Diyetisyen Nilşah Yıldırım Karakurt

Hemen hemen her annenin bir kezde olsa yaşadığı , annelere endişe veren hatta panik olup çocuklarının sağlığı için telaşlandıran bir konu olan 'iştahsız çocuk' durumu o kadar endişe etmeniz gereken bir durum olmayabilir.

Özellikle toplumumuzda kilolu çocuk sağlıklıdır , zayıf çocuk gelişmiyor ,sağlıksızdır önyargısının yaygın olması sebebi ile bu durum ebeveynlere oldukça endişe yüklüyor.

Çocuğunuzun yada bebeğinizin  iştahsız olduğunu düşünüyorsanız öncelikle durup sorgulamanız gereken bir kaç şey olmalı.

Birinci ve en önemlisi; bebeğime/ çocuğuma doktoru boy kilo gelişimi normal dedi mi? Bu sorunun cevabı evet ise, endişeyi tamamen bir kanera bırakabilirsiniz.

İkinci önemli soru ise; çocuğum gerçekten iştahsız mı, yoksa benim hedeflediğim beslenme biçiminde ve miktarında mı yemiyor?  Bu kilit soru aslında pek çok şey için yol açacaktır.

Üçüncü önemli soru ise; çocuğuma nasıl ,hangi ortamda ve ne yediriyorum ? 

Annelerin bebekleri ek gıdaya geçtiğinden itibaren, bebeklerine ne yedireceklerinin listesini yapmaya başlarlar , bu süreç hele ilk bebek ise, anne için zaten oldukça karışık bir süreçken anneler bebeklerinin küçücük bedenleri ile kocaman bir damak zevki olduklarını ve onların gerçekten minik birer gurme olduklarını es geçebiliyor.

Örneğin, iştahsız bebeklerde tek sorun gerçekten verilen karışımı sevmemesi olabiliyor. Karışımın içinde ki peyniri bebek sevmiyor ama geri kalanı seviyor, fakat bunu ayırt etmesi mümkün değil  tamamen mamayı reddediyor veya karışımına kıyma atmanızı istemiyor olabilir.

Bu nedenle iştahsız bebeklere besinleri tek tek  vermeyi denemekle başlayın.

Beslenme saati sizin için yapılması gereken bir iş gibi olabilir, fakat bebek için dünyada tattığı ilk lezzetle tanışma, ayırt etme, kavrama, sindiriminde olan hareketlenmeyi bile farketme gibi müthiş bir yolculuk; bu nedenle aslında sadece beslenme değil, öğrenme saati de onun için. Bu dönemde sizden biraz sabır bekliyor olabilir.

Bebeğin önüne yiyeceği koyup yanında durun, gözlemleyin ve eğlenmesi, öğrenmesi, yemekle keyifli vaktin bir arada olduğunu anlaması için fırsat tanıyın. Böylece elinizde bir kaşık görmek onu mutlu etmeye ve iştahını yerine getirmeye başlar.

Özellikle ek gıdaya geçiş dönemlerinde ve sonrasında bebeğinize bir şey yedirirken 2  saatlik açlık olmasına dikkat edin.

Elinde sıklıkla bir şeyler varken yeme dürtüsü devamlı uyarılır ve esas besini vermek istediğinizde kolayca reddeder.

Çocuklarda ise işler biraz daha değişiyor.

Çocuklarda ki iştahsızlık büyüme dönemlerinde de sıklıkla rastlanan bir tepki.

Bu dönemlerde dikkat edeceğimiz ilk şey çocuğun hangi ortamda yemek yediği.


Aile ile mi yiyor yoksa ona tabakla biz mi yediriyoruz ? 

Ebeveynler için önemli olan ilk şey ' o tabağın' bitmesi olabilir, fakat çocuk için işler hiçte öyle değil.

Çocuk evde bir sofra saatinin olduğunu ve tüm ailenin buna uyduğunu , yemek yemenin bir düzeni olduğunu ve acıkılınca yemek yendiğini bilmeli.
Zamansızca peşinde sürekli yemek yemesi için koşturmak; ne zaman istersem yerim duygusunu veya yemekten sıkılmayı getirmekte. Hele anne bunu yaparken endişeli ve gerinse.



Oyun oynarken , televizyon izlerken, telefonla oynarken mi yemek yiyor  ?

Yemek yenen saatler gibi yenen ortamda son derece önemli. Çocuğun yediği yiyeceğin tadını analiz etmesi, ne kadar yediğini anlaması, ne zaman doyduğunu hissetmesi, hatta tokluk hormonunun doğru ve zamanında çalışmasını sağlar. Aksi durumda beyin başka, sindirim sistemi başka ilgide çalıştığında iki sistem arasında ki ilişki zedelenmekte ve çocuk bilinçsizce yemek yemekte; örneğin çizgi film biter bitmez doydum diyerek kalmaktadırlar.

Yemek yediğini farketmesi için gerekli ortamı sağlayın.

Verilen yemeğin sunumu özensiz mi ?

Bizim için yemek yemek doymakla eş anlamlı olsa da, çocuklar her alanda olduğu gibi yemek yerken de eğlenmek isterler. Eğlenceden uzak gergin ve zorunlu olan her şey onlara itici gelir.

Güzel hazırlanmış bir tabak , hatta tabağın yanında bir kamyon veya bebek deseni onun ilgisini uyandıracak, iştahını açacaktır. 

Verilen yemek karışık mı ?

Çocukları tek bir tabakta çok yemek görmek, yani küçük tabakta fazlaca koyulmuş tepeleme yemek görmek, yemekten itebiliyor.

Aynı miktarda yemeği büyük tabakta verdiğinizde bu gözüne az gözükecektir, mutlaka deneyin.

Ayrıca yemekleri karışık değil ayrı ayrı, tek tek sunun ve hangisini yiyeceğine kendisinin karar  vermesini sağlayın.

Ayrıca ; 

İştahsız çocuklarda yemekten hemen önce ve yemek sırasında su ,meyve suyu ,ayran ,komposto, çorba gibi sıvı yiyecek içecekleri vermeyin.

Az miktarda en besleyici yiyeceği hazırlayın. Örneğin pilav, köfte, salata ve çorba olan bir sofrada ilk köfte yemesini sağlayın, erken doyarsa bile en besleyici olanı yemiş olacaktır.

Yemekten önce abur cubur asla vermeyin.

Kuruyemiş ve meyve gibi atıştırmalıkları yemeğe 2 saat kala kesin.



Unutmayın doktorunuz bebeğiniz ve çocuğunuz için gelişimi normal diyorsa normaldir , kilolu çocuk sağlıklı çocuk, zayıf çocuk sağlıksız çocuk demek değildir.



Sağlıklı günlere...

Diyetisyen Nilşah Yıldırım Karakurt


Yazar : Dietisyen Nilşah Yıldırım Karabulut
0 Kişi bu makaleyi beğendi.

 

Persentil Hesaplama

Persentiller, belli bir yaş grubundaki kız ve erkek çocuklarının kilo ve boy dağılımını gösterir. Persentil değeri, bebeğinizin yaşıtları arasında 100 kişi içinde sıralama yapılırsa boy ve kilosuna göre sıralamadaki yerini belirtir.

Gurme Bebek Forum

  • Herkese merhaba öncelikle foruma yeni üye oldum ve kullanmayı pek de bildiğim söylenemez ama çok sıkıntıdayım nolur bana yardım edin benim 15 aylık ikizlerim var erken doğdukları için 14 ay...

    Ysfkrm - 31.03.2023
    Devamını Oku
  • Merhaba kaç yaşında korkuları geçti acaba aynı durumdayızda

    Tulizabet - 26.10.2022
    Devamını Oku