Kivinin faydaları
Kivi, bebeğinizin bağışıklığını destekleyecek bir yiyecek. Bağışıklığı güçlendirenler listesinin en başında C vitamini gelir, çünkü C vitamini vücuttaki enfeksiyonla savaşan kandaki alyuvarların ve antikorların üretimini arttırır. Daha da önemlisi, bilinen bütün virüsler üzerinde etkili olan doğal bir protein olan interferon seviyesini yükseltir. Interferon hücrelerin yüzeyini kaplayarak virüslerin girmesini engeller. Kivi yararları bunların hepsini kapsar. Bu yüzden tam bir C vitamini deposu olan kiviyi alışveriş listenizden eksik etmeyin. Unutmayın ki kivide mandalinadan da portakaldan da çok daha fazla C vitamini var.
Kabızlıkla baş etmenin yolları için tıklayın.
Alerji hakkında bilmeniz gerekenler için tıklayın.
Aklınızda bulunsun
Kivi seçerken baş ve işaret parmaklarınızın arasında tutacağınız kiviyi parmaklarınızın arasında hafifçe sıkıştırın. Eğer kivi çok sert, taş gibi bir his yarattıysa o kivi ekşi demektir. Aksine kiviye bastırabildiğinizi hissediyorsanız tatlı ve olgunlaşmış bir kivi demektir. Olgun kiviler hem tatlıdır hem de daha çok antioksidan içerir. Ancak olgun ve çürük meyveyi ayırt etmeli, çok yumuşak, kararmış meyveler seçmekten kaçınmalısınız. Kivinin büyük olup olmamasının ise meyvenin kalitesi ile ilgisi yoktur.
Kivi genel olarak daha olgunlaşmadan toplanan bir meyve. O yüzden de büyük bir kısmı satın aldığımızda bile hala ham olabiliyor. Aldığınız kivi yeterince yumuşak değilse ve siz onu hemen kullanmak istiyorsanız bir kese kağıdının içine koyup aynı kese kağıdının içine bir elma ya da muz koyun. Kese kağıdını tezgahta bekletin. En geç iki güne istediğiniz kıvama geldiğini göreceksiniz.
Normal koşullar altında yeşil kivi buzdolabında 3-4 hafta durabiliyor. 1 haftada dışarıda tezgahta kalabilir bozulmadan.
Kivinin içinde actinidin adlı bir madde var. Bu bir enzim ve proteini kırıyor. O yüzden kiviyi yoğurtla beraber kullanmak isterseniz, kiviyle yoğurdu karıştırıp hemen servis etmeniz gerekecek. Eğer beklerse kivinin içinde actinidin yoğurdun içindeki proteini kıracak ve karışımınız da çok sulu bir hale gelecek.
Uyarı
Kivinin asitli yapısı döküntülere ve pişiklere neden olabilir. Bebeğinizin bu tür döküntülere ve pişiklere yatkınlığı varsa onu kivi ile tanıştırmak için 10-12 aylık olmasını bekleyebilirsiniz.
Bazı bünyelerde kivi alerjiye de neden olabiliyor. Ailenizde kiviye alerjisi olanlar varsa bebeğinize kivi verirken biraz temkinli davranmanızda fayda var. Latekse, ananasa ve susama alerjisi olanların kiviye de alerjisi olduğu biliniyor. Eğer bebeğiniz bunlardan birine karşı alerjik bir yapıdaysa ona kivi de vermemenizde fayda var.
Kivinin neden olduğu alerjinin belirtileri, ağızda acıma, dilde dudaklarda ya da yüzde şişkinlik ve kusma. Çok ender olarak bazı durumlarda alerjik bünyelerde nefes güçlüğü de yaratıyor.
Eğer bebeğinizde reflü sorunu yaşıyorsanız ona kivi vermek için bir yaşına kadar bekleyin.
Kivinin neden olabileceği sorunlara karşı kiviyi bebeğinize vermeden önce mutlaka doktorunuzla konuşun.
Kafanıza kivinin içindeki minik çekirdekler takılabilir. Acaba bu bebeğimin boğazına kaçar mı, diye endişelenebilirsiniz. Bebeğinizin neyi yapıp neyi yapamayacağını aslında en iyi siz bilebilirsiniz. Genelde bebekler kivi ile ilgili böyle bir sorun yaşamıyor. Ama siz yine de tedbirli olun.
Annelere not: Lezzetli ve besin açısından zengin bir meyve olan kivi aynı zamanda saç ve cilt bakımı için de etkili bir besindir. Kivi cilt dostu özellikleri ile bilinen C vitamini, E vitamini ve antioksidanlardan yüksek miktarda içerir. Düzenli kivi tüketimi toksinlerin ve zararlı maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Saçı ve cildi nemlendirir, güçlendirir. Saç rengini korur, erken beyazlamayı önler, hızlı uzatır. Cildin erken yaşlanmasını önlemede de birebir. Bizden söylemesi :)
1 orta boy kivide;
A vitamin 66 IU
C vitamini 70.5 mg
B1 vitamini .02 mg
B2 vitamini .02 mg
Niacin.26 mg
Folat 19 mcg
Potasyum 237 mg
Fosfor 26 mg
Magnezyum 13 mg
Kalsiyum 26 mg
Sodyum 2 mg
Kivi 8
Kivinin içinde A vitamini, C vitamini, lif, potasyum hatta folat var. Ancak bebeğinizin ilki tatları arasında olmamalı. Çünkü asitli bir yapısı var pişiklere neden olabilir. Bebeğiniz kabızlık çekiyorsa kivi ona yardımcı olacaktır.