İnek sütü neden bir yaşına kadar verilmiyor?
 
Doğru bilinen her şey her gün değişiyor. Süt de bunlardan nasibini aldı. Uzmanlar artık bir yaşına kadar çocuğunuza inek sütü vermemenizi öneriyor. Bir yaşından sonra da inek sütü miktarını sınırlı tutmak gerekiyor. Neden mi?
 
● Bebeklerin sindirim sistemleri bir yaşına kadar tam olarak gelişmiyor. Bebekler inek sütündeki proteini sindirmekte zorlanıyor.
● İnek sütünde sodyum, potasyum gibi maddeler çok fazla var. Bunlar bebeklerin karaciğerini yorabiliyor.
● İnek sütü, demir, E vitamini, çinko gibi bebeklerin büyümesinde çok önemli olan vitamin ve mineraller açısından çok zayıf. Bir bebeğe bir yaşından önce inek sütü vermek demir eksikliğine hatta bazen bağırsaklarda kanamaya neden olabiliyor.
● Bebeğiniz bir yaşına geldikten sonra güvenle süt verebilirsiniz. Kalsiyum, potasyum ve A vitamininin önemli bir kaynağı olan süt, çocuğunuzun kemik ve diş gelişimine önemli katkı sağlayacaktır.
 
Çocuğum günde ne kadar inek sütü tüketmeli?
 
Çocuğunuzun ilk yıllarında aldığı kalsiyum miktarı kemik gelişimi için çok önemli. Süt önemli bir kalsiyum kaynağı. Çocukların 2 yaşına kadar günde 2-3 su bardağı yani  400/500 ml kadar süt tüketmeleri önemli. Ancak sütün de fazlası zararlı. Zira kalsiyum açısından zengin olan süt, demir açısından bir hayli fakir. Üstelik çocuğunuz çok fazla süt tüketirse diğer yiyeceklere olan ilgisi azalabilir.
 
Çocuğum inek sütü içmiyor, ne yapmalıyım, sütün alternatifi var mı?
 
Anne sütü ya da devam sütünden, tadı ve dokusu farklı olan inek sütüne geçmek bazı çocuklar için zaman alabilir. Sizin çocuğunuz da bunlardan biriyse, inek sütünü anne sütü ya da devam sütüyle karıştırarak vermeye başlayın. Başlarda inek sütünün miktarını az tutun ve bu oranı zamanla yavaş yavaş arttırın.
 
Eğer çocuğunuz inek sütünü hiçbir şekilde kabul etmiyorsa üzülmeyin ve onu zorlamayın. Bir yaşından sonra da anne sütü ya da devam sütü verebilirsiniz. Üstelik tek çare bu değil. Sütü çocuğunuzun menüsüne katmanın binbir çeşit yolu var. Meyveyle tatlandırılmış bir puding veya su yerine süt kullanılmış bir çorba da pekala aynı görevi görecektir.
 
Yoğurt ve peynir de sütün tüm faydalarına sahiptir, üstelik sindirilmeleri çok daha kolaydır.
 
Süt alerjisi ve laktoz intoleransı ne demek?
 
Laktoz sütteki temel şekere deniyor. Laktozu sindirmek için vücudun özel bir enzimden yeteri kadar salgılaması gerekmektedir. Bu olamıyorsa sindirilemeyen laktoz sindirim sisteminde kalıyor ve şişkinlik, karın ağrısı gibi sindirim problemlerine neden oluyor. Laktoz intoleransı bebekler ve çocuklarda çok nadiren görülebilen bir durum. Genellikle daha ileri yaşlarda ortaya çıkıyor. Çocuğunuzun süte bağlı sindirim sorunları yaşadığını düşünüyorsanız doktorunuza başvurun.
 
Süt alerjisi ise bambaşka bir durum. Çocukların küçük bir kısmı süte alerjik reaksiyon gösterebiliyor. Üstelik bunun için inek sütü tüketmeleri de gerekmiyor. Devam sütüne de, sütten yapılan farklı gıdalara da bu reaksiyon gelişebiliyor.