Seçici yemek yeme düzeni

Eta
Mesajlar: 3
Kayıt: 13 Nis 2014, 15:16

Seçici yemek yeme düzeni

Mesajgönderen Eta » 25 Şub 2015, 10:23

Merhaba,
Kızım 14 aylık ve 9 kilo 76,5 cm öncelikle. Boyu iyi gidiyor fakat kilo alımımız hep düşükdü hala da bu şekilde devam ediyor. Çok iştahsız bir çocuk olduğunu düşünmüyorum aslında ama yemeği istdiği besinler belli. Makarna,pilav, kuskus, ekmek, kuruyemiş, bulamaç halinde kahvaltı hayırı olmayan besinler. Hatta mesela müsade etsem bir kase badem yada kaju yiyebilir. Ben bittiğini söylüyorum ve sonlandırıyoruz. İşte bu sebepden iştahsız olduğunu düşünmüyorum. Çünkü iştahsız bebeğin bunlarıda tüketemeyeceğini düşünüyorum?
Kendi yemesi için teşvik ediyorum, ısrar etmiyorum, her zaman sofrada ve bizimle yiyiyor. Ama önünde sebze, makarna ekmek oluyor. Ya da çorba, pilav yoğurt olabilir vs. Buradan sadece makarnayı pilavı ekmeği yiyiyor ve çorbaya yemeğe sebzeye balığa dokunmuyor bile. Kahvaltıda bulamaç vermiyorum ancak tost olarak peyniri alıyor. Ya da yumurtalı ekmek ile yumurtayı. Onun dışında zeytin peynir yumurta vs dokunmuyor. Yani netice de inatlaşmamaya devam ettiğim bu süreç de hiç çorba yemek vs yememiş oluyor. İnatlaşsamda yemeyeceğini bildiğim için üstelemiyorum elbette ama hem kilomuz düşük hem böyle belli 3-5 gıda etrafında dönüyoruz haliyle çok endişeleniyorum. Sadece bunları istiyor diye vermeye devam mı etmeli yoksa nasıl bir çözüm bulabilir acaba?
Teşekkürler.

Gurmebebek
Mesajlar: 1872
Kayıt: 21 Kas 2012, 12:30

Re: Seçici yemek yeme düzeni

Mesajgönderen Gurmebebek » 27 Şub 2015, 06:15

Merhaba, yediği şeylere bakılırsa karbonhidrat düşkünlüğü var gibi duruyor :) Tabii ki dengeli beslenmeliler. Bir kaç gıdayla olmaz. Biz aşağıda sizinle genel bilgileri de paylaşacağız ama öncelikle bu pilav, makarna, kuskus, ekmek, rafine tahıllarla yapılanları kullanmayın, mutlaka tam tahıl kullanmalısınız. En faydalı şeylerin bile fazlası zararlıdır, kaldı ki kuru yemişler tüm faydalarının yanında oldukça fazla da yağ içerirler, bu nedenle sınırlamakla iyi yapıyorsunuz. Sevdiği şeyleri tamamen kesmek çok doğru olmaz ama her öğünde önüne geldiğinde bunlarla karnını doyuracak ve diğerlerini yemeyecektir. Kahvaltına tost, omlet, krep, yumurtalı ekmek, olabilir tabi ki bulamak zaten hiç önerilmiyor. Ama nasıl kuru yemişlerde bitti değininiz de sizi anlıyor ve durumu kabullenmek zorunda kalıyorsa diğerlerinde de karalı bir tutum uygulamalısınız bir süre. Sofrada bulundurmayın. Sebze, et vs. sevebileceği şekiller yapın. Özellikle mücverler sebze köfteleri ve sebzeli köfteler bu konuda işe yarayabiliyor.Ve sitemizde nohut mücverinden tutun da kereviz köftesine kadar çok fazla tarif var. Salata ya da dip soslar da işe yarar. Parmak yiyecek şeklinde hazırladığınız şeyleri bunlara batırarak yemek hoşlarına gidiyor genelde. Dip sos tariflerimiz de var sitemizde ama dip sos deyince çok da teferruatlı şeyler düşünmeyin hep sarımsaklı yoğur da dip sostur. Seve bileceği diğer şeyleri önüne koyun ve bugün bunlar var. Pilav, ekmek vs. yok dilerek yemeye teşvik edin. Bir anne için en zor aşama gelebilir arkasında :) Yani yemeyebilir. Yine zorlamak ve ısrar yok. Siz kendi yemeğinizle ilgilenmeye ve yemeye devam edin. bunaltmadan ara ara kendi yemeğini yemesine teşvik edin. Yemeğin sonunda hala yememişse. son bir hatırlatma yapın. yemeğini yiyecek misin? sofrayı kaldırıyorum gibi. Ve yemiyorsa kaldırın. Daha sonra aç olduğu için sizden bir şeyler isteyebilir ve sevdiği şeyleri tabi. Onlar yok ama bak yemediğin yemek seni bekliyor istersen onu yiyebilirsin gibi cümlelerle aynı yemeği teklif edin her seferinde.

Ayrıca sitemizin ana sayfası sol taraftaki menülerde 7. sırada yemek seçen çocuklar bölümümüz var. Yanındaki artı işaretine basın ve altında çıkan yazıların üstüne tek tek tıklayıp, inceleyin. Sebze sevdirme yöntemlerinden tutun da daha pek çok işinize yarayacak bilgi bulacaksınız.

Evet sizin sorununuz gerçekten iştahsızlık tan çok yemek seçmeye giriyor ama biz aşağıdaki bilgiyi de paylaşalım sizinle. Zaten pek çoğunu uyguluyorsunuz sanırız ama özellikle linki inceleyin yemek istemeyen bebişler için genel öneriler de var.

İştahsızlık ve yeme problemi

Beslenmek bebişler için sadece karın doğurmak değildir. Tahmin edeceğinizden çok daha fazla her türlü gelişimlerine katkıda bulunur ve onlar için bir öğrenme, keşfetme ve oyun imkanıdır. Gelecekteki beslenme alışkanlıklarının temeli daha ilk lokmadan itibaren atılmaya başlar. Dolasıyla da gelecekteki sağlıklarının temeli de bu dönemde atılır. Bu nedenle öncelikli olan doğru bir beslenme alışkanlığı kazandırmaktır. Çok yemeleri önemli değildir. Yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmeleri önemlidir.

Öncelikle zorlamamalısınız, yemek konusunda teşvik edici olun ama asla zorlayıcı olmayın. Çünkü bu işleri inanın daha da zorlaştırır. Lokma savaşlarını başlatır ve işin içinden hiç çıkamazsınız. Yapmanız gereken en doğru şey bir öğün ve emme düzeni oluşturmak ve bu düzene uymak. Birlikte yiyerek mutlaka ona örnek olmak. Az yedi ya da yemedi diye aralarda beslememek ve yediği miktar bir iki kaşık bile olsa, yediği miktara bir süre razı olmak. Oyunla, TV ve benzeri dijital ekran karşısında yedirmemek. Bunlarda başta işleri kolaylaştırıyor gibi gelse de inanın sonrasında daha da zorlaştırır. Uzmanlar bebeklerin dikkatini dağıtarak yedirmenin doğru olmadığını, tam tersine dikkatlerinin yemeğe odaklanması gerektiğini söylüyorlar. Ve en çok da ailelerinin beslenme alışkanlıklarından etkileniyorlar, unutmamak lazım. Örnek olmak bu yüzden önemli. Eline verebileceğiniz şeyleri eline verin. Bırakın koklasın, ısırsın, kemirsin, döksün saçsın, mıncıklasın :) Aşağıda size iştahsızlık yazımızı veriyoruz, linke tıklayın ve mutlaka inceleyin çok işinize yarayacak bildiler var. Evet biliyoruz zor ama bunlar sabır ve kararlılıkla yapıldığın da mutlaka işe yarıyor. Aksi halde hep iştahsızlıktan şikayet edeceksiniz :)

İştahsızlık ve çözüm yolları

http://www.gurmebebek.com/%C4%B0stahsizlik--555


Kahvaltı annelerimizin en zorlandığı konu, bu konuda da genel bilgileri paylaşmak isteriz.Öncelikle, bu kadar çok annemizin kahvaltıda zorlanması biraz da kahvaltı anlayışımız ve alışkanlığımızdan kaynaklanıyor. Hatta bazı uzmanlar Türk tipi kahvaltının bebek beslenmesine uygun olmadığını söylüyorlar. Alışmasınlar mı? Tabi ki alışsınlar ve zaten eninde sonunda alışacaklar. Çünkü ailenin beslenme alışkanlıklarından etkileniyorlar. Kahvaltı günün en önemli öğünüdür lafını da yanlış anladığımızı söylüyorlar. Kan şekeri vs. açısından sabah az da olsa bir şeyler yenmesi önemlidir, çok yemek gerekmez diyor uzmanlar. Bir Bebek veya çocuktan her sabah oturup peynir, zeytin, yumurta, bal/pekmez, tereyağı, ekmek vs yemesini beklemek pek doğru değil gerçekten. Örneğin yine uzmanlar, yulaflı bir elma karışımı çok yeterli ve iyi bir kahvaltıdır diyorlar. Yine muzlu sütte tek başına iyi bir kahvaltı seçeneği ya da yoğurtlu bir meyve karışımı da. Değişik omlet ve krepler, evde yapacağınız sağlıklı kek ve hamur işleri, patatesli kahvaltı tarifleri işinize yarayabilir. Sitemizin tarifler bölümünde bol bol tarif var. Sitemizin ana sayfa orta kısımda tarifler bölümünde kategorilerden kahvaltıyı seçip aratın. Bebeğinizin ayına, mevsime ve alerjik durumuna uygun olan tarifleri deneyebilirsiniz. Bunları dönüşümlü olarak verirseniz. Sürekli aynı şeyleri yemekten de sıkılmazlar.

Dediğimiz gibi sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme önemli. aşağıda vereceğimiz linklerde neyi ne kadar tüketmeli günlük olarak, ayına uygun günlük örnek menüler. Porsiyonlar vs. pek çok bilgi bulacaksınız.

http://www.gurmebebek.com/ay-ay-bebek-beslenmesi-60132

http://www.gurmebebek.com/1-3-yasta-ne-yemeli--17886

Eta
Mesajlar: 3
Kayıt: 13 Nis 2014, 15:16

Re: Seçici yemek yeme düzeni

Mesajgönderen Eta » 27 Şub 2015, 12:12

Teşekkürler öncelikle,
Yazıların hepsini incelemeiştim zaten öncesinde ama tekrar gözden geçireceğim. Pek şekilli şeylerin ilgisini çekmediğini düşünüyorum o yüzden besinler ile şekil yaparak sevdirmeyi denemedim daha önce. Ama bu hafta bunu mutlaka deneyeceğim. Doktorumuzda paralel bir tavsiyede bulundu aslında. Önce çorbasını yada yemeğini koy yemezse diğerlerini de verme yerse sırayla makarnasını kuruyemişini vs verebilirsin demişti ama bir türlü tam olarak cesaret edemiyorum. Bir öğünde uygulasam artık diğer öğünde pes ediyorum. Çünkü zaten zayıf bir çocuk bu esnada daha da zayıf kalmasından korkuyorum. Günlerce yemeyeceğini düşünüyorum çünkü nedense. Kilosu normal bir çocuk olsaydı hiç düşünmezdim. Ama denemek zorundayım neticede. Ayrıca bu tam tahıllı ürünleri kolaylıkla nereden temin ediyorsunuz?

Gurmebebek
Mesajlar: 1872
Kayıt: 21 Kas 2012, 12:30

Re: Seçici yemek yeme düzeni

Mesajgönderen Gurmebebek » 28 Şub 2015, 08:12

Çok haklısınız, hepimiz anneyiz ve yapılması gereken doğru şeyi bilsek de içimize sinmeyen bir durum bu hepimizin :( Ya bu sürede yeterli beslenemezse ya kilo kaybederse.... diye endişelerimiz uzayıp gidiyor. Hiç bir anne yavrusunu aç bırakamaya tahammül edemez. hatta bu bütün anlı türlerinde böyle, çünkü iç güdüsel bir davranış. Buna asla aç bırakma yöntemi demiyoruz. Yeme ve öğün düzeni oluşturma yöntemi diyoruz :) Ve inanın işe yarıyor. Uzmanlar diyor ki her canlı doğduğu andan itibaren hayatını idame edecek kadar iyi ya da kötü mutlaka beslenir. Burada anahtar cümle iyi ya da kötü :) Biz çok zorlayıcı ve katı değil ama sabırlı ve kararlı davranarak iyi beslenmeleri için elimizden geleni yapmalıyız. ve inanın hiç bir şey kitaplarda yazdığı gibi olmuyor bunu hepimiz ve uzmanlarda kabul ediyor. Aslında bebekler için sadece beslenmede değil tüm şeylerde tek bir doğru yoktur. Bir bebeği en iyi annesi tanır ve bilir. Bu nedenle anne ve bebek kendilerine uygun doğru bir yol mutlaka bulurlar :) Bu arada gece beslenmesi yapıyor muydunuz?

Eta
Mesajlar: 3
Kayıt: 13 Nis 2014, 15:16

Re: Seçici yemek yeme düzeni

Mesajgönderen Eta » 28 Şub 2015, 10:41

Gece 1-2 kere emiyor. Yatmadan 200 cc kadar süt içiyor. O kadar. Bu hafta bu şekilde deneyeceğim ama tabi bu yemek problemi yüzünden de hayli yıprandım artık. Bir de ürünleri nereden temin ediyorsunuz diye sormuştum. Marketlerde kolaylıkla bulamıyorum da ben?

bamteli
Mesajlar: 2
Kayıt: 26 Şub 2015, 23:09

Re: Seçici yemek yeme düzeni

Mesajgönderen bamteli » 01 Mar 2015, 21:26

merhaba Eta hanım


Benimde kızım onbes aylık 81 cm 13 kilo .Bizimki bir iki ay kilo almadı sanırım bir yaş dönemi idi.Bizde yer sofrasına geçtik bizimle birlikte her akşam ailecek yemek yemeye başladık.Hiç ısrar etmedik tabagına koyduk yiyebileceği yemekler. (şuan sekiz dişi var)Mesela mantı çatala batırıp bıraktık kendi aldı yedi eliyle çatalla kaşıkla bir şekilde kendi karnını doyurmaya başlayınca yemek yeme vakitleri işkenceden keyfe dönüştü.Eminim bir çogunu denediniz söylenenlerin .Pes etmeyin göreceksinizki sizin nasıl yediğinizi taklit ederken bu işi başarıcak.

Gurmebebek
Mesajlar: 1872
Kayıt: 21 Kas 2012, 12:30

Re: Seçici yemek yeme düzeni

Mesajgönderen Gurmebebek » 02 Mar 2015, 03:48

Tam tahıllar ve ürünleri büyük marketlerde, aktarlarda ve organik satış yapanlarda bulunuyor aslında. Tam buğday unu daha kolay bulunuyor. tam yulaf unu da artık daha çok bulunabiliyor. Ancak yulaf kepeği ve yulaf ezmesi ayrı ayrı daha kolay bulunuyor. Tam yulaf unu hiç bulamıyorsanız bu ikisini aynı oranda karıştırarak kullanabilirsiniz. Tam ve kepekli diğer tahıllarda aynı şey değildir. Ama pirinçte tam, kepekli, kabuklu, esmer vs. hepsi aynı kapıya çıkıyor :) En zor bulunan da tam pirinç unu sanırız. Bazı annelerimiz bulunamayan tahılları Tane olarak alıp kendileri öğütüyorlar. Aktarlara bir bakmanızı öneririz, markette bulamazsanız.


“İştahsız Bebekler” sayfasına dön

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 2 misafir