bebeklerde yoğurt alerjisi

Rabbiminguzelemanetlerikizlarim
Mesajlar: 2
Kayıt: 16 Eyl 2015, 20:19

bebeklerde yoğurt alerjisi

Mesajgönderen Rabbiminguzelemanetlerikizlarim » 16 Eyl 2015, 20:59

Merhaba sitenize şuan itibariyle üye olmuş bulunmaktayım ve çok mutluyum. şimdiden vereceğiniz tüm emek ve cevaplarınız için çok teşekkür ederim. benim bebeğim 4 gün sonra inşallah 6 aylık olacak.Şimdiye kadar hep anne sütü aldı ve almaya devam ediyor.5 ayını doldurunca meyvelerin tatlarına baktırmaya başladım.meyveleri çok sevdi daha sonra yoğurt tattırdım ilk yediğinde bir şey farketmedim fakat daha sonra yoğurt verdiğimde çenesi ve ağız kenarlarının kızarmaya başladığını gördüm.3. kez denediğmde yine aynı şey oldu yedikten 5 dk sonra ağız çevresi kıpkırmızı oldu yarım saat sonra kayboldu ve şuan ne yapmam gerektiğini bilmiyorum.ayrıca meyve haricindeki diğer ek gıdaları hiç sevmedi örneğin sebze çorbası, pirinç,yulaf maması.keçi sütü aldım onunla yoğurt yapmaya çalışıyorum dünden beri fakat birtürlü tutturamadım.sizce bu durumda neler yapabilirim?nasıl bir yol izlemeliyim?

Gurmebebek
Mesajlar: 1872
Kayıt: 21 Kas 2012, 12:30

Re: bebeklerde yoğurt alerjisi

Mesajgönderen Gurmebebek » 18 Eyl 2015, 10:07

Merhaba yoğurt tek başına alerjik bir besin değildir. Ancak süt ve süt ürünlerine alerjisi var ise sorun olur. Ek gıdaya geçiş hassas ve uzun bir süreçtir, aceleci davranmamak lazım. Bebekten bebeğe değişiklikte gösterir. Örneğin siz meyvelerle başladığınız ve meyveler şekerli olduğu için sebzeler vs. saydığınız diğer yiyecekler gibi daha tatsız şeyleri bebeğinizin istememesi sıklıkla görülen bir durum. Yemeklerine bir parça sarımsak koymanızı öneririz, lezzeti artıracaktır.

Ek gıdaya geçiş 6. ay genel

Merhaba, öncelikle mutlaka bu konuyu doktorunuza danışmalı ve birlikte karar vermelisiniz. Ancak 6. ay ek gıdaya geçilmesi gereken aydır :)

Biz size aşağıda ek gıdaya geçişle ilgili bilgilerimizi paylaşıyoruz. Verdiğimiz linkleri de dikkatlice incelerseniz, kafanıza takılan tüm sorulara cevap bulacaksınız. Anlamadığınız ya da aklınıza takılan şeyleri tekrar bize sorun, detaylı olarak konuşuruz üzerine. Kolaylıklar diliyoruz, sevgiler :)


Ek gıdaya geçiş rehberi

http://www.gurmebebek.com/ek-gidaya-gecis-rehberi-40763

http://www.gurmebebek.com/kritik-periyodlar-147184

Ay ay bebek beslenmesi tablosu, burada bebeğinizin ayını seçin. Ayına uygun neyi ne kadar yemeli ve günlük örnek menü de bulacaksınız.

http://www.gurmebebek.com/ay-ay-bebek-beslenmesi-60132

Ayrıca sitemizin ana sayfasında, sol tarafta en alt kısımda besin gruplarımız var. Örneğin sebze yazan yerin üstüne gelin açılan pencerede tüm sebzeleri göreceksiniz. İstediğinizin üstüne tıklayın. Tıkladığınız sebze ile ilgili tüm bilgileri bulacaksınız. Yazının sağ üst köşesinde kutucuk içinde ay alt sınırı yazar. Örneğin +6 yazıyorsa bu 6 ay ve üzeri için uygundur.

Yine sitemizin ana sayfasında orta kısımda tarifler bölümümüz var. Orada da kategori, malzeme, bebek yaşı kısımlarından seçim yapıp aratabilirsiniz. Zaman buldukça tarifleri inceleyip, mevsime, bebeğinizin ayına ve bünyesine uygun tarifleri seçebilirsiniz. 500'den fazla tarifimiz bulunmakta. Tariflerde de aynen besinlerde olduğu gibi ay alt sınırı yazmaktadır.

İncelediğiniz tarif ya da yazıların tamamını okumanızı tavsiye ederiz. Çünkü O tarif ya da besinle ilgili özel açıklama ve uyarılar bulunuyor çoğunda.

Ek gıdaya yeni başlayacağınız için bir kaç hatırlatma ve genel bilgi paylaşmak isteriz. Biz her zaman bebeğinizi takip eden doktorunuzun önerilerine uymanızı öneriyoruz. Çünkü her bebek farklıdır. İhtiyaçları ve bünyesi de farklıdır. Bir yaşına kadar bebeklerin temel beslenmesini anne sütü, anne sütünün yetmediği durumlarda formül mama oluşturur. Çünkü sindirim sistemleri katı gıdaları tamamen sindirip, tüm faydalarından yararlanacak kadar gelişmemiştir daha. Keza bağışıklık istemleri de tam olarak gelişmemiştir. Bu nedenle ek gıdalar 2. plandadır ve alıştırma mahiyetindedir. Hala almaları gerekenleri sütten ve mamadan alırlar.

İlk kez vereceğiniz bütün gıdalar için önce doktorunuza danışmalı ve üç gün bekleme kuralını uygulamalısınız. Size verdiğimiz ek gıda rehberinde üç gün bekleme kuralı hakkında da ayrıntılı bilgi var. Gıdaların ay alt sınırı, o gıdanın alerji riskine, sindirim özeliklerine, asit oranına vs. göre belirleniyor. Biz ay alt sınırlarına uymanızı öneriyoruz doktorunuz aksini söylemediği sürece. Çünkü daha küçük bir ayda verirseniz, örneğin bebeğinize alerji yapmayabilir, gaz, kabız, ishal gibi sindirim sorunu da yapmayabilir ama sindirim sistemi henüz o besini sindirecek kadar gelişmemişse bebeğinize bir faydası olmaz.

Ve unutmayın hiç bir bebek kitaplarda yazdığı gibi büyümez :) Bu nedenle bebeğinizden gelen sinyalleri de hiç bir zaman göz ardı etmeyin. Anneler ve bebekler bu şekilde en iyi ve en doğru olanı birlikte bulurlar zaten :) Buradaki bilgiler rehber niteliğindedir ve size fikir vermek içindir. Buradaki ya da herhangi bir yerdeki bilgiler, yemek listeleri, miktarları vs. sizin bebeğiniz birebir aynısını aynı miktarlarda yemek zorunda değildir Çünkü anneler bazen gereksiz endişeye kapılabiliyor. Eyvah bugün bu listelerdeki kadar yemedi, eksik kaldı diye :) Miktarlar ve kuralar kesin değildir. Dediğimiz gibi bebeğinizden gelen sinyalleri de önemseyin.

Her anne içgüdüsel olarak bebeğini besleme konusunda çok hassas ve endişelidir, bu çok normal, hepimiz böyleyiz :) Ama mümkün olduğunca rahat olun ve stres yapmayın. Çünkü sizin stresiniz mutlaka bebişe yansır ve işler daha zorlaşmaya başlar :) Yemek konusunda teşvik edici olun ama asla zorlayıcı olmayın. Unutmayın herhangi bir fiziksel ya da sağlık sorunu yok ise yeryüzünde yetişkin beslenmesine geçememiş hiç kimse yoktur :) Ancak yine de gelecekteki beslenme alışkanlıklarının ve sağlıklarının temelleri bu günden atılmaya başlıyor, bunu da göz ardı etmeden mümkün olduğunca doğru yolla ve doğru şekilde beslemeye özen gösterin. TV, PC, telefon vs. dijital ekran karşısında yedirmeye alıştırmayın. Şu ana kadar sadece sıvı ile beslenmiş bir bebeşin katı gıdaya geçişi de aşamalı olacaktır tabi ama mümkün olduğunca ilk baştan itibaren pütürlü yedirmeye alıştırın. Zira sonra bu pütürlü yememe pek çok annenin başına bela oluyor :)

Rabbiminguzelemanetlerikizlarim
Mesajlar: 2
Kayıt: 16 Eyl 2015, 20:19

Re: bebeklerde yoğurt alerjisi

Mesajgönderen Rabbiminguzelemanetlerikizlarim » 27 Eyl 2015, 21:25

Merhabalar cevabınızı okuduğumda çok sevindim bu güzel bilgiler için çok teşekkür ederim.
Tavsiyeniz üzere kızımın sevmediği sebze çorbasına yarım diş kadar sarımsak rendeledim ve gerçekten iştahla yedi. :D eşimde bende çok şaşırdık. yoğurt yediğindeki durumuda doktorumuzla görüştük 1 yaşına kadar süt ve süt ürünlerini vermememiz gerektiğini söyledi. böyle alerjik yatkınlığı olan bebeklerde yumurtayı da 8.ay da denemek gerekiyormuş o yüzden şuan en çok zorlandiğim öğün sabah kahvaltısı peynir yumurta vs. yok. 7 tahıllı (tahıl bazlı) mamayı meyve püreleriyle karıştırıp veriyorum.zaten genel olarak yoğunluk anne sütünde günde iki yada üç kez ek gıda veriyoruz.galiba bu ay böyle geçicek. tekrar cevaplarınız için çok teşekkür ederim.

Gurmebebek
Mesajlar: 1872
Kayıt: 21 Kas 2012, 12:30

Re: bebeklerde yoğurt alerjisi

Mesajgönderen Gurmebebek » 29 Eyl 2015, 08:57

Özellikle anne sütü 1 yaşına kadar en değerli besinleri zaten :) Kahvaltı hakkında da genel bir bilgi paylaşacağız. Bazı örnekler şu anda bebeğinizin ayına uygun olmayabilir ama size fikir verecektir. Sevgiler :)

Kahvaltı genel

Kahvaltıda ilk akla gelen yumurtanın sarısı 8. ayda, beyazı ise 1 yaşından sonra öneriliyor. Zeytin için 10-12 ayı beklemek gerek. Buğday unu ve buğday içeren tüm ürünler 8. aydan sonra öneriliyor. Bal 12. aydan sonra başlanabiliyor. Geriye ne kaldı, tuzsuz ya da tuzu alınmış peynir, tereyağı ve pekmez 6. aydan itibaren verilebiliyor. Tahıl olarak da pirinç ve yulaf 6. aydan itibaren öneriliyor. Hangi tahıl olursa olsun, ilk baştan itibaren tam tahıl unları kullanmalısınız. Ancak bebişler büyüdüğünde bile anneler en çok kahvaltıda zorlanıyor ve bize çok fazla yakınma geliyor kahvaltı konusunda. Bu nedenle size bu süreçte faydası olacak genel bilgileri veriyoruz aşağıda.
Öncelikle, bu kadar çok annemizin kahvaltıda zorlanması biraz da kahvaltı anlayışımız ve alışkanlığımızdan kaynaklanıyor. Hatta bazı uzmanlar Türk tipi kahvaltının bebek beslenmesine uygun olmadığını söylüyorlar. Alışmasınlar mı? Tabi ki alışsınlar ve zaten eninde sonunda alışacaklar. Çünkü ailenin beslenme alışkanlıklarından etkileniyorlar. Kahvaltı günün en önemli öğünüdür lafını da yanlış anladığımızı söylüyorlar. Kan şekeri vs. açısından sabah az da olsa bir şeyler yenmesi önemlidir, çok yemek gerekmez diyor uzmanlar. Bir Bebek veya çocuktan her sabah oturup peynir, zeytin, yumurta, bal/pekmez, tereyağı, ekmek vs yemesini beklemek pek doğru değil gerçekten. Örneğin yine uzmanlar, yulaflı bir elma karışımı çok yeterli ve iyi bir kahvaltıdır diyorlar. Yine muzlu sütte tek başına iyi bir kahvaltı seçeneği ya da yoğurtlu bir meyve karışımı da. Değişik omlet ve krepler, evde yapacağınız sağlıklı kek ve hamur işleri, patatesli kahvaltı tarifleri işinize yarayabilir. Sitemizin tarifler bölümünde bol bol tarif var. Sitemizin ana sayfa orta kısımda tarifler bölümünde kategorilerden kahvaltıyı seçip aratın. Bebeğinizin ayına, mevsime ve alerjik durumuna uygun olan tarifleri deneyebilirsiniz. Bunları dönüşümlü olarak verirseniz. Sürekli aynı şeyleri yemekten de sıkılmazlar.


“Beslenme Sorunları” sayfasına dön

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 3 misafir