Ek gıda

Belit
Mesajlar: 2
Kayıt: 12 Oca 2015, 13:14

Ek gıda

Mesajgönderen Belit » 12 Oca 2015, 13:20

Merhaba,
Bebeğim 6 aylık oldu.anne sütü almaya devam ediyor ve 1 haftadır ek gıdalara başlama seansları içersindeyiz ama ne yoğurt ne meyve püresi ne de sebze çorbası hiç birşeyi yemek istemiyor. Ne verirsem öğürüyor hatta kusmaya kadar gidiyor bazen.
Son 2 aydır kilo alımında ciddi düşüş var.ne yapmam gerekir fikre ihtiyacım var.
Teşekkürler

gurmebebekadmin
Mesaj Panosu Yöneticisi
Mesajlar: 1155
Kayıt: 06 Kas 2012, 11:47

Re: Ek gıda

Mesajgönderen gurmebebekadmin » 14 Oca 2015, 08:42

Merhaba, öncelikle bu yaşadıklarınız çok normal, ek gıdaya geçiş bir süreç tir ve çoğu zaman pek de kolay değildir. Verdiğiniz herşey onun için çok yeni, yeni tat ve dokulara alışırken normaldir böyle şeyler. Ona biraz zaman tanıyın lütfen.

Ek gıdaya geçmek istemeyen bebişler için uzmanımızın önerileri

http://www.gurmebebek.com/sut-ve-kati-gida--696,758

Kilo alımına gelince doktorunuz gelişiminde sorun yok, normal diyorsa. Sorun yoktur. bebekler en hızlı ilk 3 ayda büyürler ve ayları arttıkça büyüme hızları yavaşlar. Aşağıda bu konu ile ilgili yazımız var.

http://www.gurmebebek.com/buyume-hangi- ... er--142204


Biz size aşağıda ek gıdaya geçiş rehberimizi ve ay ay bebek beslenmesi tablomuzu veriyoruz. Çok işinize yarayacak, aklınıza takılan sorulara cevap bulacağınız bilgiler var. İnceleyin anlamadığınız veya aklınıza takılanları tekrar bize sorarsınız.

Ek gıdaya geçiş rehberi

http://www.gurmebebek.com/ek-gidaya-gecis-rehberi-40763

http://www.gurmebebek.com/kritik-periyodlar-147184

Ay ay bebek beslenmesi tablosu, burada bebeğinizin ayını seçin. Ayına uygun neyi ne kadar yemeli ve günlük örnek menü de bulacaksınız.

http://www.gurmebebek.com/ay-ay-bebek-beslenmesi-60132

Ayrıca sitemizin ana sayfasında, sol tarafta en alt kısımda besin gruplarımız var. Örneğin sebze yazan yerin üstüne gelin açılan pencerede tüm sebzeleri göreceksiniz. İstediğinizin üstüne tıklayın. Tıkladığınız sebze ile ilgili tüm bilgileri bulacaksınız. Yazının sağ üst köşesinde kutucuk içinde ay alt sınırı yazar. Örneğin +6 yazıyorsa bu 6 ay ve üzeri için uygundur.
Yine sitemizin ana sayfasında orta kısımda tarifler bölümümüz var. Orada da kategori, malzeme, bebek yaşı kısımlarından seçim yapıp aratabilirsiniz. Zaman buldukça tarifleri inceleyip, mevsime, bebeğinizin ayına ve bünyesine uygun tarifleri seçebilirsiniz. 500'den fazla tarifimiz bulunmakta. Tariflerde de aynen besinlerde olduğu gibi ay alt sınırı yazmaktadır.
İncelediğiniz tarif ya da yazıların tamamını okumanızı tavsiye ederiz. Çünkü O tarif ya da besinle ilgili özel açıklama ve uyarılar bulunuyor çoğunda.
Ek gıdaya yeni başladığınız için bir kaç hatırlatma ve genel bilgi paylaşmak isteriz. Biz her zaman bebeğinizi takip eden doktorunuzun önerilerine uymanızı öneriyoruz. Çünkü her bebek farklıdır. İhtiyaçları ve bünyesi de farklıdır. Bir yaşına kadar bebeklerin temel beslenmesini anne sütü, anne sütünün yetmediği durumlarda formül mama oluşturur. Çünkü sindirim sistemleri katı gıdaları tamamen sindirip, tüm faydalarından yararlanacak kadar gelişmemiştir daha. Keza bağışıklık istemleri de tam olarak gelişmemiştir. Bu nedenle ek gıdalar 2. plandadır ve alıştırma mahiyetindedir. Hala almaları gerekenleri sütten ve mamadan alırlar.

İlk kez vereceğiniz bütün gıdalar için önce doktorunuza danışmalı ve üç gün bekleme kuralını uygulamalısınız. Size verdiğimiz ek gıda rehberinde üç gün bekleme kuralı hakkında da ayrıntılı bilgi var. Gıdaların ay alt sınırı, o gıdanın alerji riskine, sindirim özeliklerine, asit oranına vs. göre belirleniyor. Biz ay alt sınırlarına uymanızı öneriyoruz doktorunuz aksini söylemediği sürece. Çünkü daha küçük bir ayda verirseniz, örneğin bebeğinize alerji yapmayabilir, gaz, kabız, ishal gibi sindirim sorunu da yapmayabilir ama sindirim sistemi henüz o besini sindirecek kadar gelişmemişse bebeğinize bir faydası olmaz.

Ve unutmayın hiç bir bebek kitaplarda yazdığı gibi büyümez :) Bu nedenle bebeğinizden gelen sinyalleri de hiç bir zaman göz ardı etmeyin. Anneler ve bebekler bu şekilde en iyi ve en doğru olanı birlikte bulurlar zaten :) Buradaki bilgiler rehber niteliğindedir ve size fikir vermek içindir. Buradaki ya da herhangi bir yerdeki bilgiler, yemek listeleri, miktarları vs. sizin bebeğiniz birebir aynısını aynı miktarlarda yemek zorunda değildir Çünkü anneler bazen gereksiz endişeye kapılabiliyor. Eyvah bugün bu listelerdeki kadar yemedi, eksik kaldı diye :) Miktarlar ve kuralar kesin değildir. Dediğimiz gibi bebeğinizden gelen sinyalleri de önemseyin.
Her anne iç güdüsel olarak bebeğini besleme konusunda çok hassas ve endişelidir, bu çok normal, hepimiz böyleyiz :) Ama mümkün olduğunca rahat olun ve stres yapmayın. Çünkü sizin stresiniz mutlaka bebişe yansır ve işler daha zorlaşmaya başlar :) Yemek konusunda teşvik edici olun ama asla zorlayıcı olmayın. Unutmayın herhangi bir fiziksel ya da sağlık sorunu yok ise yer yüzünde yetişkin beslenmesine geçememiş hiç kimse yoktur :) Ancak yine de gelecekteki beslenme alışkanlıklarının ve sağlıklarının temelleri bu günden atılmaya başlıyor, bunu da göz ardı etmeden mümkün olduğunca doğru yolla ve doğru şekilde beslemeye özen gösterin. TV, PC, telefon vs. dijital ekran karşısında yedirmeye alıştırmayın. Şu ana kadar sadece sıvı ile beslenmiş bir bebeşin katı gıdaya geçişi de aşamalı olacaktır tabi ama mümkün olduğunca ilk baştan itibaren pütürlü yedirmeye alıştırın. Zira sonra bu pütürlü yememe pek çok annenin başına bela oluyor :)

Belit
Mesajlar: 2
Kayıt: 12 Oca 2015, 13:14

Re: Ek gıda

Mesajgönderen Belit » 26 Şub 2015, 17:13

Bütün bilgiler için teşekkür ederim. Detaylı şekilde açıklamışsınız ve sizi dinleyip fazla zorlamamaya çalıştım ama bebeğim şuan 7,5aylık oldu hala yemiyor hatta şimdi kaşığı görünce ağzını kilitliyor.biraz ısrar edersem ağlamaya başlıyor. Kuru ekmek ve armut-havuç kemirmek dışında tek lokma yemiyor. Yoğurt bile yediremiyorum.Hatta artık dayanamayıp hazır bebelac'ın sebze püresinden aldım yine durum aynı.. Zaten son aylarda kilo alımı azalan bir bebekti o yüzden çok üzülüyorum. Zorlamayıp kendi haline bıraktım bir şey değişmiyor
Ne yapmalıyım? lütfen yardımcı olun

bamteli
Mesajlar: 2
Kayıt: 26 Şub 2015, 23:09

Re: Ek gıda

Mesajgönderen bamteli » 26 Şub 2015, 23:27

Belit Hanım

Merhaba sizin yaşadığınız agız açmayı sevmeyen bir bebek ile yeme alışkanlığı kazandırmaya çalışmak...Şuan 15 aylık bir kızım var ve hala arada zorlasada durum fena değil.Yogurt hariç ek gıdaya geçişimde ilk hafta ve sonrası uzun bir süre yazın balkonda köpek kedi hava kuş bakarken ağızını açtı (sandalye uzerınde anakucagına bağlı halde).Ev içerisinde ise elimde muhakkak bir oyuncak küçük bir araba köpek vs gibi onlarla yedirdim yere attı aldım verdim vs vs yorucu ama sonuç itibari ile oyuncaksız agız acıyor artık .Şartlı reflex oldu glb alıştı.Umarım bebeğiniz ile birlikte sorunsuz atlatırsınız.Uzun oldu biraz idare edin .

Gurmebebek
Mesajlar: 1872
Kayıt: 21 Kas 2012, 12:30

Re: Ek gıda

Mesajgönderen Gurmebebek » 27 Şub 2015, 06:20

Beslenmek bebişler için sadece karın doğurmak değildir. Tahmin edeceğinizden çok daha fazla her türlü gelişimlerine katkıda bulunur ve onlar için bir öğrenme, keşfetme ve oyun imkanıdır. Gelecekteki beslenme alışkanlıklarının temeli daha ilk lokmadan itibaren atılmaya başlar. Dolasıyla da gelecekteki sağlıklarının temeli de bu dönemde atılır. Bu nedenle öncelikli olan doğru bir beslenme alışkanlığı kazandırmaktır. Çok yemeleri önemli değildir. Yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmeleri önemlidir.

Öncelikle zorlamamalısınız, yemek konusunda teşvik edici olun ama asla zorlayıcı olmayın. Çünkü bu işleri inanın daha da zorlaştırır. Lokma savaşlarını başlatır ve işin içinden hiç çıkamazsınız. Yapmanız gereken en doğru şey bir öğün ve emme düzeni oluşturmak ve bu düzene uymak. Birlikte yiyerek mutlaka ona örnek olmak. Az yedi ya da yemedi diye aralarda beslememek ve yediği miktar bir iki kaşık bile olsa, yediği miktara bir süre razı olmak. Oyunla, TV ve benzeri dijital ekran karşısında yedirmemek. Bunlarda başta işleri kolaylaştırıyor gibi gelse de inanın sonrasında daha da zorlaştırır. Uzmanlar bebeklerin dikkatini dağıtarak yedirmenin doğru olmadığını, tam tersine dikkatlerinin yemeğe odaklanması gerektiğini söylüyorlar. Ve en çok da ailelerinin beslenme alışkanlıklarından etkileniyorlar, unutmamak lazım. Örnek olmak bu yüzden önemli. Eline verebileceğiniz şeyleri eline verin. Bırakın koklasın, ısırsın, kemirsin, döksün saçsın, mıncıklasın :) Aşağıda size iştahsızlık yazımızı veriyoruz, linke tıklayın ve mutlaka inceleyin çok işinize yarayacak bildiler var. Evet biliyoruz zor ama bunlar sabır ve kararlılıkla yapıldığın da mutlaka işe yarıyor. Aksi halde hep iştahsızlıktan şikayet edeceksiniz :)

İştahsızlık ve çözüm yolları

http://www.gurmebebek.com/%C4%B0stahsizlik--555


Ayrıca sitemizin ana sayfası sol taraftaki menülerde 7. sırada yemek seçen çocuklar bölümümüz var. Yanındaki artı işaretine basın ve altında çıkan yazıların üstüne tek tek tıklayıp, inceleyin. Sebze sevdirme yöntemlerinden tutun da daha pek çok işinize yarayacak bilgi bulacaksınız.


“İştahsız Bebekler” sayfasına dön

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir