Bizim oğlan gezmeyi pek bir sever. Trene binmeye, giden trenlerin arkasından bakmaya bayılır. Yurtdışı tatillerinde tren istasyonlarında saatler geçirdiğimizi bilirim sırf Efe tren seyredecek diye smiley Biz de eşimle turlarla dolaşmayı pek sevmeyiz. Sırt çanlarımızla kendi gönlümüzce gezmek, en sevdiğimiz şey. Ama çocukla yurtdışında yaz tatili ilk zamanlarda pek kolay olmuyordu. Zaman içinde stratejiler geliştirdik. İşte ipuçlarımız;
•    Efe ile çıktığımız ilk Belçika seyahatinden sonra ülkeyi seçerken “çocuk dostu ülke” olmasına özen göstermek gerektiğini anladık. Belçika’da hayli zorlandık. Ama Hollanda, Almanya gibi ülkelerdeki yaşam çocuklara göre düzenlenmiş, pek rahat ettik.
•    Seyahatler sırasında oradan oraya çok gezdiğimiz için küçük valizlerle gitmek zorunda kalıyoruz. O yüzden de Efe küçükken yanımıza sterilizatör, buharda pişirici, blendır gibi alet edavat alma lüksüm hiç olmadı. Ama itiraf ediyorum, ihtiyacım hiç olmadı. Biberonları oteldeki görevliler kaynar suda foşur fuşur yıkadı.
•    Çocuklar ve bebekler uçaktaki basınçtan çok fazla etkileniyor. Orta kulak basıncını dengelemek için uçağın inişi ve kalkışı sırasında bebeklerin emzirilmesi, ya da biberonla su içirilmesi, büyük çocuklara da sakız çiğnetilmesinde fayda var. Biz Efe küçükken biberonla su veriyorduk. Ama ona da dikkat etmek gerekiyor, bazen uçak pistte hareket eder etmez veriyordum. Uçak kalkmadan suyu bitiriyordu. Uçaklarda sıvı taşımak sınırlı olduğu için de “yutkun oğlum yutkun oğlum” demekten bir hal oluyordum. Sonradan akıllandım uçak havalanır havalanmaz vermeye başladım biberonu...
•    Çocukların yolda susuzluğa yol açacak aşırı tuzlu besinleri tüketmelerinde de fayda var. Ayrıca yanınıza mutlaka ama mutlaka kendi suyunuzu alın.
•    Nereye giderse gidin yanınızda yiyecek birşeyler bulundurun. Kuruyemişler, küçük sandviçler, evde hazırlayıp yanınıza aldığınız poğaçalar, ev yapımı bisküviler, kurabiyeler hayat kurtarıyor. İnsan gezerken nerede, ne şekilde yiyecek bulacağını pek ayarlayamıyor. Çantanızda “nolur nolmaz” yiyecekleri taşırsanız içiniz rahat ediyor. Bizim çantadaki “nolur nolmaz” yiyecekleri her seferinde “afiyet olsun” yiyeceklerine dönüştü... Benim “nolur nolmaz çantamda” mutlaka; birkaç küçük sandviç, bir kuruyemiş paketi, kaşık-çatal-bıçak, su, paket organik meyve suları ve organik bisküviler oluyor. Tabi bir de ıslak mendil 
•    Oteldeki sular eğer sürahidelerse büyük bir ihtimalle çeşmeden doldurulmuştur. Emin olmak istiyorsanız şişe suyunuzu kendiniz alın.
•    Biz tatile gider gitmez ilk iş, şehrin Pazar yerini buluyoruz. Bu konuda hislerimiz ve yeteneğimiz o kadar gelişti ki, en son Münih seyahatimizde haritaya bakmadan, yolda kimseye sormadan elimizle koymuş gibi bulduk Pazar yerini... Çok da keyifli bir yerdi. Binbir çeşit meyve sebze ve peynir tezgahlarının yanıbaşında geniş bir alanda masalar vardı. Tazecik aldığımız yiyecekleri, pazarın orta yerindeki çeşmede yıkayıp, masalara geçip etrafı seyrede seyrede yemek pek keyifli ve de pek ucuz oldu ))
•    Yurtdışı seyahatlerinde, tüketilecek besinlerin içeriğini mutlaka ayrıntılı bir şekilde öğrenin.
•    Yolculuk öncesi ve sırasında çocuklarımızın daha önce denemediği ve bilmediğiniz yiyecekleri tüketmesine izin vermemekte fayda var.
•    Bir de işin dondurma ve abur cubur kısmı var. Efe paketli dondurmalara pek heves ediyor. Türkiye’de Gurme Bebek’teki “alasko frigo dondurma” tarifi sayesinde pek sorun yaşamıyoruz ama yurtdışında işler zorlaşıyor. Allahtan dondurulmuş yoğurt diye bişey var, o pek iyi oluyor. İçine bol yaban mersini ve de çilek attık mıydı hiç de fena bir seçenek olmuyor.
•    Efe küçükken yanımızda buradan aldığımız kavanoz mamalarından da götürüyordum. Yurtdışında çocuğa ne yediririm? Derdimi biraz olsun hafifletiyordu. Pek çoğunda “iyi ki almışım” dedim. Çünkü yurtdışındaki yiyeceklerin tadı onun damak zevkine uymadı çoğunlukla.


Ayzen Atalay Durmuşoğlu


11 Kişi bu makaleyi beğendi.

 

Persentil Hesaplama

Persentiller, belli bir yaş grubundaki kız ve erkek çocuklarının kilo ve boy dağılımını gösterir. Persentil değeri, bebeğinizin yaşıtları arasında 100 kişi içinde sıralama yapılırsa boy ve kilosuna göre sıralamadaki yerini belirtir.

Gurme Bebek Forum

  • Herkese merhaba öncelikle foruma yeni üye oldum ve kullanmayı pek de bildiğim söylenemez ama çok sıkıntıdayım nolur bana yardım edin benim 15 aylık ikizlerim var erken doğdukları için 14 ay...

    Ysfkrm - 31.03.2023
    Devamını Oku
  • Merhaba kaç yaşında korkuları geçti acaba aynı durumdayızda

    Tulizabet - 26.10.2022
    Devamını Oku