Sebzeleri diğer yiyeceklerin içine saklamak faydalı bir yöntem değildir.

Birçok anne sebze sevmeyen çocuğuna sebzeyi yedirebilmenin “gizli” yollarını arar. Sebzeleri püre haline getirip makarna sosunun, keklerin içine saklamak çocuğunuzun az bir miktar sebze tüketmesi ve bu besin değerlerinden faydalanabilmesi için etkilidir. Örneğin makarna için Marinara sosu iyice ezilmiş kabak ve havuçları katmak için harika bir kamuflajdır. Haşlanmış ve ezilmiş karnıbahar ise patates püresi içinde kaybolur gider.

Ancak sebzeleri farklı besinlerin içine saklamak uzun vadede olumlu etkiler yaratmaz. Çocuğunuza mutlaka sebzeleri bütün/olduğu halinde sunmaya da devam edin. Unutmayın, çocuğunuz bir yetişkin olduğunda siz bezelyeleri spagetti sosu içine saklamak ya da ıspanak püresini, rendelenmiş havucu browny içine gizlemek için yanında olmayacaksınız. Bir yetişkin olduğunda sağlıksız, karbonhidrat ve şeker odaklı yemek seçimleri olmaması için onu şimdiden doğru yönlendirmek, ileride doğru besinleri tercih etmesini sağlamak, zihinsel ve fiziksel gelişimi için çok önemli.

Üstelik de sebzeleri saklamaya çalışıp da çocuğunuza yakalanırsanız onun sebzelere karşı eskisinden çok daha katı ve dirençli olacağına emin olabilirsiniz!

İşte çocuğunuza sebze yemeyi sevdirecek 16 faydalı metod:

1- Dip soslar kullanın

Çocuklara sebze yedirmek için bir yöntem çiğ sebzeleri, onları batırabilecekleri sağlıklı bir dip sosla sunmaktır. Dip sosa batırılarak başlanan sebze tüketim alışkanlığı daha sonra sebzeleri farklı şekillerde tüketebilmeye de zemin hazırlar. Dip soslar arasında çiftlik sosu, salsa, humus, cacık en güzel alternatiflerdir.

Diyelim ki çocuğunuz sebzeyi sadece dip sosa batırdı ve ısırmadan sebzenin ucundan sosu yaladı; Bu dip sosları da ayrıca sebzelerle hazırlayabilir ve sebzeyi sebzeye batırarak yemesini sağlayabilirsiniz. Örneğin; Pancar, yoğurt,sarımsak, zeytinyağı ve tuz biberli dip sos yapabilirsiniz. Sadece sebzenin ucundan sosu yalayıp bırakıyorsa da kızmayın. Bırakın dokunsun, koklasın, yalasın. İsterse bir parça koparıp ağzında çevirip çıkarsın...Unutmayın ki bunlar onun için sebze yeme yolunda atılmış ilk adımlardır. Sabırlı olun.

Dip sos tarifleri için tıklayın.


2- Üstünde peynir eritin

Özellikle brokoli ve karnıbahar, üzerinde peynir eritince çok lezzetli oluyor. Çocuğunuzun ne de olsa kalsiyuma da ihtiyacı var ☺

 

154 Kişi bu makaleyi beğendi.

 

Persentil Hesaplama

Persentiller, belli bir yaş grubundaki kız ve erkek çocuklarının kilo ve boy dağılımını gösterir. Persentil değeri, bebeğinizin yaşıtları arasında 100 kişi içinde sıralama yapılırsa boy ve kilosuna göre sıralamadaki yerini belirtir.

Gurme Bebek Forum

  • Herkese merhaba öncelikle foruma yeni üye oldum ve kullanmayı pek de bildiğim söylenemez ama çok sıkıntıdayım nolur bana yardım edin benim 15 aylık ikizlerim var erken doğdukları için 14 ay...

    Ysfkrm - 31.03.2023
    Devamını Oku
  • Merhaba kaç yaşında korkuları geçti acaba aynı durumdayızda

    Tulizabet - 26.10.2022
    Devamını Oku