Uzman Diyetisyen Sernaz Çakır Ercil anlattı.

Emzirme dönemi hem bebeğin sağlığı hem anne-bebek arasındaki bağ için oldukça önemli bir dönemdir. Yeni doğum yapan bir anne bir an önce eski kilosuna dönmek isteyebilir. Ancak yetersiz ve düşük kalorili beslenme anne sütünü azaltabilir. Aslında hamilelik dönemindeki beslenme alışkanlığı emzirme döneminde de devam ettirilmelidir. Annenin kiloları ile ilk 6 ay barışık olmaları ve kilo kaybını zamana yaymaları anne sütünün miktarı ve kalitesi için oldukça önemlidir.

Su içmek metabolizmayı hızlandırır!

Emzirme döneminde su tüketimi hem anne sütünüzün artmasına destek olacak hem de metabolizma hızınızı %15-20 oranında hızlandıracağı için kilo kaybınıza destek olacaktır. Günde 2,5-3 lt su tüketilmesine özen gösterilmelidir.

Emzirmek kalori harcamasını artırır!

İlk 6 ay bebeğin sadece anne sütü ile beslenmesi bebeğinizin sağlığına destek olurken anneninde kalori harcamasını sağlar. Emzirme ile birlikte günde yaklaşık 600-700 kalori yakımı gerçekleşir. Bu süreçte dengeli beslenmek sütünüzün kalitesini artırır ve annenin de kilo kaybını destekler.

Günde en az 1500 kalori alınmalıdır!

Günlük kalori ihtiyacı kişiden kişiye göre değişim gösterebilir. Emzirme sürecinde annenin alması gereken kalori günde 300-500 kalori arasında artmaktadır. Beslenmede karbonhidrat ve proteinin azalması anne sütününde azalmasına neden olur. Emzirme dönemindeki bir annenin en az 1500 kalori alması gerekir. Eğer düşük kalori ile hızlı kilo vermek istiyorsanız hem sütünüz azalır hem kilo vermeniz yavaşlar.

‘Çok yersen sütün artar’

Çevreden gelen yanlış ve fazla beslenmenize neden olacak sesleri dinlemeniz emzirme döneminizin kilo artışı ile sonlanmasına neden olabilir. Yeterli ve dengeli beslenme ile hem sütünüzü artırabilir hemde kilo kaybedebilirsiniz. Günlük beslenmenizde ana öğünlerinizde et-tavuk ya da balıktan bir tanesinin bulunması ve hergün 1 yumurta tüketmeniz sütünüzün kalitesini de artıracaktır.

Fiziksel hareketinizi artırın!

Eskiden yeni doğum yapan anne 40 gün sokağa çıkmazmış ancak doğum sonrası annenin kısa yürüyüşlere çıkması hem anne sütün hemde annenin sağlığı için oldukça önemli. Yürüyüş, pilates, yoga gibi fiziksel hareketlerin hem ruh sağlığınıza hem de kilo vermenize destek olacağını unutmayın.

Emzirme dönemi için örnek menü:

Sabah: 2 dilim az yağlı beyaz peynir + 1 tane yumurta + 2 dilim tahıllı ekmek + + Maydanoz-domates-biber + 5 tane yeşil zeytin

Ara: 1 porsiyon meyve + 2 tam ceviziçi

Öğle: 6-8 yemek kaşığı kıymalı sebze yemeği + 1 kase yoğurt + 1 kase çorba + 1 dilim tahıllı ekmek + 1 kase salata

Ara: 1 su bardağı yağsız/yarım yağlı süt + 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi

VEYA 1 dilim az yağlı beyaz peynir + ½ simit

Akşam: 150 gr tavuk/90 gr ızgara et/250 gr ızgara balık + 1 kase çorba + 1 dilim tahıllı ekmek + 1 kase salata

Gece: 2 porsiyon meyve + 1 su bardağı yağsız/yarım yağlı süt (VEYA 1 kase probiyotikli yoğurt)

Uzman Diyetisyen Sernaz Çakır Ercil

Anneysen.com

7 Kişi bu makaleyi beğendi.

 

Persentil Hesaplama

Persentiller, belli bir yaş grubundaki kız ve erkek çocuklarının kilo ve boy dağılımını gösterir. Persentil değeri, bebeğinizin yaşıtları arasında 100 kişi içinde sıralama yapılırsa boy ve kilosuna göre sıralamadaki yerini belirtir.

Gurme Bebek Forum

  • Herkese merhaba öncelikle foruma yeni üye oldum ve kullanmayı pek de bildiğim söylenemez ama çok sıkıntıdayım nolur bana yardım edin benim 15 aylık ikizlerim var erken doğdukları için 14 ay...

    Ysfkrm - 31.03.2023
    Devamını Oku
  • Merhaba kaç yaşında korkuları geçti acaba aynı durumdayızda

    Tulizabet - 26.10.2022
    Devamını Oku