Sebze yemeklerine ağırlık verebilirsiniz. Beslenme uzmanları, çocukların 8-10 kez denemeden bir besinin tadına alışkanlık geliştiremeyeceğini söylüyorlar. Çocuğunuz bazı sebzeleri sevmiyorsa sorun yok, diğerlerini tercih edebiir, sevmediklerini de ara ara değişik formlarda servis etmeyi deneyebilirsiniz. Birçok çocuk sebzeyi çiğ olarak tüketmeyi tercih eder. Bu da, pişirme olmadığı için vitamin mineral değerinin hiç kaybedilmemesi anlamına gelir. Yani hem çok pratik hem de çok sağlıklı bir tercihtir. Bundan başka, Türk usulü tencere yemekleri yerine sebzeleri kuru formlarda vermeyi deneyebilirisniz. Hemen her sebzeden mücver ve köfte yapabilirsiniz. Bu tariflere ulaşmak için tıklayın

Doktorunuzun çocuğunuza özel beslenme önerilerini mutlaka alın. Çünkü çocuğunuzun yaşı, boyu, kilosu bir uzman tarafından incelendikten sonra kendisine özel bir diyet listesinin oluşturulması en doğrusudur.

Sağlıklı bir beslenme alışkanlığı kazandırma yolunda şunlara çok dikkat edin:
- Kontrolünüz dışında atıştırmasına engel olun. Cips, kurabiye gibi gıdaları taze meyve, çiğ sebze, meyveli yoğurt, peynir küpleri gibi seçeneklerle değiştirin. Evde sağlıklı ama lezzetli atıştırmalıklar hazırlayın. Sağlıklı da olsa, ara öğünleri gün boyu tüketmesine izin vermeyin, günde 2 kez ile sınırlayın. Sağlıklı atıştırmalık tarifleri için tıklayın. 
- Bol bol su için ve çocuğunuza da su içirin. Sıvı ihtiyacının karşılanmasında şekerli sıvı içecekler yerine su içilmesi alınabilecek önemli bir tedbir. İlk 3 yaşta çocuğunuza su içme alışkanlığı kazandırmanız büyük bir fark yaratacaktır. Yeterince su içen çocukların daha az yemek yedikleri söyleniyor.
- TV izlerken yemek yemek, çocuğunuzun çoğu zaman doyduğunu fark etmemesine sebep olur. Yemek saatlerinde sofraya birlikte oturun. Doyduğu zaman bunu söylemeye teşvik edin. TV yerine her öğünde çocuğunuza bir müzik seçtirerek, yemek süresince onu birlikte dinlemeyi önerebilirsiniz.
- Meyve suyu ne kadar sağlıklı olursa olsun yüksek oranda şeker içerir. Meyve suyunu limitleyin. Gazlı içecekleri kesinlikle beslenmenizden kaldırın.
- Para atılan makinelerden paketli gıda ve şekerli içecek alma alışkanlığı varsa bunu ortadan kaldırın. Bu tarz makinelerin olduğu yerlerde bulunuyorsanız, yanınızda çocuğunuzun hoşuna gidecek farklı sağlıklı atıştırmalıklar taşıyabilirsiniz. (Örn: kuruyemiş, meyve vb)
- Yemek porsiyonlarını limitleyin. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ece Günay Akkuş, 1 yaşındaki bir bebeğin bir yetişkinin yiyebileceği porsiyonun 1/3’ini, 3 yaşındaki bir çocuğun bebeğin bir yetişkinin yiyebileceği porsiyonun 1/2’sini, 6 yaşındaki bir çocuğun ise bebeğin bir yetişkinin yiyebileceği porsiyonun 2/3’sini yiyebileceğini belirtiyor.
- Okuldaki atıştırma saatleri ve öğle yemekleri menülerini dikkatlice inceleyin. Sağlıksız bulduğunuz gıdaları okul yönetimine iletmekten çekinmeyin. Birkaç anne bir araya geldiğinde çok büyük farklar yaratabiliyor.
- Çocuğunuz sağlıklı beslenme yolunda attığı her adımda olumlu geri bildirimde bulunun. Unutmayın, moral ve olumlu psikoloji sağlıklı kilo kontrolü yolunda en önemli ve göz ardı edilmemesi gereken etkenlerden biri.

Bunun dışında, çocuğunuzu sürekli tartıya çıkartmayın. Bu konuyu stres yapmasına sebep olabilir. Bırakın bu işlemi aylık kontrollerinde doktoru yapsın. Bu doktor ziyaretlerini fazlaca gözünüzde büyütmemeye çalışın. Çocuğunuzun kilosuna değil, sağlıklı beslenme alışkanlığı geliştirmesine odaklanın.

10 Kişi bu makaleyi beğendi.

 

Persentil Hesaplama

Persentiller, belli bir yaş grubundaki kız ve erkek çocuklarının kilo ve boy dağılımını gösterir. Persentil değeri, bebeğinizin yaşıtları arasında 100 kişi içinde sıralama yapılırsa boy ve kilosuna göre sıralamadaki yerini belirtir.

Gurme Bebek Forum

  • Herkese merhaba öncelikle foruma yeni üye oldum ve kullanmayı pek de bildiğim söylenemez ama çok sıkıntıdayım nolur bana yardım edin benim 15 aylık ikizlerim var erken doğdukları için 14 ay...

    Ysfkrm - 31.03.2023
    Devamını Oku
  • Merhaba kaç yaşında korkuları geçti acaba aynı durumdayızda

    Tulizabet - 26.10.2022
    Devamını Oku