ek gidaya gecerken emme sorunu

erbain
Mesajlar: 6
Kayıt: 30 Ara 2012, 17:35

ek gidaya gecerken emme sorunu

Mesajgönderen erbain » 08 Ağu 2015, 17:01

Merhabalar 6 ayini yaklasik 1 gün once bitiren bir oglum var.20 gündür esimin memleketi Hataydaydik.Malm sicaklardan dolayi istahinda azalma olmustu dayanamayinca bir miktar suda vermistim istemeye istemeye.Su verdigim icin biberona alisti.6 ayini bitirince yavas yavas ek besinlere basladim.Once parmak yiyecek seklinde buharda haslanmis sebze bir miktar yoğurtla basladim.Musafir oldugumuz evde bulunanalar arada meyve verdiler maaelsef.Bu surectw dis cikardi ve ufak bir kulak enfeksiyonu gecirdi.Eve gelince saglik ocagina kontrole gittik ve kilosunda yaklasik 700 gr dusus oldugunu gorduk.5.ay kilosu sadece anne sutuyle besleneren 7.900 du.Simdi sorun bu kilo kaybini ek gidayla telafi etmeye calisirsam emmeyi birakamasindan korkuyorum cunku emmesi eskiye gore epeyce azaldi.Ama emmesini etkileyenin tam olarak ne oldugunu bilmiuorum.Ya cok acikinca emiyor yada uykuda.Genelde bir seyler yemek istior.Cifdi bir kilo kaybinin ve emme isteksizliginin olmasi beni kaygulilandiriyor.Ne yapacagimi sasirdim.Onerilerineize ihtiyacim var.Kusura bakmayincok uzun bir mesaj oldu

erbain
Mesajlar: 6
Kayıt: 30 Ara 2012, 17:35

Re: ek gidaya gecerken emme sorunu

Mesajgönderen erbain » 08 Ağu 2015, 17:01

15 gun olacakti yanlislika 1 yazmisim:))

erbain
Mesajlar: 6
Kayıt: 30 Ara 2012, 17:35

Re: ek gidaya gecerken emme sorunu

Mesajgönderen erbain » 08 Ağu 2015, 17:03

Kilo kaybi olmasina ragmen 5 cm uzamis.

irmkberre
Mesajlar: 19
Kayıt: 02 Şub 2015, 08:33

Re: ek gidaya gecerken emme sorunu

Mesajgönderen irmkberre » 08 Ağu 2015, 18:51

Normal dir hiç üzmek in kendinizi. Bnm kizim 13 aylık son 7 aydır bir gram bile kilo almadi. bende ilk 6 ay anne sütü verdim. Ek gida ya başladıktan sonra kılo alımı durdu doktor normal dedi ama bilmiyorum

erbain
Mesajlar: 6
Kayıt: 30 Ara 2012, 17:35

Re: ek gidaya gecerken emme sorunu

Mesajgönderen erbain » 08 Ağu 2015, 19:02

irmkberre yazdı:Normal dir hiç üzmek in kendinizi. Bnm kizim 13 aylık son 7 aydır bir gram bile kilo almadi. bende ilk 6 ay anne sütü verdim. Ek gida ya başladıktan sonra kılo alımı durdu doktor normal dedi ama bilmiyorum

Boy ve bas çevresi gelisiyormu peki.Baz alinan boy ve bas cevresimi yoksa.Bu arada ek gidayla beraber emzirmeye de devam ediuormusun

irmkberre
Mesajlar: 19
Kayıt: 02 Şub 2015, 08:33

Re: ek gidaya gecerken emme sorunu

Mesajgönderen irmkberre » 10 Ağu 2015, 05:31

onlar normal gidiyor. bi sıkıntı yok diyor dr. ek gidaya başladığımızda %75 anne sütü veriyordum. o aralar çok paniktim yoğurt mu verecem meyvemi sonra çorba girdi işin içine. sonra gurme bebek le tanıştım ordn menuler alıp 10 günlük hazırladım. ona göre yapardım hala durur bende ama kışa göre benım menulerım sıze gönderebilirdim. şimdi 13 aylık 4 ten 3 e düşürdük yeni emzirmeyi

Gurmebebek
Mesajlar: 1872
Kayıt: 21 Kas 2012, 12:30

Re: ek gidaya gecerken emme sorunu

Mesajgönderen Gurmebebek » 10 Ağu 2015, 10:30

Merhaba öncelikle kilo kaybı tabi ki istenen bir durum değildir. Ama pek çok etkeni bir arada yaşamışsınız. Çevre değişikliği ki sıcak tüm bebişleri her yerde çok olumsuz etkiliyor şu sıra sıvı kaybına karşı su vermek çok doğru bir şey. Hem hastalık geçirmiş hem diş çıkarmış ki bu iki durumda da iştahsızlık ve yeyeme çok normal bir durum. Dolayısıyla çok geçmiş olsun diyerek bundan sonrası için neler yapılabilir ona bakalım :)

Öncelikle doktorunuzun ne dediği ve onun önerileri esastır bu konuda. ek besinlere gelince bazı bebişlerde anne sütüne olan ilgiyi azalta biliyor bazı bebişlerde de tam ters, anne sütü ek besinlere olan ilgiyi azaltabiliyor. Anne sütü çok faydalı ve gerekli 2 yaşına kadar almaları öneriliyor. Ancak 6. aydan sonra tek başına yeterli değil. Bu nedenle bir denge kurmak önemli tabi. Bir de bebekler büyüyüp algıları geliştikçe emme konsantrasyonları ve süreleri azalabiliyor çünkü etraftaki şeyler ve olup bitenler ilgilerini çekiyor ve dikkatlerini dağıtıyor. Uykuda emme, uyanıkken emmeme bu yüzden oluyor. O nedenle bir emme ve yeme düzeni oluşturmalı ve buna uymalısınız. Gündüzde sessiz loş yani uyaranların az olduğu bir ortamda emzirmeniz işe yarar.

Site ana sayfa sol taraftaki menülerde emzirme & sütün artırılması bölümü var. En üste 2. sırada yanındaki artı işaretine bazın ve alta açılan konu başlıklarına tek tek tıklayarak inceleyin. Çok işinize yarayacak bilgiler bulacaksınız.

Ek gıdaya geçiş bir süreçtir uzun ve alıştırma sürecidir. Öncelikle aceleci olmamanız gerekir. Beslenmek bebişler için sadece karın doyurmak değildir. Tahmin edeceğinizden çok daha fazla her türlü gelişimlerine katkıda bulunur ve onlar için bir öğrenme, keşfetme ve oyun imkanıdır. Gelecekteki beslenme alışkanlıklarının temeli daha ilk lokmadan itibaren atılmaya başlar. Dolasıyla da gelecekteki sağlıklarının temeli de bu dönemde atılır. Bu nedenle öncelikli olan doğru bir beslenme alışkanlığı kazandırmaktır. Çok yemeleri önemli değildir. Yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmeleri önemlidir.

Öncelikle zorlamamalısınız, yemek konusunda teşvik edici olun ama asla zorlayıcı olmayın. Çünkü bu işleri inanın daha da zorlaştırır. Lokma savaşlarını başlatır ve işin içinden hiç çıkamazsınız. Yapmanız gereken en doğru şey bir öğün ve emme düzeni oluşturmak ve bu düzene uymak. Birlikte yiyerek mutlaka ona örnek olmak. Az yedi ya da yemedi diye aralarda beslememek ve yediği miktar bir iki kaşık bile olsa, yediği miktara bir süre razı olmak. Oyunla, TV ve benzeri dijital ekran karşısında yedirmemek. Bunlarda başta işleri kolaylaştırıyor gibi gelse de inanın sonrasında daha da zorlaştırır. Uzmanlar bebeklerin dikkatini dağıtarak yedirmenin doğru olmadığını, tam tersine dikkatlerinin yemeğe odaklanması gerektiğini söylüyorlar. Ve en çok da ailelerinin beslenme alışkanlıklarından etkileniyorlar, unutmamak lazım. Örnek olmak bu yüzden önemli.


Biz size aşağıda ek gıdaya geçişle ilgili bilgilerimizi paylaşıyoruz. Verdiğimiz linkleri de dikkatlice incelerseniz, kafanıza takılan tüm sorulara cevap bulacaksınız. Anlamadığınız ya da aklınıza takılan şeyleri tekrar bize sorun, detaylı olarak konuşuruz üzerine. Kolaylıklar diliyoruz, sevgiler :)

Ek gıdaya geçiş rehberi

http://www.gurmebebek.com/ek-gidaya-gecis-rehberi-40763

http://www.gurmebebek.com/kritik-periyodlar-147184

Ay ay bebek beslenmesi tablosu, burada bebeğinizin ayını seçin. Ayına uygun neyi ne kadar yemeli ve günlük örnek menü de bulacaksınız.

http://www.gurmebebek.com/ay-ay-bebek-beslenmesi-60132

Ayrıca sitemizin ana sayfasında, sol tarafta en alt kısımda besin gruplarımız var. Örneğin sebze yazan yerin üstüne gelin açılan pencerede tüm sebzeleri göreceksiniz. İstediğinizin üstüne tıklayın. Tıkladığınız sebze ile ilgili tüm bilgileri bulacaksınız. Yazının sağ üst köşesinde kutucuk içinde ay alt sınırı yazar. Örneğin +6 yazıyorsa bu 6 ay ve üzeri için uygundur.

Yine sitemizin ana sayfasında orta kısımda tarifler bölümümüz var. Orada da kategori, malzeme, bebek yaşı kısımlarından seçim yapıp aratabilirsiniz. Zaman buldukça tarifleri inceleyip, mevsime, bebeğinizin ayına ve bünyesine uygun tarifleri seçebilirsiniz. 500'den fazla tarifimiz bulunmakta. Tariflerde de aynen besinlerde olduğu gibi ay alt sınırı yazmaktadır.

İncelediğiniz tarif ya da yazıların tamamını okumanızı tavsiye ederiz. Çünkü O tarif ya da besinle ilgili özel açıklama ve uyarılar bulunuyor çoğunda.

Ek gıdaya yeni başlayacağınız için bir kaç hatırlatma ve genel bilgi paylaşmak isteriz. Biz her zaman bebeğinizi takip eden doktorunuzun önerilerine uymanızı öneriyoruz. Çünkü her bebek farklıdır. İhtiyaçları ve bünyesi de farklıdır. Bir yaşına kadar bebeklerin temel beslenmesini anne sütü, anne sütünün yetmediği durumlarda formül mama oluşturur. Çünkü sindirim sistemleri katı gıdaları tamamen sindirip, tüm faydalarından yararlanacak kadar gelişmemiştir daha. Keza bağışıklık istemleri de tam olarak gelişmemiştir. Bu nedenle ek gıdalar 2. plandadır ve alıştırma mahiyetindedir. Hala almaları gerekenleri sütten ve mamadan alırlar.

İlk kez vereceğiniz bütün gıdalar için önce doktorunuza danışmalı ve üç gün bekleme kuralını uygulamalısınız. Size verdiğimiz ek gıda rehberinde üç gün bekleme kuralı hakkında da ayrıntılı bilgi var. Gıdaların ay alt sınırı, o gıdanın alerji riskine, sindirim özeliklerine, asit oranına vs. göre belirleniyor. Biz ay alt sınırlarına uymanızı öneriyoruz doktorunuz aksini söylemediği sürece. Çünkü daha küçük bir ayda verirseniz, örneğin bebeğinize alerji yapmayabilir, gaz, kabız, ishal gibi sindirim sorunu da yapmayabilir ama sindirim sistemi henüz o besini sindirecek kadar gelişmemişse bebeğinize bir faydası olmaz.

Ve unutmayın hiç bir bebek kitaplarda yazdığı gibi büyümez :) Bu nedenle bebeğinizden gelen sinyalleri de hiç bir zaman göz ardı etmeyin. Anneler ve bebekler bu şekilde en iyi ve en doğru olanı birlikte bulurlar zaten :) Buradaki bilgiler rehber niteliğindedir ve size fikir vermek içindir. Buradaki ya da herhangi bir yerdeki bilgiler, yemek listeleri, miktarları vs. sizin bebeğiniz birebir aynısını aynı miktarlarda yemek zorunda değildir Çünkü anneler bazen gereksiz endişeye kapılabiliyor. Eyvah bugün bu listelerdeki kadar yemedi, eksik kaldı diye :) Miktarlar ve kuralar kesin değildir. Dediğimiz gibi bebeğinizden gelen sinyalleri de önemseyin.

Her anne içgüdüsel olarak bebeğini besleme konusunda çok hassas ve endişelidir, bu çok normal, hepimiz böyleyiz :) Ama mümkün olduğunca rahat olun ve stres yapmayın. Çünkü sizin stresiniz mutlaka bebişe yansır ve işler daha zorlaşmaya başlar :) Yemek konusunda teşvik edici olun ama asla zorlayıcı olmayın. Unutmayın herhangi bir fiziksel ya da sağlık sorunu yok ise yeryüzünde yetişkin beslenmesine geçememiş hiç kimse yoktur :) Ancak yine de gelecekteki beslenme alışkanlıklarının ve sağlıklarının temelleri bu günden atılmaya başlıyor, bunu da göz ardı etmeden mümkün olduğunca doğru yolla ve doğru şekilde beslemeye özen gösterin. TV, PC, telefon vs. dijital ekran karşısında yedirmeye alıştırmayın. Şu ana kadar sadece sıvı ile beslenmiş bir bebeşin katı gıdaya geçişi de aşamalı olacaktır tabi ama mümkün olduğunca ilk baştan itibaren pütürlü yedirmeye alıştırın. Zira sonra bu pütürlü yememe pek çok annenin başına bela oluyor :)


“Beslenme Sorunları” sayfasına dön

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir