Biz anneler, bebeklerimizi çoğunlukla emzirerek uyuttuğumuz için gece her uyanmada yeniden emzirmek durumunda hissederiz kendimizi. İşi başından sağlam tutmak isterseniz, bebeğinizin uyku rutinini beslenme rutininden kopartmayı seçebilirsiniz. Beslenmeyi uykudan hemen önce veya hemen sonra yapmak yerine, ikisinin arasında bir saatte yaparsanız, bebeğiniz beslenme (meme/biberon) ile uykuyu eşleştirmeyecektir. Bunun için bebeğinizin kendi kendine uykuya dalmasına destek olmalısınız. Doğumdan itibaren, yatağına koyduğunuzda bunun farkında olmasını sağlayın. Memede uyuyakaldıysa hafifçe hareket ettirerek yatağına alabilirsiniz. Eğer bu şekilde uykuya dalmakta zorlanıyorsa hafifçe dokunabilir, seslenebilirsiniz. Ona biraz zaman tanırsanız, gaz, kaka vb. gibi bir sıkıntısı yoksa kendiliğinden uykuya dalacaktır. Bu bebeğiniz ve kendiniz için uygulayabileceğiniz en ideal yöntemdir. Başından bu şekilde alışan bebek, her uyandığında meme ya da biberon istemeyecektir, küçük dokunuşlarınız ve sesinizle yetinecektir. Çünkü uykuya dalmayı becerebiliyordur ve bunun için meme ya da biberona gereksinim duymamaktadır.

Bunun dışında gece beslenme saatini 7. aya kadar yapmalısınız. Eğer daha öncesinde buna ihtiyaç duymuyor, kendiliğinden uyanmıyor ve aç değilse onun sinyallerine saygı gösterin ve beslemek için uyandırmayın. Her uyandığında beslemeyin, ona biraz vakit verin. Her uyanma sebebi açlık değildir. Oda sıcaklığı, ıslak bez, gaz, rüya gibi birçok farklı nedene bağlı olarak uyanabilir. Onu sakinleştirdiğinizde yeniden uykuya dalabilir. Eğer her uyandığında onu beslerseniz, beslenme ve uykuyu ilişkilendirir ve bunu her uyandığında talep eder. Fazla beslenmek ise gaz gibi sonuçlar yaratır ve daha çok uyanmasına sebep olur. Neticede bu bir kısır döngüye ve hem bebek hem de anne için çile dolu uykusuz gecelere sebep olur.

Bebekler uykuya dalmak için bir geçiş objesini kullanarak kendilerini güvende hissederler. Bu emzik, uyku arkadaşı, annesinin saçı ya da memesi olabilir. Bu geçiş objesi sizden bağımsız bir obje olursa her uyandığında ona saçınızı, elinizi, memenizi vermek zorunda kalmazsınız. Bu yüzden doğumdan itibaren kokusuna alışabileceği bir obje, tülbent ya da uyku arkadaşını yatağına koyabilirsiniz. Yenidoğanlarda bunu yeterince uzak tutmaya özen gösterin ki uykusunda nefes almasına engel olmasın. Yatağın ayak ucunda bile olsa yatağının kokusu sinecek, zaman içinde onun uyku arkadaşı olacaktır.

Aç kalır endişesini aklınızdan uzaklaştırmaya çalışın. Siz özenli bir annesiniz ve bebeğinizin her daim yanında, ihtiyaçlarını karşılamak üzere hazırsınız. Her bebek acıktığında mama talep eder. Bu bebeklerin yaşamlarını sürdürmek için doğuştan var olan en temel kodlarıdır.

Gece beslenmesini belirli ve sabit bir saatte yapın. Buna alışacaktır. Zaman içinde de bunu oturtmayı deneyebilirsiniz. Ancak burada en önemli şey annenin istikrarlı olmasıdır. İstikrarsız davranır, bir gece 3 kere bir gece 1 kere beslerseniz bebeğinizin kafasını karıştırırsınız ve işler daha zor bir hale gelir. Unutmayın ki bebekler birkaç günde yeni rutinlere alışırlar. Yaşları büyüdükçe ise alışma süresi daha uzun ve ızdıraplı geçer.

Gece beslenmesini kademeli olarak azaltmak da iyi bir yöntemdir. Biberonla besliyorsanız, sütünü sulandırın ve giderek süt miktarını azaltıp su miktarını arttırın. Bir süre sonra sadece su içiyor olacak ve bunu için uyanmamaya başlayacaktır.

Tüm annelerimize kolaylıklar ve kesintisiz uykulu geceler dileriz!

203 Kişi bu makaleyi beğendi.

 

Persentil Hesaplama

Persentiller, belli bir yaş grubundaki kız ve erkek çocuklarının kilo ve boy dağılımını gösterir. Persentil değeri, bebeğinizin yaşıtları arasında 100 kişi içinde sıralama yapılırsa boy ve kilosuna göre sıralamadaki yerini belirtir.

Gurme Bebek Forum

  • Herkese merhaba öncelikle foruma yeni üye oldum ve kullanmayı pek de bildiğim söylenemez ama çok sıkıntıdayım nolur bana yardım edin benim 15 aylık ikizlerim var erken doğdukları için 14 ay...

    Ysfkrm - 31.03.2023
    Devamını Oku
  • Merhaba kaç yaşında korkuları geçti acaba aynı durumdayızda

    Tulizabet - 26.10.2022
    Devamını Oku