Kayisinin faydalari

Kayısıda bol miktarda bulunan A vitamini hücre gelişiminde çok önemlidir. Büyüyen bebeğinizin sağlıklı gelişimi için de yeteri derecede A vitamini alması şarttır. Hamilelik döneminizde kullandığınız prenatal vitaminler bu nedenle yüksek dozda A vitamini içerir. A vitamini enfeksiyonlara karşı da savaşır. Kayisi faydalari sayesinde minik gurmenizi hastalıklardan korur.

Kayısının bir başka faydası da bağırsak hareketlerini düzenlemesidir. Birçok bebek katı gıdaya geçtiği günlerde kabızlık yaşar. Sindirim sistemi anne sütünden sonra bu yepyeni besinleri ne yapacağını bilemez. Alışması zaman alır. İşte bu noktada kuru ya da taze kayısı sizin kurtarıcınız olacaktır. Bebeğinize bir kaç gün kayısı ve bol sıvı verin, kabızlık sorunu kalmayacaktır.

Tatlı minikler için iyi olmasa da bebek ve cocuklarınıza şeker yerine ara ara ev yapımı kayisi receli verebilirsiniz.
Kayısılı yemek, püre, muhallebi ve tatlı tarifleri için tıklayın

Aklınızda bulunsun

Kayısıyı buzdolabında aşağı yukarı bir hafta kadar saklayabilirsiniz.

Kayısıyı bir tencereye koyup çok az suda haşlayabilirsiniz. Ya da buharda pişirebilirsiniz.
 
Henüz olgunlaşmamış, sert  kayısıları oda sıcaklığında bir kese kağıdı içinde saklarsanız bir iki gün içinde olgunlaştıklarını göreceksiniz. Ama yeşil renkli kayısıların olgunlaşmasını beklemeyin onlar ham olarak kalacaklardır.
 
Uyarı

Eğer kuru kayısı kullanacaksanız sülfür içermeyenleri yani gün kurusu kayısı kullanmaya gayret edin. Sülfür alerji yapabilir. Ayrıca sodyum açısından da zengindir. Koyu renk kuru kayışı üretiminde sülfür kullanılmaz.
 
2 orta boy taze  kayısıda;
 
Vitamin A - 674 IU
Vitamin C - 3.5 mg
Vitamin B1 - .04 mg
Vitamin B2 - .01 mg
Niacin - .21 mg
Folate - 3 mcg
Potasyum: 91 mg
Fosfor: 8 mg
Magnezyum: 4 mg
Kalsiyum: 5 mg
Sodyum: 0 mg