Yoğurdun faydaları

Türk annesine yoğurdun kıymetini anlatmak ne haddimize!!! Siz herkesten iyi bilirsiniz ama biz yine de sıralayalım. Okuyacaklarınız sizi bile şaşırtabilir.
 
Kalsiyum büyümekte olan her bebeğin en temel ihtiyacı. Yoğurt  kalsiyumdan zengin besinlerin başında geliyor. Yoğurtta bulunan aktif kültürler, kalsiyum emilimini artırıyor. Yani bebek yoğurt yediğinde aynı miktar süte kıyasla daha fazla kalsiyum almış oluyor. 1-3 yaş arasında  günlük kalsiyum ihtiyacı 500 mg. Bir su bardağı yoğurtta da 120 mg. kalsiyum vardır. Zengin bir  protein ve  B12, B6 vitaminleri kaynağı olduğunu da hemen bir kenara not düşelim.
 
Yoğurt çok önemli bir özelliğe daha sahip. O da yoğurdun probiyotik gücü. Bu terimi siz de eminiz sık sık duyuyorsunuz. Yoğurtta bulunan bazı faydalı bakteriler sindirim sistemine çok şifalı geliyor. Probiyotik bakteriler olarak adlandırılan bu zararsız ve bedenle işbirliği içinde çalışan bakteriler, küçük gurmenin yavaş yavaş katı gıdaya alışan kırılgan sindirim sistemine çok iyi geliyor.
 
Aklınızda bulunsun

Laktoz nedeniyle inek sütünü küçük gurmeler sindirmekte zorlanıyor. Ancak süt yoğurda dönerken yapısı değişiyor, laktoz parçalanıyor. Laktoz intoleransı olan bazı çocuklar süt içemezken, yoğurt yiyebiliyor. Yine de çocuğunuzda laktoz intoleransı varsa, yoğurt vermeden önce doktorunuza danışınız. Yoğurt sütün bütün nimetlerine sahip, üstelik sindirimi çok daha kolay.

Probiyotikler ishal sorununun çözümünde işe yarıyor. Özellikle kısa süreli seyahat ishalleri ve yaz ishalleri için küçük gurmeye bol bol yoğurt verebilirsiniz.
 
Yoğurt iyi bir riboflavin kaynağı. Yoğurt suyunun süzülmesi ile bu suyun içerdiği yüksek miktardaki riboflavin de kaybedilir. Oysa riboflavin, büyüme, doku yenilenmesi ve enerji metabolizmasında görevlidir. Bu nedenle bu suyu sakın atmayın. Ayran veya çorbalara karıştırarak muhakkak kullanın.
 
Büyük şehirlerde artık yoğurdu mayalamaktan vazgeçtik, marketten alır olduk. Marketten aldığınız yoğurdun bir türlü ekşimemesi dikkatinizi çekmiştir. Gurme Bebek, bebek ve çocuklara vereceğiniz yoğurdu evinizde mayalamanızı tavsiye ediyor.

Yoğurt nasıl yapılır?

Yoğurt yapımı için önce nasıl bir süt kullanacağınıza karar vermek gerekiyor. Kutu sütler, aslında steril sütler. Günlük süt ya da çiğ süt kullanırsanız yoğurt daha kolay mayalanır. Çiğ süt bir tercih meselesi, eğer çiğ sütten yapacaksanız sütü kaynatıp, altını biraz kısıp kepçeyle havalandırarak, biraz da sütün buharlaşmasını sağlayabilirsiniz. Hem de iyi kaynatmış olursunuz. Eğer günlük pastörize sütten yapıyorsanız yoğurt mayalama için  sütü yaklaşık 40-45 dereceye kadar ısıtmanız yeterli. Bunu eskiden annelerimiz "Parmağınızı içine soktuğunuzda yanmayacağı kadar bir ısıda olacak" diye tarif ederlerdi. Bir küçük temiz termometre edinip bu işler için onu da kullanabilirsiniz.

İyi bir yoğurdu maya olarak kullanmalısınız. Maya olarak yoğurt seçerken mümkün olduğunca doğal olanları, ya da organik olanları tercih etmenizde fayda var. Daha önce yoğurt yaptıysanız her seferinde onun bir kısmını bir sonraki yoğurdunuzun mayası olarak ayırın. Böylece gitgide yoğurdunuzu katkı maddelerinden tamamen arındırırsınız. 2 litre süt için 2 yemek kaşığı yoğurt kullanabilirsiniz. 2 yemek kaşığı yoğurdu 1 çay bardağı sütün içinde eritin.

Sütün içine mayayı katmadan önce sütü, yoğurdu yapacağınız kaseye alın. Çelik tencere, toprak kap, cam kaseler tercih edilmeli. Ama cam kap daha çabuk soğuduğu için iyi sarmak gerekiyor.

Sütünüzün içine yoğurt mayanızı peyderpey koyun. Önce yarım kepçe sıcak sütü mayalı karışıma ekleyin, iyice karıştırdıktan sonra bunun bir kısmını yoğurt kasesine ekleyin. Bu işlemi 2-3 kere tekrar ettikten sonra tüm mayayı yoğurda katın. Kasenizin kapağını kapatın. Bir battaniye ile tencerenin her yanını sarın ki, yoğurdunuz üşümesin. Sonra da bırakın 4-5 saat öyle uyusun. Sonra çıkarıp buzdolabına koyabilirsiniz. Dikkat edilecekler: Yoğurdu mayaladıktan sonra tencereyi sallamayın. Hatta mümkünse hiç kıpırdatmayın. Bazı anneler küçük kavanozlarda bu işlemi yapıyorlar. Sonra tek tek çıkarıp vermesi kolay oluyor. Bazı anneler de yoğurt mayalama makinalarını tercih ediyorlar.

Ayrıca kabaklı yoğurt tarifimizi okuyarak, lezzetli bir yemek keyfine de başlayabilirsiniz.

141 Kişi bu makaleyi beğendi.

 

Persentil Hesaplama

Persentiller, belli bir yaş grubundaki kız ve erkek çocuklarının kilo ve boy dağılımını gösterir. Persentil değeri, bebeğinizin yaşıtları arasında 100 kişi içinde sıralama yapılırsa boy ve kilosuna göre sıralamadaki yerini belirtir.

Gurme Bebek Forum

  • Herkese merhaba öncelikle foruma yeni üye oldum ve kullanmayı pek de bildiğim söylenemez ama çok sıkıntıdayım nolur bana yardım edin benim 15 aylık ikizlerim var erken doğdukları için 14 ay...

    Ysfkrm - 31.03.2023
    Devamını Oku
  • Merhaba kaç yaşında korkuları geçti acaba aynı durumdayızda

    Tulizabet - 26.10.2022
    Devamını Oku