Emzirme sorunları

Nerzi
Mesajlar: 15
Kayıt: 31 Ağu 2014, 17:06

Emzirme sorunları

Mesajgönderen Nerzi » 19 Eki 2015, 18:50

[*]Merhaba Gurmebebek, oğlum 18 aylık ve halya oldukça fazla anne sütü alıyor, devamlı emmek isyiyor. Bu da tabi bütün beslenme düzenimizi bozuyor. Katı gıdaları istemiyor devamlı süt kıvamında yemekleri (çorbaları)yutmaktan hoşlanıyor. Birkaçgün gündüz emzirmemeyi denedim ama çok zorlandım oğluma kendim bakmak zorunda olduğum için de devamlı meme istiyor. Size sorum emzirmeyi kesmeyi düşünüyorum bana tavsiyeniz ne olacak. Memeyi kesip sağlıklı gıdalara geçmek isyiyorum. Ayrıca hiç su içmiyor kabızlık sorunumuzda var.

Gurmebebek
Mesajlar: 1872
Kayıt: 21 Kas 2012, 12:30

Re: Emzirme sorunları

Mesajgönderen Gurmebebek » 20 Eki 2015, 12:56

Genel olarak 2 yaşına kadar emzirmek öneriliyor ama tabi ki 6. aydan itibaren anne sütü tek başına yeterli değildir. Sizin durumunuza meme ya da emme bağımlılığı deniyor. Öncelikle gece beslenmesi yapıyorsanız onu kesmelisiniz.Bebekler sanılanın aksine gece acıktıkları için değil, gece beslenmesine alıştıkları için uyanırlar. 4-6 aylıktan itibaren bebişler gece 6-8 saat; 8. aydan itibarense 8-12 saat gece beslenmeden kalabilirler. Gece beslenmesi hem iştahı hem de uyku düzenini olumsuz etkileyen faktörler arasında yer alır. Yavaş yavaş, alıştırma sürecini de göz önüne de alarak gece beslenmesini azaltarak kesebilirsiniz.

Öncelikle gece beslemeye devam edin. Kesinlikle memede ya da biberon ağzındayken uyumasına izin vermeyin. Uyanıkken besleyin ve dalmadan yerine koyun. Başlarda direnmesi, ağlaması ve huysuzluk etmesi çok normaldir. Bu süreç gerçekten sabır ve kararlılık gerektirir. Sert ve katı olmayın ama ancak sizin kararlı olduğunuzu ve bu kuralı delemeyeceğini anladığında daha uyumlu davranacaktır. Sonrasında her uyandığında meme vermeyin. Su verin bazı seferler. 1-2 hafta sonra bu birazda bebişinizin alışma süresine bağlı, kesin süre değildir. Bir seferinde süt yok, bitti gibi yumuşak cümleler kurarak su verin ve böyle ilerleyin.

Emzik kullanıyor musunuz acaba? Sadece uyku sürecinde emzik kullanmak öneriliyor aslında. İkinci olarak her ağladığında ya da her huysuzlandığında, emzirmeyin yani memenizi sakinleştirici olarak kullanmayın. Aslında emzik, biberon, anne memesi.... vs hiçbir şeyin sakinleştirici olarak kullanılması önerilmiyor. Kendi kendine sakinleşmeyi öğrenmesi gerekiyor diyor uzmanlar. Tabi bu onu kucağınıza almayın sevmeyin okşamayın demek değil. Ama her huysuzlandığında ona sakinleştirecek bir şey verirseniz, ileride de, bir şey olmadan kendini sakinleştirmeyi başaramaz ve sabretmeyi öğrenemez.

İştahsızlık ve yeme problemi

Beslenmek bebişler için sadece karın doyurmak değildir. Tahmin edeceğinizden çok daha fazla her türlü gelişimlerine katkıda bulunur ve onlar için bir öğrenme, keşfetme ve oyun imkanıdır. Gelecekteki beslenme alışkanlıklarının temeli daha ilk lokmadan itibaren atılmaya başlar. Dolasıyla da gelecekteki sağlıklarının temeli de bu dönemde atılır. Bu nedenle öncelikli olan doğru bir beslenme alışkanlığı kazandırmaktır. Çok yemeleri önemli değildir. Yeterli, dengeli, doğru ve sağlıklı beslenmeleri önemlidir.

Öncelikle zorlamamalısınız, yemek konusunda teşvik edici olun ama asla zorlayıcı olmayın. Çünkü bu işleri inanın daha da zorlaştırır. Lokma savaşlarını başlatır ve işin içinden hiç çıkamazsınız. Yapmanız gereken en doğru şey bir öğün ve emme düzeni oluşturmak ve bu düzene uymak. Birlikte yiyerek mutlaka ona örnek olmak. Az yedi ya da yemedi diye aralarda beslememek ve yediği miktar bir iki kaşık bile olsa, yediği miktara bir süre razı olmak. Oyunla, TV ve benzeri dijital ekran karşısında yedirmemek. Bunlarda başta işleri kolaylaştırıyor gibi gelse de inanın sonrasında daha da zorlaştırır. Uzmanlar bebeklerin dikkatini dağıtarak yedirmenin doğru olmadığını, tam tersine dikkatlerinin yemeğe odaklanması gerektiğini söylüyorlar. Ve en çok da ailelerinin beslenme alışkanlıklarından etkileniyorlar, unutmamak lazım. Örnek olmak bu yüzden önemli. Eline verebileceğiniz şeyleri eline verin. Bırakın koklasın, ısırsın, kemirsin, döksün saçsın, mıncıklasın :) Aşağıda size iştahsızlık yazımızı veriyoruz, linke tıklayın ve mutlaka inceleyin çok işinize yarayacak bilgiler var. Evet biliyoruz zor ama bunlar sabır ve kararlılıkla yapıldığın da mutlaka işe yarıyor. Aksi halde hep iştahsızlıktan şikayet edeceksiniz :)

İştahsızlık ve çözüm yolları

http://www.gurmebebek.com/%C4%B0stahsizlik--555


Ayrıca sitemizin ana sayfası sol taraftaki menülerde 7. sırada yemek seçen çocuklar bölümümüz var. Yanındaki artı işaretine basın ve altında çıkan yazıların üstüne tek tek tıklayıp, inceleyin. Sebze sevdirme yöntemlerinden tutun da daha pek çok işinize yarayacak bilgi bulacaksınız.

Sitemizin ana sayfa, sol tarafta sıvı tüketimi bölümü var, bölümün yanındaki + işaretine tıklayın alta açılan başlıklara tek tek tıklayarak inceleyin, su içme alışkanlığı kazandırma yöntemlerini de göreceksiniz.

Aşağıdaki linkte 18-24 ay bebekleriyle ilgili işinize yarayacak bilgi ve öneriler var mutlaka inceleyin. Yazının içindeki mavi linklere de tıklamayı ihmal etmeyin. Çünkü beslenme önerileri ve ayına uygun menü örnekleri bulacaksınız.


Kabızlık linkimizden makalemize bakın çözüm önerileri var.

http://www.gurmebebek.com/kabizlik-556

Gelelim memeden kesmeye :) aşağıdaki linklerde. Tam da sizinle aynı sorunu yaşayan bir annemiz daha önce sormuş ve uzmanımız yanıtlamıştı, bir göz atın.

http://www.gurmebebek.com/diger-621,3219

http://www.gurmebebek.com/memeden-nasil-kesmeli--31963


“Beslenme Sorunları” sayfasına dön

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir