Bebeklere ne zaman tane mısır verilebileceği konusunda farklı görüşler var. En muhafazakar olan görüş 12 ay diyor. Bunun nedeni bebeklerin ilk yılında mümkün olduğunca besleyici gıdalar tanışmaları. Mısırın da adı çıkmış bir kere “nişastalı yiyecek" diye. O nedenle bazı doktorlar mısırla çocukları geç tanıştırmayı tercih ediyor. Bir başka neden ise mısırın sindiriminin pek de kolay olmaması.

Faydaları

Tanesindeki ham yağ yulaftan sonra en yüksek değer veren besin maddesidir. İçerdiği yağ doymamış yağlar sınıfındadır. Mısır, minik gurmenize protein ve karbonhidrat veren enerji dolu bir besin. Çok enerji veriyor ama diğer sebze ve meyvelerle karşılaştırıldığında biraz daha geride bir besin değerine sahip. Ancak bebeğiniz için iyi bir parmak yiyecek.

Mısırın 100 gramında yaklaşık 345 kalori var. Nişasta bakımından son derece zengin. Doymamış yağ asitleri, nişasta ve A vitamini ihtiva ediyor. Unutmayın A vitamini gözler, kemikler, diş ve böbrekler için gerekli bir vitamin.

Aklınızda bulunsun

Mısır, dalından koparıldıktan sonra lezzetini kaybetmeye başlıyor. Tadını kaybetmemesi için, onu yaprağı ile birlikte buzdolabında da saklayabilirsiniz. Yaprağından ayrılan mısırda nişasta açığa çıkar ve bu da bebeğinize fazladan kalori verir. 

Mısır, satın alırken sütlü ve yaprakları uçuk yeşil olanlarını tercih edin.
 
Mısırı pişirmek de pek kolay. Koçanından sıyırıp taneleri haşlayabilirsiniz. Buharda pişirmek de bir çözüm.

Pişmiş mısırları dilerseniz buzluğunuzda dondurarak saklayabilirsiniz.

Uyarı

Mısır üretimi sırasında yüksek oranda tarım ilacı kullanılmak zorunda. Bunun dışında dünyanın pek çok ülkesinde mısır üretimi sırasında GDO’lu tohum kullanılıyor. O nedenle mümkünse GDO’suz ve tarım ilacı kullanılmayan mısırları tercih etmenizde fayda var.
 
Mısır ayrıca alerji yapma olasılığı yüksek yiyeceklerden biri. Dikkatli olun. Bebeğinizi ilk kez mısırla tanıştırdığınız zaman üç gün bekleme kuralını mutlaka uygulayın.  
 
Bunun dışında mısırla ilgili bir nokta daha var dikkat etmemiz gereken. Taneleri gurme bebeğinizin boğazına kolaylıkla kaçabilir. Bu nedenle yemek yerken güvenlik yazımıza bir göz atın. Çünkü annelerin korkulu rüyası ''ya boğazına kaçarsa'' endişesinin, taneli bir çok besleyici gıdadan minik gurmeleri mahrum bırakmasını istemiyoruz :) 

Annelere not: Eskiler, yani henüz GDO yokken ''her gün mısır yerseniz, cildiniz kaymak gibi, tereyağı gibi olur'' derlermiş :) Gözenekleri sıkıştırıyor, cildi gerginleştiriyor ve pürüzsüz yapıyor. Mısır püskülü ile peeling, suyu, kendisi ve unu ile maskeler yapmak mümkün. Tabi ki GDO'suz olanını bulursanız!
 
1 bardak haşlanmış mısırda;

A vitamini 392 IU
C vitamini 8.2 mg 
Potasyum 325 mg 
Kalsiyum 4 mg 
Fosfor 115 mg
 

46 Kişi bu makaleyi beğendi.

 

Persentil Hesaplama

Persentiller, belli bir yaş grubundaki kız ve erkek çocuklarının kilo ve boy dağılımını gösterir. Persentil değeri, bebeğinizin yaşıtları arasında 100 kişi içinde sıralama yapılırsa boy ve kilosuna göre sıralamadaki yerini belirtir.

Gurme Bebek Forum

  • Herkese merhaba öncelikle foruma yeni üye oldum ve kullanmayı pek de bildiğim söylenemez ama çok sıkıntıdayım nolur bana yardım edin benim 15 aylık ikizlerim var erken doğdukları için 14 ay...

    Ysfkrm - 31.03.2023
    Devamını Oku
  • Merhaba kaç yaşında korkuları geçti acaba aynı durumdayızda

    Tulizabet - 26.10.2022
    Devamını Oku