık biliyoruzNişasta bazlı şekerin zararlarını buradan öğrenebilirsiniz.

İşte durum böyle. Şimdi siz karar verin; çocuğumuza dondurma yedirelim mi yedirmeyelim mi? Gerçek dondurmayı nereden bulalım ve gerçek dondurma ile bu dondurmamsı gıdaların arasındaki farkı nasıl anlatalım? İşte size çocuk beslenmesi konusunda çok bilinmeyenli ve pek endişeli bir denklem daha.

 

41 Kişi bu makaleyi beğendi.

 

Persentil Hesaplama

Persentiller, belli bir yaş grubundaki kız ve erkek çocuklarının kilo ve boy dağılımını gösterir. Persentil değeri, bebeğinizin yaşıtları arasında 100 kişi içinde sıralama yapılırsa boy ve kilosuna göre sıralamadaki yerini belirtir.

Gurme Bebek Forum

  • Herkese merhaba öncelikle foruma yeni üye oldum ve kullanmayı pek de bildiğim söylenemez ama çok sıkıntıdayım nolur bana yardım edin benim 15 aylık ikizlerim var erken doğdukları için 14 ay...

    Ysfkrm - 31.03.2023
    Devamını Oku
  • Merhaba kaç yaşında korkuları geçti acaba aynı durumdayızda

    Tulizabet - 26.10.2022
    Devamını Oku