Pazarda tezgahların arasında dolaşırken bir sesle irkildim “Efe’nin annesi, sen bunları bi dene, beğenirsen bununla yaparsın”... Pazarcı Hacer, minik bir kese kağıdını tutuşturdu elime... Açtım içine baktım... Kıpkırmızı domatesler...

Bugün pazara gelmemin ana “amaçları” kese kağıdının içinden bana gülümsüyordu. Kışlık domates yapmayı istiyordum. “ E bi bakayım o zaman” derken birden kendimi elimde bir kasa ve içine doldurduğum domateslerle baş başa buldum. O kadar güzel kokuyorlardı ki anlatamam... İçimden “Bu işi becerebilecek miyim bilmiyorum ama sırf şu domates kokusunun verdiği mutluluk bile bana yeter.” dedim. Uzun zamandır bugün için hazırlanıyordum. Komşum Banu her yıl kışlık domates sosu yapar, bana da “Sen de yap bak çok kolay.” der. Ama ben hiç cesaret edemem. Sonunda bu yıl denemeye karar verdim.

Önce Gurme Bebek’in anne şeflerine danıştım. Oradan çoooook güzel domates sosu tarifleri aldım... Sonra Kuşadası’nda organik tarım yapan Kirazlılı teyzelerime sordum. Ama onlar bu işin artık profesörü olmuşlar. Konserve yöntemini kullanıyorlar ona cesaret edemedim. Ve sonra da bir sürü yemek sitesi ve blog yazısı okudum. Okudukça, sordukça kafam karıştı. Sonunda her yiğidin yoğurt yiyişi farklı, ve kervan yolda düzülür atasözlerine sırtımı dayayıp, domateslerimi ve kırmızı biberlerimi bir güzel yıkadım. Başladım domates biber sosumu yapmaya...



Domatesleri büyükçe dilimler halinde kestim. Selçuk pazarından bir hevesle aldığım kevgire doldurdum. Altına da büyükçe bir leğen koydum ki, süzülen suları orada toplansın. Bu arada kırmızı biberleri doğramaya başladım... Bu arada “Ben de yapcaaaaammmm” diyen küçük gurmemiz mutfağa teşrif ettiler. Domatesleri tenceremize tek tek o yerleştirdi.  


Üzerine de kırmızı biberleri ekledik. Tuzunu koyduk ve kaynamaya bıraktık. Tuzun miktarını biraz fazlaca koydum ki o da korusun... Bu sosu kullanacağım yemeklere tuz koymayarak dengeleyeceğim... Bu arada şimşir tahta kaşığı ile ara ara karıştırdık. Domatesler kaynamaya başladı. Üzerinde biriken köpüğü alıp, altını kısıp bir 15 dakika daha ateşin üzerinde tuttum. O sırada evi öyle bir koku sardı ki anlatamam.Misssss.... Evdeki herkes bir mutfağa gelip “e ne güzel koktu” diyip gitti... Tencerenin içindeki renk inanılmazdı... 



Domates sosu ne kadar kaynatacağınız konusunda ise karar size kalmış. Sosunuz daha kalın olsun istiyorsunuz daha fazla tutun ateşte. İnsan onu göz kararı anlıyor sanırım. Sonra blendırdan geçirdim. Bazıları domatesleri daha küçük doğrayıp hiç blendırdan geçirmiyor. Ben bir de öyle yapmayı deneyeceğim bir ara. Kabuklarını soyup yapanlar da var ama kabukları ve çekirdekleri içinde kalsın, onların da vardır bir faydası dedim, bıraktım. Sonra sosun altını kapatıp, önceden bulaşık makinesinde bir güzel yıkayıp sterilize ettiğim kavanozlara doldurdum.
Eşimin yardımıyla ağızlarını bir güzel sıkıp, kavanozları kapağı alta gelecek şekilde ters çevirip, koyduk. Sabaha kadar öylece bekledi.

Sabah baktık iyi durumdalar, hiçbirinin kapağında hava oluşmamış. Hava aldığı zamanlar kapaklar bombeleniyormuş. Bizimkiler dümdüzdü. Şimdi ara ara gidip raftaki kıpkırmızı kavanozlarıma bakıp mutlu oluyorum. 


Aklınızda bulunsun; Bu kışlık domates sosuna sarımsak da koyabilirsiniz. Kimileri de kırmızı biber yerine yeşil biber koyuyorlar doğrayıp. Domatesi de ince ince doğruyorlar. Blendırdan geçirmiyorlar. Bir taşım kaynatıp, bir onbeş dakika da kısık ateşte tutup sonra kavanozluyorlar. Menemenler için güzel oluyormuş.


Yazar : Ayzen Atalay Durmuşoğlu
11 Kişi bu makaleyi beğendi.

 

Persentil Hesaplama

Persentiller, belli bir yaş grubundaki kız ve erkek çocuklarının kilo ve boy dağılımını gösterir. Persentil değeri, bebeğinizin yaşıtları arasında 100 kişi içinde sıralama yapılırsa boy ve kilosuna göre sıralamadaki yerini belirtir.

Gurme Bebek Forum

  • Herkese merhaba öncelikle foruma yeni üye oldum ve kullanmayı pek de bildiğim söylenemez ama çok sıkıntıdayım nolur bana yardım edin benim 15 aylık ikizlerim var erken doğdukları için 14 ay...

    Ysfkrm - 31.03.2023
    Devamını Oku
  • Merhaba kaç yaşında korkuları geçti acaba aynı durumdayızda

    Tulizabet - 26.10.2022
    Devamını Oku