İNEK SÜTÜ

İnek sütü iyi bir kalsiyum, D vitamini ve protein kaynağıdır. Inek sütü alerjisi olmayan çocuklar 1 yaşından sonra inek sütü tüketebilirler. Laktoz intoleransı olan çocuklar için, piyasada bulunan laktozsuz sütü tercih edin. Laktozsuz süt, inek sütü ile aynı besin değerlerine sahiptir ancak biraz daha tatlı bir lezzettedir.

Süt alırken, organik süt, günlük süt, çiğ süt konusunda kafanız karışabilir. Eğer kendi inekleriniz varsa ya da güvenilir bir kaynaktan alıyorsanız çiğ sütü kaynatarak kullanabilirsiniz, ancak şehir yaşamında pastörize edilmiş sütler daha güvenli olabilir. Endüstriyel üretimde sütlere hayvanlara verilen antibiyotik ve hormonların geçtiği söyleniyor. Uzun ömürlü UHT sütler yüksek ısıda pastörizasyondan geçerken, günlük sütler daha düşük ısıda pastörize ediliyor. Bu da sütün içindeki faydalı besinlerin verimini kaybetmesi anlamına gelebilir. Yeni tekniklerle günlük sütlerin de raf ömürleri uzatılmaya başlanmışsa da UHT sütlere göre raf ömürleri çok daha kısadır. Çiğ süt kullanımındaki risk ise inekten geçebilecek zararlı bakterilerdir ve bunlar ölümcül olabilir. Çiğ sütün iyice kaynatılması, içinde olabilecek zararlı bakterilerin ölmesi için çok önemlidir. Kaynatılıp soğutulan süt birkaç gün içinde tüketilmelidir.

Çocukların bu yaştan itibaren günde 3 bardak, ortalama 500 ml. den fazla süt tüketmemesi, diğer gıdalara olan iştahının kapanmaması açısından önemlidir.

MEYVE-SEBZE SUYU KARIŞIMLARI

Çocukların iyi bir vitamin, mineral ve lif kaynağı olan sebze, meyve tüketimi genelde yetersiz kalıyor. Çoğu çocuk bazı meyve ve sebzeleri tercih ediyor, diğerlerini reddediyor. 1 yaşından sonra hazım becerileri artan ve alerji riski düşen çocuklara farklı meyvelerin suları karıştırılarak verilebilir.

Meyveleri, sebze suları ile karıştırmak da iyi bir fikirdir. Meyve ve sebzelerin suyunu karıştırırken yaratıcılığınızı kullanın. Çocuğunuzun yaşına uygun meyve ve sebzeleri seçin. Örneğin 1 yaşından küçük bir bebeğin içeceğine çilek koymayın, çünkü çilek çok alerjiktir. Meyve ve meyve suları çoğunlukla çocukların hoşuna gider, ancak esas sorun sebzede çıkar. Çocuğunuz yemek formunda tüketmeyi reddettiği bir sebzeyi meyve suyu içinde severek tüketebilir. Bu karışımları daha kıvamlı sıvılar halinde, “smoothie” olarak hazırlayabilirsiniz. İçine yoğurt ve süt ekleyebiliri ve besleyici özelliğini protein, enerji ve kalsiyum bakımından arttırabilirsiniz.

Meyve-sebze karışımı içecekler, sebze yemeyen çocukların bazı besin değerlerinden faydalanabilmeleri için etkili bir yöntemdir. Ancak çocuklar sebzeyi sadece meyve suyunun içinde tüketmeye alıştırılmamalı, damak lezzetlerini geliştirebilmeleri için ana öğünlerinde sebze yemeye de teşvik edilmelidir. İleriki hayatında sürdüreceği beslenme alışkanlıkları ve tercihlerinin gelişmesi için bu çok önemli. Sağlıklı içecek tariflerini sadece çocuğunuzun beslenmesini bir süre desteklemek amacıyla kullanın.

Hazır domates ve sebze suları hem katkı maddeleri içerdiklerinden, hem de çocukların ihtiyaçlarından daha fazla sodyum barındırmaları bakımından tercih edilmemelidir.

Yabanmersinli smoothie
Z
encefilli pancarlı portakalsuyu
Ç
ilekli yulaflı smoothie

61 Kişi bu makaleyi beğendi.

 

Persentil Hesaplama

Persentiller, belli bir yaş grubundaki kız ve erkek çocuklarının kilo ve boy dağılımını gösterir. Persentil değeri, bebeğinizin yaşıtları arasında 100 kişi içinde sıralama yapılırsa boy ve kilosuna göre sıralamadaki yerini belirtir.

Gurme Bebek Forum

  • Herkese merhaba öncelikle foruma yeni üye oldum ve kullanmayı pek de bildiğim söylenemez ama çok sıkıntıdayım nolur bana yardım edin benim 15 aylık ikizlerim var erken doğdukları için 14 ay...

    Ysfkrm - 31.03.2023
    Devamını Oku
  • Merhaba kaç yaşında korkuları geçti acaba aynı durumdayızda

    Tulizabet - 26.10.2022
    Devamını Oku