İlk 6 ay sadece anne sütü, daha sonra ek besinlerle devam etmek çok önemli. Anne sütü harikalar dahi yaratsa 1 yaşına kadar sadece anne sütü ile beslenenen bir bebek, sağlıklı büyümeye devam etse de 6.-12. Ay arasında başarması gereken bazı şeyleri atlamış olarak büyür. Bu da beslenme becerilerinin gelişimini etkiler.

6. Aydan itibaren giderek artan mikarlarda ek besinlerin alınması, bu besinlere ait damak lezzetinin geliştirilmesi, beyinde bir lezzet kütüphanesinin oluşturulması ve giderek artan katılıkta besinleri çiğneme ve yutma becerilerinin geliştirilmesi gerekir. Bu becerilerin kazanılması için kritik periyodlar 6-12 ay arasıdır. Öğürmeden pütürlü besinleri yutabilmek için 5-6-7. aylar; Isırma, çiğneme, yutma becerisini kazanmak için 8-9-10. aylar ideal aylardır.

İlerleyen yaşlarda iştahsızlık ya da iştahsızlık olarak algılanan problemlere bağlı büyüme yetersizliği yaşayan çocukların en önemli nedeni bu 2. 6. Aylık dönemdeki kritik periyodların atlanmış olmasıdır. Isırmayı, çğnemeyi, yutmayı öğrenemeyen, damak lezzeti geliştirmemiş bir bebeği 1 yaşında yediremezsiniz. Bunları öğrenmesi 1 yaşından itibaren çok daha zor olur. Çünkü 1 yaşından itibaren çocuğun tepkileri ortaya çıkar.

1 yaşından itibaren bebeklerde boy ve kilo artışı çok azalır, ayda 1 cm boy 100-150 gr. kilo artışı olur. Ancak zekasının çalıştığını, algıladıklarını sentezleyip geri verdiğini daha fazla görmeye başlarsınız. Bazı numaraları yutmamaya başlar, ikna edilmesi artık daha zordur. Tercihlerini dayatmaya başlar. Bu yüzden beslenme becerilerinin öğretilmesi 1 yaşından sonraya kalmamalıdır.

İştahsızlığın ülkemizdeki en önemli nedenlerinden biri, çocukların 1 yaşına kadar bebek gibi algılanıp sıvı, pütürsüz, yarı katı-yarı sıvı, özellikle blendırdan geçirilen besinlerle beslenmesidir. İdealinde blendır, bir eve hiç girmemelidir.

181 Kişi bu makaleyi beğendi.

 

Persentil Hesaplama

Persentiller, belli bir yaş grubundaki kız ve erkek çocuklarının kilo ve boy dağılımını gösterir. Persentil değeri, bebeğinizin yaşıtları arasında 100 kişi içinde sıralama yapılırsa boy ve kilosuna göre sıralamadaki yerini belirtir.

Gurme Bebek Forum

  • Herkese merhaba öncelikle foruma yeni üye oldum ve kullanmayı pek de bildiğim söylenemez ama çok sıkıntıdayım nolur bana yardım edin benim 15 aylık ikizlerim var erken doğdukları için 14 ay...

    Ysfkrm - 31.03.2023
    Devamını Oku
  • Merhaba kaç yaşında korkuları geçti acaba aynı durumdayızda

    Tulizabet - 26.10.2022
    Devamını Oku