Faydaları
İnek sütü minik gurmeniz için iyi bir protein ve folik asit kaynağı. A, B ve D vitamini açısından da çok zengin.  İnek sütü bebek sahibi evlerin vazgeçilmezi. Sağlıklı kemik gelişimi ve güçlü dişler için kalsiyum şart. Süt de bir kalsiyum deposu, eğer çocuğunuz süt veya süt ürünü tüketmiyorsa ihtiyacı olan kalsiyumu diğer besinlerden alması güç olabilir. Kalsiyum belki brokolide de var ama bir bardak sütteki kalsiyumu alması için çocuğunuzun bir hayli fazla brokoli tüketmesi gerekiyor. Ve unutmayın, genç yaşlarda kemiklerde depolanan kalsiyum tüm yaşam boyu kullanılıyor. Fakat çocuğunuza süt içiremiyorsanız hemen büyük bir endişeye kapılmayın peynir, yoğurt, kefir gibi süt ürünleri de sütün yerini tutabiliyor. 

İnek sütü bebeğe ne zaman verilir?

Bebeklerde inek sütü
artık bir yaşına kadar önerilmiyor, çünkü inek sütü alerjisi oluşabiliyor.  Bu konuda annelerin kafasında çok sayıda soru var. Sütün özellikle demir eksikliği ve kansızlığa neden olabileceği söyleniyor. Neden süte bir yaşından sonra başlandığını ve süt tüketiminde nelere dikkat etmek gerektiğini öğrenmek için tıklayın.
 
Aklınızda bulunsun
 
Son yıllarda anneler günlük sütü tercih ediyor. Gurme Bebek de size günlük süt kullanmanızı tavsiye ediyor. Günlük sütler de tıpkı uzun ömürlü sütler gibi belli bir sıcaklığa kadar ısıtılarak pastörize ediliyor. Ancak kullanılan ısı uzun ömürlü sütlerdeki  pastörizasyonda kullanılan ısından daha düşük.  Bu işlem sırasında uzun ömürlü sütlerde bazı yararlı bakteriler de yok oluyor. Özetle günlük sütlerin daha besleyici olduğu düşünülüyor.

Çiğ sütte brucella  riski yüksek. Brucella hayli zor bir hastalık. İyileşme sonrasında bile eklem hastalıkları miras bırakabiliyor. 

Türkiye’de artan doğal yaşam trendleri nedeniyle artık açık süt çokça rağbet görüyor. Ancak çiğ süt tüketmeye karar verirseniz mutlaka kaynağı belli süt almalısınız. Uzmanlar sütün, hava, ışık ya da bakterilerle temas ettiği zaman bozulduğunu ve kaynağı bilinmeyen sütlerin, zararlı mikroorganizmaların yanı sıra çamaşır sodası, antibiyotik ve karbonat gibi zararlı kimyasallar içerebileceğine dikkat çekiyor.

Bir diğer nokta da sütün sağıldıktan sonra size ne kadar sürede ulaştığı ve size gelene kadar nasıl muhafaza edildiği ve taşındığıdır. Normalde sağıldıktan 24 saat içinde işlenmiş olması ve bu 24 saatlik sürede de uygun koşularda saklanmış olması gerektiği söyleniyor.

Sonrasında da çiğ sütü evde nasıl kaynatmanız gerektiği ile ilgili de detaylı bilgi almalısınız. Bu konuda çok fazla kaynak ve bilgi bulabilirsiniz ve kafanız allak bullak olabilir :)

Sokak sütleri 95-100˚C’de 15 dakika kaynatıldığında içindeki mikropların çoğu yok olurken yararlı vitamin ve mineraller de yok olur. Sokak sütünün içinde bulunma riski olan kimyasallar ise kaynatılarak yok edilemezler. Dolayısıyla biz çiğ süt tavsiye etme riskine hiç girmek istemeyiz. Sadece genel geçer bilgi olarak en yaygın önerilen süt kaynatma yöntemini verelim ve çiğ süt kullanma konusunda kararı tamamen size bırakalım :)

Çiğ süt kaynatırken önce temiz bir çelik tencereye su konur iyice çalkalanır ve dökülür. Böylece sütün dibi tutmaz. 70 derece ısıyı geçmeyecek şekilde süt kaynamaya başladıktan sonra 5 - 10 dakikayı geçmeyecek şekilde kaynatılması gerekir. Altı kapatılan sütün ise hızlıca soğutulması da önemlidir. Soğuma süresi uzadıkça tekrar bakteri üreme ve bozulma riski artar. Yani yemekler için bir ısı termometreniz yok ise edinmeniz gerekecek.

Annelere not : Kleopatra’nın Güzellik Sırrı: Süt :) Süt banyosu yapın demiyoruz ama kaymak gibi bir cilt, parlak, gür ve hızlı uzayan saçlar, kırılmayan tırnaklar için hem için hem sürün. Cilt güzelliğinden saçlara, tırnaklardan kemik ve beyin sağlığına kadar sayısız faydası var. Bizden söylemesi :)

Uyarı
 
Pastörize olmayan peynirden ve her türlü inek sütü ürününden uzak durun. Özellike tatillerde kaynağını bilmediğiniz süt ürünlerini çocuğunuza vermemeye özen gösterin.
 
Bir çay bardağı (100 ml.) sütte;
 
61 kcal enerji
3.3 gr protein
4,7 gr karbonhidrat
3.5 gr yağ
 
Vitaminler
 
60 mg A vitamini
0.032 mg D vitamini
1,56 mg C vitamini
0.04 mg B1 vitamini (tiamin)
0.2 mg B2 vitamini Riboflavin
6 mg Folik asit
0.4 mg B12 vitamini
 
Mineraller
 
120 mg Kalsiyum
95 mg Fosfor
0.05 mg Demir
11 mg Magnezyum
0.4 mg Çinko

111 Kişi bu makaleyi beğendi.

 

Persentil Hesaplama

Persentiller, belli bir yaş grubundaki kız ve erkek çocuklarının kilo ve boy dağılımını gösterir. Persentil değeri, bebeğinizin yaşıtları arasında 100 kişi içinde sıralama yapılırsa boy ve kilosuna göre sıralamadaki yerini belirtir.

Gurme Bebek Forum

  • Herkese merhaba öncelikle foruma yeni üye oldum ve kullanmayı pek de bildiğim söylenemez ama çok sıkıntıdayım nolur bana yardım edin benim 15 aylık ikizlerim var erken doğdukları için 14 ay...

    Ysfkrm - 31.03.2023
    Devamını Oku
  • Merhaba kaç yaşında korkuları geçti acaba aynı durumdayızda

    Tulizabet - 26.10.2022
    Devamını Oku