1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

sebze yemeyi sevmiyor

Gönderilme zamanı: 06 Ara 2015, 01:40
gönderen t_alp
Bebeğim 5.ayını yeni tamamladı kilo alımımız az olduğu için ek gıdaya geçiş yaptık doktor önerisi ile ilk yoğurt ve meyvelerden başlamıştık sorun yok ama sıra sebzelere gelince yüzümüzde sevimsiz bir ifade patates havuç kabak tek tek verdim yok karıştırıp verdim yok o ifade hiç değişmedi zorlada olsa yedirdim ve yedi çıkarmadi kusmadı ama hoşuna da gitmedi belli ben şimdi sevmediği halde zorlada olsa sebze yedirmelimiyim yoksa beklemelimiyim beklersen ne yedirmeliyim ?

Re: sebze yemeyi sevmiyor

Gönderilme zamanı: 10 Ara 2015, 12:28
gönderen gurmebebekadmin
Merhaba, ek gıdaya geçiş uzun bir süreçtir ve alıştırma sürecidir. Telaş etmeyin ve aceleci davranmayın. Zaten verdiğimiz şeyleri ilk başlarda hemen tamamını yemelerini ve bitirmelerini beklemiyoruz. Bir kaç kaşık hatta bir iki kaşık yemeleri bile çok normaldir.

Başlama ayı konusunda farklı görüşler var. 4-5 da başlamak ve 6. ayda başlamaktır. Biz her zaman bebeğiniz takip eden doktorunuzun önerilerine uymanızı öneriyoruz. Çünkü her bebek farklıdır. İhtiyaçları ve bünyesi de farklıdır Ama unutmamak gerekir ki ek gıdaya geçilse bile bir yaşına kadar bebeklerin temel beslenmesini anne sütü, anne sütünün yetmediği durumlarda formül mama oluşturur. Çünkü sindirim sistemleri katı gıdaları tamamen sindirip, tüm faydalarından yararlanacak kadar gelişmemiştir daha. Keza bağışıklık istemleri de tam olarak gelişmemiştir. Bu nedenle bu dönemde ek besinler ikinci plandadır ve alıştırma mahiyetindedir. Beslenmelerine büyük bir katkı sağlamazlar, almaları gerekenleri hala süt ve mamadan alırlar.

Yemek konusunda teşvik edici olun ama hiç bir zaman zorlayıcı olmayın. Zorlamak işleri dahada zor hale getirir ve fayda vermez.

Biz size aşağıda ek gıdaya geçişle ilgili bilgilerimizi paylaşıyoruz. Verdiğimiz linkleri de dikkatlice incelerseniz, kafanıza takılan tüm sorulara cevap bulacaksınız. Anlamadığınız ya da aklınıza takılan şeyleri tekrar bize sorun, detaylı olarak konuşuruz üzerine. Kolaylıklar diliyoruz, sevgiler :) Sitemizde ek gıdaya geçiş ayı olarak ve tariflerimizde en yaygın olan 6. ay baz alınmıştır. Doktorunuz ek besinlere geçirdiğine göre bebişinizi, sizde bizim yazı ve listelerimizde 6. ayı takip edebilirsiniz.

Öncelikle 6-8 aylık dönemde sizi neler bekliyor, aşağıdaki linke bir göz altın :)

http://www.gurmebebek.com/6-8-ay/6-8-ay ... /300003,24


Ek gıdaya geçiş rehberi

http://www.gurmebebek.com/6-8-ay/ek-gid ... 0003,40763

Ek gıdaya geçişte kritik dönemler

http://www.gurmebebek.com/6-8-ay/kritik ... 003,147184

Ay ay bebek beslenmesi tablosu, burada bebeğinizin ayını seçin. Ayına uygun neyi ne kadar yemeli ve günlük örnek menü de bulacaksınız.

6-8 ay beslenmesi nasıl olmalı

http://www.gurmebebek.com/6-8-ay/ay-ay- ... 0003,60132

6-8 ay için günlük örnek menüler

http://www.gurmebebek.com/6-8-ay/6-8-ay ... 0003,60133

Ayrıca sitemizin ana sayfasında, sağ tarafta en alt kısımda besin gruplarımız var. Örneğin sebze yazan yerin üstüne tıklayın, tüm sebzeleri göreceksiniz. İstediğinizin üstüne tıklayın. Tıkladığınız sebze ile ilgili tüm bilgileri bulacaksınız. Yazının sağ üst köşesinde kutucuk içinde ay alt sınırı yazar. Örneğin +6 yazıyorsa bu 6 ay ve üzeri için uygundur.

Yine sitemizin ana sayfasında orta kısımda tarifler ve bugün ne pişirsem bölümleri var. Tariflere ana sayfa sağ üst tarafta kutucuk içinde tarifler yazan yerden de ulaşabilirsiniz. Orada da kategori, malzeme, bebek yaşı kısımlarından seçim yapıp aratabilirsiniz. Zaman buldukça tarifleri inceleyip, mevsime, bebeğinizin ayına ve bünyesine uygun tarifleri seçebilirsiniz. 700'den fazla tarifimiz bulunmakta. Tariflerde de aynen besinlerde olduğu gibi ay alt sınırı yazmaktadır.

İncelediğiniz tarif ya da yazıların tamamını okumanızı tavsiye ederiz. Çünkü O tarif ya da besinle ilgili özel açıklama ve uyarılar bulunuyor çoğunda.

Ek gıdaya yeni başlayacağınız için bir kaç hatırlatma ve genel bilgi paylaşmak isteriz. İlk kez vereceğiniz bütün gıdalar için önce doktorunuza danışmalı ve üç gün bekleme kuralını uygulamalısınız. Size verdiğimiz ek gıda rehberinde üç gün bekleme kuralı hakkında da ayrıntılı bilgi var. Gıdaların ay alt sınırı, o gıdanın alerji riskine, sindirim özeliklerine, asit oranına vs. göre belirleniyor. Biz ay alt sınırlarına uymanızı öneriyoruz doktorunuz aksini söylemediği sürece. Çünkü daha küçük bir ayda verirseniz, örneğin bebeğinize alerji yapmayabilir, gaz, kabız, ishal gibi sindirim sorunu da yapmayabilir ama sindirim sistemi henüz o besini sindirecek kadar gelişmemişse bebeğinize bir faydası olmaz.

Ve unutmayın hiç bir bebek kitaplarda yazdığı gibi büyümez :) Bu nedenle bebeğinizden gelen sinyalleri de hiç bir zaman göz ardı etmeyin. Anneler ve bebekler bu şekilde en iyi ve en doğru olanı birlikte bulurlar zaten :) Buradaki bilgiler rehber niteliğindedir ve size fikir vermek içindir. Buradaki ya da herhangi bir yerdeki bilgiler, yemek listeleri, miktarları vs. sizin bebeğiniz birebir aynısını aynı miktarlarda yemek zorunda değildir Çünkü anneler bazen gereksiz endişeye kapılabiliyor. Eyvah bugün bu listelerdeki kadar yemedi, eksik kaldı diye :) Miktarlar ve kuralar kesin değildir. Dediğimiz gibi bebeğinizden gelen sinyalleri de önemseyin.

Her anne içgüdüsel olarak bebeğini besleme konusunda çok hassas ve endişelidir, bu çok normal, hepimiz böyleyiz :) Ama mümkün olduğunca rahat olun ve stres yapmayın. Çünkü sizin stresiniz mutlaka bebişe yansır ve işler daha zorlaşmaya başlar :) Yemek konusunda teşvik edici olun ama asla zorlayıcı olmayın. Unutmayın herhangi bir fiziksel ya da sağlık sorunu yok ise yeryüzünde yetişkin beslenmesine geçememiş hiç kimse yoktur :) Ancak yine de gelecekteki beslenme alışkanlıklarının ve sağlıklarının temelleri bu günden atılmaya başlıyor, bunu da göz ardı etmeden mümkün olduğunca doğru yolla ve doğru şekilde beslemeye özen gösterin. TV, PC, telefon vs. dijital ekran karşısında yedirmeye alıştırmayın. Şu ana kadar sadece sıvı ile beslenmiş bir bebeşin katı gıdaya geçişi de aşamalı olacaktır tabi ama mümkün olduğunca ilk baştan itibaren pütürlü yedirmeye alıştırın. Zira sonra bu pütürlü yememe pek çok annenin başına bela oluyor :)

Re: sebze yemeyi sevmiyor

Gönderilme zamanı: 19 Haz 2016, 01:01
gönderen Fevrianne
Merhaba,

Acemisiyim ama sanırım sebze yemeyi sevmiyor başlığına soru sormak için doğru yerdeyim, karpuzla ilgili yazınızın altın ayorum olarka sürekli karpuz yese olur, hatta karpuzun hatırına yemek yiyor dicektim, ama kendimi burada buldum, sebze sevmiyor,oyun moyun hak getire.

Türlü türlü şebeklikler v.s işe yaramadı ancak aldatınca yedirebiliyorum. köftenin içinde, yoğurdun dibinde v.s.

fikrinizi öğrenebilir miyim ?

Re: sebze yemeyi sevmiyor

Gönderilme zamanı: 20 Haz 2016, 09:46
gönderen gurmebebekadmin
Merhaba tamda size göre bir dosyamız var. Yemek seçen çocuklar bölümümüzün linkini veriyoruz. Çocuklar neden sebze sevmez ve sebze sevdirme yöntemleri hakkında detaylı bilgide var. Çok işinize yarayacak :) Bir de bebişini kaç yaşında acaba?

http://www.gurmebebek.com/beslenme-dosy ... 000,188284