2 yaş çocuk beslenmesinde çocuğun aldığı gıdalarda yaşam biçimi ve girilen sosyal ortamların rolü oldukça etkili olacaktır. Onun hayatın akışı içinde sağlıklı beslenmeye devam etmesi için sizin yapabileceğiniz ufak tefek şeyler var. Örneğin;
- Birlikte yemeğe gittiğiniz yerleri dikkatle seçin. Masaya gelmesini istemediğiniz sağlıksız yiyecekleri garsona gizlice söyleyebilirsiniz. (Beyaz ekmek, kesme şeker, kahve yanında çikolata istemediğinizi belirtebilir veya etin yanına patates kızartması değil de patates salatası ya da sebze koyulmasını tercih edebilirsiniz.)
- Eğer çocuğunuz bir oyun grubuna gitmeye başladıysa burada sunulan ara öğün veya öğle yemeğini takip edebilir, hatta yetkililerden aylık veya haftalık menülerini talep edebilirsiniz. Yemek tariflerini sorabilir, diğer velilerle iletişime geçerek gerekirse birkaç değişiklik için yönetimden istekte bulunabilirsiniz. (Tam ekmek ve sağlıklı atıştırmalıkların sunulması, şeker kullanımının sınırlanması gibi) Çocukların birçoğu yuvada her şeye daha kolay uyum sağlıyorlar. Örneğin ıspanaktan nefret eden çocuğunuzun okulda bir tabak ıspanağı silip süpürmesi sizi şaşırtmasın. Bu yüzden okulun yeme içme politikasında aktif rol almaya çalışmalı, ona sağlıklı ve besleyici yiyecekler sunulduğundan emin olmalısınız.
2 yaş-3 yaş arasında birçok çocuk hayatta bir “fark” yaratabilmek adına çok fazla “hayır” demeye başlar. Bu da yemek saatlerinde annelere kabuslar yaşatabilir. Bu dönemde kaçınılmaz olarak her evde yaşanan bu inatlaşmaları hemen hemen her zaman minikler kazanır. Olan annelerin sinirlerine olur. Gurme Bebek annelere çocuklarının tercihlerine saygı göstererek yemekleri zorla yedirmemesini öneriyor. İlle de kurabiye diye tutturan çocuğunuza “Brokolini ye kurabiye vereceğim” demek ve ona pazarlık yapmayı öğretmek yerine, evde yapacağınız sağlıklı kurabiyeleri ona sunup, bir öğünü kurabiye öğünü yapabilirsiniz. Aksi takdirde yavrunuzun bir gün size “Çikolata vermezsen fasülyemi yemem” demesi an meselesidir.
Yemek konusunda az kural koyun ancak koyduğunuz kuralı istikrarla uygulayın. ‘’TV karşısında yemek yok’’ ise çocuğunuz öğle yemeğini atladı ve aç kaldı diye yumuşamayın. Göreceksiniz ki akşama yiyecektir. Hiçbir çocuk aç kalmak istemez.
Yemek seçme konusunda da dengeli bir katılıkta olmakta fayda var. Çocuğunuz bir sebzeyi sevmiyorsa başka sebze vermenizde sorun yok. Tıpkı büyükler gibi, o da her şeyi sevmek zorunda değil. Ancak sebzeyi önüne koyunca “İstemem makarna yap” diyorsa koşa koşa makarna yapmayın. Baştan iki alternatif sunun, birinden birini yiyecektir. Eğer yine yemezse tabağını sofradan kaldırın ve o öğünü atlayın.
Onun tercih etmediği sebzeleri farklı formlarda sunmayı deneyin. Örneğin yemediği bir sebzeyi omlet veya mücverin, hatta köftenin içine koymayı deneyin. Özellikle istemediği bir yemek varsa bunu bir süre vermeyerek unutturmayı deneyin.
2 yaş beslenme tablosu için tıklayın.
24 aydan itibaren artan sosyalleşme ile çocuğunuzun arada sırada sağlığına faydalı olmayan yiyecekler tüketmesi kaçınılmazdır. Bunlara göz yumun ve büyütmeyin. Yeter ki yemeklerinin büyük bir kısmı sağlıklı gıdalardan oluşsun...
2-3 yaşta sizi neler bekliyor?
2 yaşına gelen bebeğiniz artık hemen hemen herşey yiyebilir. Besin alerjisi riski artık çok azdır. Ancak patlıcan, ciğer, bakla ve dip balıkları tüketimi için yine de mutlaka doktorunuza danışmalısınız.