Bebeğim ne kadar ek gıda almalı?

Bebek için ek gıdalar ilk aşamada her ne olursa olsun birazcık akışkan olmalı. O ana kadar sadece sıvı ile beslenmiş bebeğiniz çok kıvamlı bir muhallebi ya da sebze püresi ile ne yapacağını bilemeyebilir. Yiyeceklerin kıvamını yavaş yavaş zaman içinde koyulaştırın.

İlk gün bebeğinize bir tatlı kaşığı kadar katı gıda verin. Bebekler için özel olarak yapılmış plastik/silikon bir kaşık tercih edin, ki damağı zedelenmesin. İlgisini çekti ve rahatlıkla yuttuysa en fazla bir kaşık daha verin. Eğer pek ilgisini çekmiyorsa, bırakın koklasın, ellesin, bu yeni dünyayı tanımaya çalışsın. Daha sonra her zamanki gibi bebeğinizi emzirin. Aynı süreci tercihen aynı öğünde birkaç gün boyunca devam ettirin. Alıştıkça verdiğiniz miktarı birer kaşık arttırın. Zamanla, bunun ne kadar zaman alacağı bebekten bebeğe değişecektir, bebeğinizin o öğünde yediği katı gıda miktarı artacak ve tükettiği süt miktarı azalacaktır. Sonunda da bir tam öğün katı gıda tüketir hale gelecektir. Bebek beslenme tablosu için sol menümüzdeki "Örnek Menüler"e göz atın.

Bebeğim doyuyor mu?

Bebeğinizin yediği miktar günden güne değişebilir. Dün yediği bir kase sebze çorbasını bugün bitirmeyebilir. Dolayısıyla bebeğinizi beslerken kendinize göre yeterli bir miktarı ya da zaman aralığını hedef seçmeyin. Onun verdiği sinyalleri okumaya çalışın. Yoksa mama sandalyesi zamanla bir mücadele ve savaş alanına dönüşür ve o gün için fazladan yedirdiğiniz yarım kase sebze size sağlıksız bir bebek-yemek ilişkisi olarak geri döner.

Kendi gurmenizi siz daha iyi tanırsınız ama küçük gurmelerin bazı “Anne artık yeter!” deme yoları vardır.

● Bebeğiniz mama sandalyesinde geriye doğru eğiliyorsa

● Kaşığı uzattığınızda ısrarla kafasını çeviriyorsa

● Kaşığı uzattığınızda ağzını açmıyorsa

● Yemeğiyle/kaşıkla oynamaya başladıysa Muhtemelen yemeğe devam etmek istemiyordur.

Bebeğinize yutması için yeterli zamanı vermeye de dikkat edin. Bebeğiniz ağzındakini henüz yutmadıysa da aynı tepkileri verebilir. Zaman tanıyarak birkaç kere daha denemekte fayda var.

Hangi ayda hangi gıda verilmeli?

Bebeğinize her meyve sebzeyi veremezsiniz, her ne kadar besleyici olursa olsun. Bebeğe ek gıda başlanması bir süreçtir ve zaman alır. Bunun iki önemli nedeni vardır: Bebeklerde yiyeceklere karşı oluşabilecek alerjik reaksiyonlar ve sindirim sistemlerinin gelişmemesinden kaynaklanan gaz ve benzeri sorunlar. Örneğin elma ve şeftali birinci aşama bir meyvedir, altı aylık bebekler için güvenli bir ek gıdadır. Baklagiller ve yumurta sarısı ikinci aşama besinlerdendir; İlki gaz sorunu yaratabilir, ikincisi alerjik bir besindir. Yumurtaya 7. ay itibariyle, kurubaklagillere ise 8.ay bitimiyle başlayabilirsiniz. Yumurtanın beyazını ise 10-12 aydan önce vermemelisiniz. Bu yüzden bebeğinize verebileceğiniz yiyecekleri birinci aşama ve ikinci aşama yiyecekler ayrımına dikkat ederek seçmelisiniz.
Bebeklerde alerji için tıklayın. 
Gaz ile baş etmenin yolları için tıklayın. 

Bebeğinizi beslerken size kolaylık sağlamak ve rehber olmak amacıyla yiyecekler birinci aşama ve ikinci aşama yiyecekler olarak iki gruba ayrılmıştır. 


 

581 Kişi bu makaleyi beğendi.

 

Persentil Hesaplama

Persentiller, belli bir yaş grubundaki kız ve erkek çocuklarının kilo ve boy dağılımını gösterir. Persentil değeri, bebeğinizin yaşıtları arasında 100 kişi içinde sıralama yapılırsa boy ve kilosuna göre sıralamadaki yerini belirtir.

Gurme Bebek Forum

  • Herkese merhaba öncelikle foruma yeni üye oldum ve kullanmayı pek de bildiğim söylenemez ama çok sıkıntıdayım nolur bana yardım edin benim 15 aylık ikizlerim var erken doğdukları için 14 ay...

    Ysfkrm - 31.03.2023
    Devamını Oku
  • Merhaba kaç yaşında korkuları geçti acaba aynı durumdayızda

    Tulizabet - 26.10.2022
    Devamını Oku