Demir ve tam tahıl ilişkisi

can-suoz
Mesajlar: 6
Kayıt: 12 May 2017, 16:23

Demir ve tam tahıl ilişkisi

Mesajgönderen can-suoz » 23 Şub 2018, 20:21

Merhaba,

Öncelikle verdiğiniz bilgiler gerçekten aydınlatıcı oluyor. Teşekkür etmek isterim ilk olarak.

Sorum şu ki, tam tahılların demir emilimini azalttığını okudum sitenizde. Ama tahıllarda da demir olduğunu okumuştum başka kaynaklarda. İçinde demir var mı tam tahılların? Varsa başka bir demir eklendiğinde ne oluyor? Mesela tam tahıllı mama yapıyorum sabahları 14 aylık bebeğime. İçine pekmez eklesem tam tahıl ve pekmez demiri nötrler mi? Bebeğimde demir eksikliği çıktı da kendimi bu yönden suçlu hissettim. Yardımcı olursanız sevinirim.

gurmebebekadmin
Mesaj Panosu Yöneticisi
Mesajlar: 1155
Kayıt: 06 Kas 2012, 11:47

Re: Demir ve tam tahıl ilişkisi

Mesajgönderen gurmebebekadmin » 27 Şub 2018, 15:24

Şöyle ki aslında daha çok süt ürünleri ile pekmez yani demirle kalsiyum ilişkisi sorulur daha ziyade. Bebeğinizde kansızlık soru yok ise uzmanlar artık gıdaları birbirinden ayırmayı önermiyor. Kalsiyum demir emilimini azaltır C vitamini arttırır, bu bir gerçek. Ama doğada gıdaların içinde zaten bu maddelerin pek çoğu bir arada bulunuyor. Örneğin pekmezde demirden çok kalsiyum var mesela :) Demir çok nazlı emilen ve emilirken hemen her şeyden etkilenen bir madde sıkıntısı bu zaten. Yani bir şeyin içinde demir var ve yediniz. Bu demiri bünyeye tamamen alıp kullanması zaten çok mümkün değil. Yani hiç bir zaman vücudumuza giren demirin tamamı emilemez ve kullanılamaz. Lifli gıdalar demirin emilimini zorlaştırır ki tahıllarda liflidir bunu kastediyorlar yani. Sitemizi takip ettiğinize göre pekmezin asla çok sıcak bir şeyin içine eklenmeyeceğini ve pişirilirken bir şeyin içine ne katılmayacağını zaten biliyorsunuzdur. Çok fazla dert etmemek lazım bir kansızlık sorununuz yok ise. Pekmezi meyve pürelerine katarak vere bilirsiniz. Ama kırmızı et pekmezden çok çok daha fazla demir içerir mesela.

can-suoz
Mesajlar: 6
Kayıt: 12 May 2017, 16:23

Re: Demir ve tam tahıl ilişkisi

Mesajgönderen can-suoz » 28 Şub 2018, 17:58

Çok ama çok teşekkür ediyorum cevabınız için. Evet pekmez kullanımını biliyorum, sitenizden öğrendim birçok şeyi öğrendiğim gibi :) teşekkürler tekrardan, büyük fanınızım :)

gurmebebekadmin
Mesaj Panosu Yöneticisi
Mesajlar: 1155
Kayıt: 06 Kas 2012, 11:47

Re: Demir ve tam tahıl ilişkisi

Mesajgönderen gurmebebekadmin » 02 Mar 2018, 14:15

Biz de size çok teşekkür ederiz.


“Gıdalara İlişkin Sorular” sayfasına dön

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir