Biz küçükken tavuklar zor pişerdi şimdiki tavuklar hemen pişiyor ve etleri elimizle bile kolayca parçalanıyor neden?

Köy tavukları zor pişer. Çünkü köy tavukları sabahtan akşama kadar bahçelerde dolaşıp yiyecek bulmak için toprağı eşelerler. Bunun sonucu olarak vücutlarında sert ve güçlü adaleler oluşur. Adale olan etleri pişirmek için daha uzun süreye ihtiyaç vardır. Modern tavukçulukta piliçler kümesten dışarı çıkmaz ve önlerine konan yemleri yiyip yatarlar. Böylece adaleleri sertleşmez ve kolay pişerler. Şimdiki tavukların elde kolayca parçalandığı doğru bir tespit değildir.

Tavuklara neden antibiyotik veriliyor? Bu antibiyotikler onların sisteminde kalıyor mu? Tüketenlere geçiyor mu? Antibiyotik kullanımının üretici tarafından kötü ya da yanlış kullanımı söz konusu olabilir mi?

Bütün dünyada tavuk üretiminde izin verilen bazi antibiyotikler koruyucu olarak kullanılmaktadır. Antibiyotik, kullanımına son verildikten bir süre sonra piliçlerin vücudundan atılır. Bu süre antibiyotikten antibiyotiğe değişir. Üretimde ilaç kullanımı büyük, entegre firmaların kontrolünde olduğu için kesime 15 gün kala antibiyotik kullanımı kesilir. Kullanmak ekonomik olmadığı gibi yasalara da aykırıdır. Tarım Bakanlığı üretici firmalara habersiz teftişler yapar ve sürülerden numune alıp antibiyotik kalıntısı aramak üzere testler uygular.

Binlerce tavuk bir arada duruyor, bir hastalık girdi mi bütün tavukları etkileyebilir, bu nedenle antibiyotiksiz tavuk üretimi iddiaları tüketicilere inandırıcı gelmiyor. Antibiyotiksiz tavuk üretmek mümkün mü?

Evet antibiyotiksiz piliç üretimi mümkün: Yavaş büyüyen ırkları seçerek, kümeslere çok az piliç koyarak, açık alanda dolaşmalarına imkan sağlayarak ve 30 gün gibi kısa bir sürede, fazla büyümeden keserek.

Türkiye'deki hayvan yemlerinin büyük kısmı GDO'lu. Bu koşullarda GDO'suz yem kullanmak mümkün mü?

Evet mümkün. Dünyada mısır, soya fasulyesi, rapiska gibi yağlı tohum ve yem hammadesi olan ürünlerin bir kısmı GDO’lu. Bunların GDO’suz olanları da var. Ülkemizde üretilen GDO’suz mısır, buğday, soya fasulyesi, arpa, ay çiçeği kullanılarak GDO’suz yem yapılıyor. Ancak az miktarda yapılmaktadır.

Tavuklar kapalı alanda suni yemlerle besleniyor, bu tavukların serbest gezinen tavuklar kadar lezzetli ya da besleyici olma ihtimali var mı?

Yemin sunisi yoktur. Yem hakikidir. Mısırdan, buğdaydan, arpadan, soya fasulyesinden, ayçiçeğinden üretilir. Serbest gezinen tavukların daha lezzetli olduğu doğru değil. Bir tane köyden, br tane marketten tavuk alıp misafirlerinize ikram edin ve yiyenlere hangisinin ne olduğunu söylemeyin. Yemeğin sonunda iki tavuğun arasında lezzet farkı olup olmadığını sorun, göreceksiniz. Genel olarak, köy tavukları açlıktan ahırdan çıkarılan küçük ve büyükbaş hayvanların dışkılarını eşeleyip içinden yiyecek ararlar. O pisliğin içinde sindirilmemiş bir şey bulunca derhal yutarlar. Bahçelerde yakalayabildikleri her türlü böceği yerler. Ev sahipleri onlara yaşayabilecekleri kadar bir şeyler vermeye çalışır. Bunlara dayanarak, köy tavuklarının bizi daha sağlıklı beslediğini iddia edemeyiz.

Türkiye'de tavuk üretimi niye bu kadar şaibeli? Organik tavuk diyerek satılan tavukların normalden farkı nedir? Bu tavukların organikliğine güvenebilir miyiz?

Dünyada gelişmiş ülkelerde (İngiltere’de, Almanya’da, Fransa’da, Amerika’da) tavuk nasıl yetiştiriliyorsa, yani ne yediriliyorsa, kaç günde kesiliyorsa ülkemizde de aynısı uygulanıyor. Bu ülkelerin hepsinde GDO’lu soya fasulyesi kullanılıyor. GDO’lu mısır da kullanan var, bizim gibi kullanmayan da var. Antibiyotik ise yemlerinde veya içme sularında bu ülkelerin hepsinde bilinçli bir şekilde kullanılıyor ve kesime yaklaşık 15 gün kala durduruluyor. Bu kurala bazen uymayanlar olabilir. Hepsinde özel seçilmiş büyüme kabiliyeti olan ırklar kullanılarak, bu civcivlerin 40 günde kesilecek ağırlığa gelmesi sağlanıyor. Kısacası dünyada ne yapılıyor ise bizde de aynısı yapılıyor. Organik tavuklar, hem GDO’suz hem de organik tahıllarla beslenmek zorunda. Organik tahıl, üretiminde fenni gübre ve tarım ilacı kullanılmayan tahıl demektir. Ayrıca organik tavuk üretiminde bir kereye mahsus antibiyotik kullanımı serbesttir. Organik tavuk ürettiğini iddia eden markalar umarız dediklerini uyguluyorlardır. Güvenmek için firmanın büyük, tanınmış bir marka olması şartı aranması doğru olur. Hali hazırda büyük firmaların organik üretimi yoktur. Sadece bizim “doğal” üretimimiz vardır. Büyük firmalarda çalışan sayısı 1000 ila 2000 arasında olunca patronun yanlış yapması söz konusu dahi olamaz. Şayet “Organik üretiyorum” diyerek yalan söylemeye kalkarsa çalışanlar tarafından bu mutlaka basına duyurulur.


Tavuk üretme çiftliklerinde 1 metrekarede toplam kaç tavuk yaşıyor?

15 ila 18 adet arası.

Tavuklara büyüme hormonu veriliyor mu?

Hayır. Tavukların büyümesi için piyasada hormon satan bu güne kadar olmadı.

Tavuklar gün ışığı görüyor mu?

Bazı kümesler pencereli olduğu için görür, bazıları ise görmez.

Bir civciv kaç günde tavuk haline geliyor?

Ortalama 40 günde.

Bir civciv kaç günde kaç kiloya ulaşıyor?

40 günde canlı ağırlıkları 2.200 grama, kesilmiş ağırlıkları ise 1600 grama gelir.

Tavukların kümeslerdeki yaşam koşullarını kim denetliyor, denetleme standartları neler, neler kontrol ediliyor?

Entegre üretici firmaların veteriner hekimleri denetler. Kümesin temizliğini, bio güvenlik kurallarına uyulup uyulmadığını, hayvanların sağlığını, aşılarının zamanında yapılıp yapılmadığını denetlerler.

Bir üreticinin gereğinden fazla antibiyotik, büyüme hormonu kullanması durumunda verilen cezalar nelerdir?

Hormon kullanımı diye bir husus söz konusu dahi olamaz. Türkiye’de tavuklarda kullanılmak üzere hormon satan bu güne dek olmamıştır. Üretici kendi kendine antibiyotik kullanamaz. Sorunun ne olduğunu, çözümün hangi antibiyotikte olduğunu bilmeden ilaç kullanmaz. Sürüde sorun olduğunu hisseder ise ilgili veteriner hekimi arar ve çağırır. Veteriner hekim kümese gider, inceler, otopsi yapar ve ilaç kullanılacak ise ilacı veteriner hekim verir.

Raflardaki ürünleri ara ara test ederek kontrol eden bir denetim sistemi var mı?

Evet Tarım Bakanlığı Gıda Kontrol Koruma Müdürlüğü değişik vilayetlerde raflardan ürün alıp laboratuvarda analiz yapar.

Çocuklardaki erken ergenlik belirtileri ile tavuklara verilen hormonları ilişkilendirenler var, bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Bu beyanatlar geçerli değildir. Önemli olan üniversitelerin çalışma yapıp sonuçlarını yayınlamasıdır. Dünyada herhangi bir üniversitenin tavukla beslenmenin çocuklar üzerinde erken ergenlik yaptığına dair bir çalışması yoktur.

Tavuk buzlukta ne kadar süre saklanabilir? Helal kesimle kesilmiş tavuk var mı? 

Evlerde derin dondurucularda (-18 c) var ise üretim tarihinden itibaren 12 ay, yok ise -8 c’de 6 ay saklanabilir. İnançları gereği tavukların makine ile değil de elle, bıçakla kesilmesini talep eden kişiler var. Bu nedenle sektördeki firmaların birçoğu tavuk kesimini elle, kasaplara yaptırmaktadır.

'Organik' ya da 'köy tavuğu' diye satılan tavukların ayırt edici özellikleri var mı? Gerçekten köy tavuğu aldığımızı nasıl anlayabiliriz?

Gerçek olup olmadıklarını bilmek zor. Gerçek köy tavuğu ancak bir köye giderek ve köylüden satın alarak elde edilir. Organik tavuk ise üreticilerin beyanlarına güvenerek alınır. Hali hazırda büyük firmaların hiçbiri organik tavuk üretmemektedir. Ama biz zamanla üreteceğiz.

Tavukla ilgili soru ve endişeleri olan anneler için eklemek istediğiniz başka birşey var mı?

Bu röportajı okuduktan sonra GDO’suz yemlerle beslenen ve antibiyotiksiz olarak üretilen Mudurnu Doğal Piliç’i ücretsiz denemek isteyen tüm anneleri, facebook sayfamızı  beğenmeye davet ediyorum. 

86 Kişi bu makaleyi beğendi.

 

Persentil Hesaplama

Persentiller, belli bir yaş grubundaki kız ve erkek çocuklarının kilo ve boy dağılımını gösterir. Persentil değeri, bebeğinizin yaşıtları arasında 100 kişi içinde sıralama yapılırsa boy ve kilosuna göre sıralamadaki yerini belirtir.

Gurme Bebek Forum

  • Herkese merhaba öncelikle foruma yeni üye oldum ve kullanmayı pek de bildiğim söylenemez ama çok sıkıntıdayım nolur bana yardım edin benim 15 aylık ikizlerim var erken doğdukları için 14 ay...

    Ysfkrm - 31.03.2023
    Devamını Oku
  • Merhaba kaç yaşında korkuları geçti acaba aynı durumdayızda

    Tulizabet - 26.10.2022
    Devamını Oku